Reklama

Reklama

Tři mušketýři

  • Španělsko Los tres mosqueteros (Los diamantes de la reina) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden za všechny, všichni za jednoho! Adaptace slavného románu Alexandra Dumase natočená v rozsáhlé koprodukci. Oč by bylo chudší dětství každého z nás, kdyby nepoznal věrné přátele na život a na smrt Athose, Porthose, Aramise a d'Artagnana. Neustále bude Alexander Dumas udílet lekci všem, kdo chtějí psát dobrodružnou literaturu či bavit celou rodinu. Tři mušketýři vyprávějí příběh o odvaze, cti, přátelství, věrné lásce, ale zároveň o zradě, intrikách a podlosti. A tak se nám vždy znovu a znovu zatají dech, když mladý gaskoňský šlechtic d'Artagnan, vybaven několika tolary, mečem, matčiným balzámem na rány a otcovým dopisem pro pana de Tréville, starého přítele rodiny, potká na jedné ze svých zastávek Rocheforta a v okénku zahlédne krásnou tvář Milady de Winter. Příběh začíná a my víme, že se máme nač těšit! Filmová verze z roku 1973 v režii Richarda Lestera nazírá příběh Tří mušketýrů s lehkým odstupem, který mnohé pobavil a některé pobouřil. (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

golfista 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší zpracování slavného románu. Výborné mezinárodní obsazení a "evropská" výprava dělají z tohohle filmu nejen dobrou zábavu, ale i pastvu pro oči. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, řekněme si to na rovinu - jsem příliš mladý na Gérarda Barraye a (i když to tak mnohdy nevypadá) příliš starý na to, abych se nechal oblbnout verzí z roku 1993 (nebo nedej bože něčím ještě mladším) a prohlásil ji za tu nejlepší. Proto tvrdím, že střední cesta je skutečně zlatá. Hvězdy své (v některých případech i naší) doby předvádějí efektní souboje a zákeřné intriky umocněné krásnou výpravou. Vše vhodně doplňuje humor kavalírských mušketýrů a D'Artagnanova sluhy Plancheta. I když "jisté odchylky" od knižní předlohy by se našly, za krásnou Faye Dunaway a stejně proradného Rocheforta (plus důstojně intrikánský Charlton Heston) jsem ochoten odpustit leccos. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná jsem pod vlivem posledních mušketýrů z roku 2023 s naprostou famozní atmosférou a tohle zpracování, které mě někdy připomínalo spíše šermírskou bláznivou střelu než napínavý dobrodružný filmy. Ano, výpravu to mělo, akční scény v rámci doby taky dobrý, ale třeba scénu jak jeden z mušketýrů visí na mlýnským kole a vypadá že je mtrvý jsem nepobral vůbec. A mimochodem d'Artagnan při této scéně opravdu "skvělě naplnil" heslo jeden za všechny všichni za jednoho. No i v porovnání s mušketýry ze 60 let je toto debakl. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je jen málo filmů (neřkuli dobrodružných), na které se při každém uvedení dívám s takovou chutí jako na Lesterovy Mušketýry. Důvod je prostý – skvělé herecké obsazení, které vytvořilo jiskřivou souhru dobra (zejména čtyřhvězdí nezapomenutelných tváří v modrých přehozech s bílými kříži) i zla (Rochefort-Richelieu-de Winter, to je trojlístek padouchů, jejichž rafinovanost a šarm jsou nedostižné), fantasticky lehkonohá a nápaditá choreografie soubojů, nádherná výprava, velmi laskavá ironie vzhledem k Dumasově předloze a zejména – kouzlo. Velké, krásné a strhující kouzlo přátelství čtyř skvělých mužů, pro které je čest nad život a jednota nad jedince. Esence dobrodružných filmů, esence "rytířství". Richard Lester to zkrátka a dobře parádně natočil, dal filmu patřičné tempo a poetiku, která se jen tak nezadaří. Ve výsledku se jedná o rozhodně nejlepší filmové Mušketýry a o jeden z nejlepších dobrodružných filmů všech dob. Trvalka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Asi nejčastěji vysílaná verze Mušketýrů okořeněná příjemným humorem. Pro milovníky cti a ostrých kordů povinost. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší adaptace. Je to svižné a má to spád +super obsazení v čele s Charltonem Hestonem a Michaelem Yorkem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší verze Tří mušketýrů se známými herci, spoustou soubojů, velkou porcí romantiky a humoru. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější zpracování Tří mušketýrů. D´artagnan už pro mě navždy bude Michael York. Je tu přiměřeně humor, přesně dávkované napětí, výprava a kostýmy a naprosto nádherné úvodní titulky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Filmařsky řemeslně určitě nejzdařilejší adaptace slavné předlohy, naplněná dobrodružtