Reklama

Reklama

Zjevení

  • Francie L'Apparition (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques pracuje jako reportér ve velkých francouzských regionálních novinách. Jeho pověst nezaujatého a nadaného investigativního novináře upoutá pozornost Vatikánu, který si ho najme na splnění zvláštního úkolu. Stane se členem komise ověřující údajné zázračné zjevení v malé francouzské vesnici – tedy opravdového kanonizačního procesu. Po svém příjezdu se setká s mladou a citlivou Annou, která tvrdí, že se osobně stala svědkem zjevení Panny Marie. Tváří v tvář rozdílným názorům duchovních a skeptiků ve vyšetřovací komisi Jacques postupně odkrývá skryté motivy a tlaky, které ovlivňují vyšetřování, a jeho vlastní víra se otřásá v základech. (Artcam Films)

(více)

Recenze (21)

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Za mne dost dobré . Ten vojenský zpravodajce výborný týpek , myslím tím toho Vincenta . A zajímavé rozuzlení celého vyšetřování . Prostě po delší době film na zamyšlení . Bravoo . ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o dvou ztracenych lidech, teenagerce, ktera udajne videla Pannu Marii a investigativnim novinari. Zkoumani viry, identity a prezivani stredovekych presvedceni je provedeno s jemnou inteligenci. Film je peclive a metodicky pripraven, ale 140 minut je na me prilis. Navic zaver je nepresvedcivy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úvaha o viere bez jednoznačných odpovedí, tie neprídu ani na konci a preto ich netreba očakávať. Niečo iné, pretože vo filmoch je zázračnosť zvyčajne diabolská, hlavne v tej halde hororov, čo vychádzajú každý deň. Lavírovanie medzi Božským zásahom a podvodom, medzi skepsou a duchovnom, v podstate náročný a dlhý film, pre mnohých až príliš dlhých, keďže jednoznačné stanovisko neponúka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ten film je podobný jako katolická církev. Učí o Bohu, ale ne Boha. Tenhle film by tak strašně chtěl předat duchovno, ale plave po povrchu, naznačuje, ale nejde do hloubky, a nakonec je to jen hodně dlouhý blábol, dokonce nekřesťanský, protože dobrovolná sebevražda odmítáním jídla není žádné mučednictví, sorry. Ta závěrečná řeč, že pan fotograf díky Anně něco našel, je sice dojemná, ale film k ní nesměřuje, nepodporuje, není v něm nic, coby tuto řeč podporovalo. Že se jednou sejdou u zavřeného kostelíka a že náhodně objeví jednu zničenou ikonu? Jinak atmosféru má film docela dlouho hodně slušnou, ale přece jen ta stopáž je nakonec ubíjející, a hlavně poslední zhruba tři čtvrtina filmu tak nějak popírá a popře dosavadní dění. To už - POZOR, ASI SPOILER - by mě asi víc bavilo, kdyby nakonec šlo o skutečné zjevení, nebo je měl sám fotograf. O skutečném hledání vlastní duchovní cesty film tak nakonec žel není. --- EDIT: Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mi přijde, že jde zase o jeden takový vychcaný film, který se zaštiťuje duchovnem, ale je o něčem jiném. Příběh začne v arabských zemích, kde novinář přijde o kolegu, a končí tím, že zjistí, že muslimka měla zjevení Panny Marie. Takže nakonec pokládá zničenou ikonu jako gesto smíření k údajně zničenému klášteru (moc zničeně ve filmu nevypadá). No a ta, co to vzala na sebe - prezentovat tohle jako oběť? Jako mučednickou smrt? Četl  Giannoli někdy něco od Terezie z Lisieux? Objektivně ten film kamerou a hereckými výkony a kritikou církevního merche na ty dvě hvězdy je, ale za ideologii zcela mimo realitu jdu s hodnocením dolů. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ta úmorná touha odevzdat se duchovnu. Obzvláště ve stáří, kdy hrozí, že mnoho vyvstaných otázek již navždy zůstane nezodpovězeno. Těžký dospělý (možná až trochu zaprdle) film o velkých tématech bez velkých obrazů. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa s obsahom Zjavenia nestotožňujem, je to hlboký film, aké v poslednom období málo vídam. Nie je pekný, ale veľmi zaujímavý, na zamyslenie. Síce chápem, že tá stopáž bola nutná, ale predsa sa mi to zdalo pridlhé. Bulvárny záver filmu odobral nielen hviezdičku, ale hlavne znemožňuje divákom, nájsť na položené otázky svoje vlastné odpovede. Škoda. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, také niečo ako "komisia overujúca zjavenia", to aj reálne existuje? Téma filmu je rozhodne originálne a nevídaná, takže už len za to si tento kúsok zaslúži pozornosť. Aj keď nepatrím k prívržencom katolíckej cirkvi, tak k pútnickým miestam mám globálne rešpekt. Musí to byť skutočne náročná úloha, rozhodovať, či konkrétne zjavenie bolo skutočné alebo ide o podvod, keďže samé o sebe je takéto niečo priam neuveriteľné. Postavy pochybujúceho Jacquesa a presvedčivej Anny stoja v zaujímavom kontraste, na základe ktorého sa rozvíja celá dejová línia. Jacques naráža na viacero nezrovnalostí ohľadom životného príbehu Anny, a tak sa očakáva, aká bude záverečná pointa príbehu. Tá mňa osobne tak trochu sklamala, ale asi to chceli nejako racionálne ukončiť... Myslel som, že dám 4*, ale napokon len tri. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem se naladila na tu správnou notu, ale přesto musím uznat, že režisér Xavier Giannoli natočil zajímavý film o víře, který má sílu zapůsobit i na bezvěrce. Vím, o čem mluvím, protože jsem ateistka jak poleno. Ačkoliv mi spousta otázek zůstala nezodpovězena, připouštím možnost existence čehosi vyššího, než je náš zrakem viditelný a smysly vnímatelný svět. (75%) ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Celý čas som rozmýšľal, či je ten film náboženský alebo protináboženský. A hoci to v závere štvrtej a piatej kapitoly začína vyzerať, že odpoveď je jasná, nakoniec to vôbec nie je také jednoduché. Každopádne to je ale film duchovný, a to sakramentsky silný. Paradoxne o čo viac sa tu zázrak analyticky rozpitváva, o to je skutočná spiritualita mocnejšia. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Příběh ukázal jak se Meriem vlastně pro své ambice zachovala jako kudlanka a použila Annu jako nástroj vlastního osvobození.A ukázal slabinu církve.Manipulovat věřícími.Závěrečný pohled Jacquese na Meriem mluví za vše...Famózní výkon Lindona.vynikající kamera.Exteriéry....herci prakticky bez nalíčení. ()

InTerrre$ 

všechny recenze uživatele

Skvěle to vystihl Lukáš Jirsa a jeho kolegové v pořadu ČRo Vltava Reflexe: Film!: Vztah víry se současným racionálním světem. Kritika merchandisingu církví a jejich řádů, zaslepenost víry, ale i rozpor mezi ní a fakty. Hledání agnostika Giannoliho uzavírá otázka: Jsme lidé nebezpeční, nebo naopak prázdní? Ouuuu ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Někdy žasnu nad tím, jak režisér nedokáže využít ku prospěchu filmu stopáž, kterou má k dispozici. Příkladem toho je i Giannoliho Zjevení. Po poměrně dobře našlápnuté dvouhodinovce jsem pochopila, že ... hlavní postavou není Anna, ale Jacques. Tohle zjištění nepotěší obzvlášť ve chvíli, kdy jeho postavě připisujete celou dobu pouze funkci „posouvače děje.“ Proto jsem ani nevnímala Jacquesův rezervovaný postoj vůči zjevení a potřebu pracovat s fakty jako leitmotiv. Snímek tedy řeší (z mého pohledu) velmi povrchním způsobem otázku (ne)víry v Boha. Mariánské zjevení a příběh Anny (tedy to, co celý film zásadním způsobem táhlo), pak tudíž mělo být pouhým prostředkem k otevření tázání po spirituálních otázkách v Jacquesově životě (avšak ve filmu téměř neznatelně naznačeno). Zjevení, jako kdyby nevědělo, kam se žánrově zařadit – chce být mysteriózním snímkem, psychologickým dramatem a detektivkou zároveň, ale není ani jedním z toho. Pečlivě budované napětí filmu, jako kdyby v samotném závěru přišlo vniveč z důvodu již zmiňovaného překvapivého rozpoznání hlavní postavy, ale i proto, že rozuzlení více jak dvouhodinového filmu se vejde do závěrečné desetiminutovky (aniž by přineslo jakoukoli katarzi). Závěr spíš jen odhaluje další otazníky a vlastně celý děj ještě více zpochybňuje a zamlžuje.  A řeči o tom, že tohle je právě to Tajemství, neberu. Každopádně herecký výkon představitelky Anny je pozoruhodný a hudba Arvo Pärta potěší - snad už proto stojí se na snímek podívat (s přihlédnutím k tomu dávám 3*). ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Film klade víc otázek než odpovědí, což se ve věcech víry stává. Anna je symbolem čistoty, kterou zraněný svět potřebuje. Postavili si ji na piedestal a uctívají ji. Zavřeli si ji do své klece a Anna, dcera anonymní matky, nemá jinou volbu. Jacques chce znát pravdu a je pro Annu jediným, kdo ji chce vidět, jaká je. Detektivní motivy filmu si občas nejapně pohrají s některými klišé z dílny Dana Browna, což trochu devalvuje jinak zajímavé poselství. Jen ten perex k filmu napsal totální ignorant. ()

Lukas.Prikry 

všechny recenze uživatele

Viděl vůbec autor obsahu ten film? Kde byli ti nápadnící? A nebyl to spíš válečný zpravodaj než investigativní novinář? Jinak oba herci v hlavních rolích výborní a skvělý výber hudby! ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Ač to tak původně může vypadat, není to antiklerikální film. Uspokojil má očekávání, hlavně to, že odpověď na to, jak to vlastně bylo, nechává na divákovi. ()

ladama 

všechny recenze uživatele

Krásná kamera a hudba, citlivě vybraná ke všem záběrům. Stopáž přes dvě hodiny vůbec nevadí, protože film vás neustále drží v napětí. Velice silný a krásně natočený film! ()

Reklama

Reklama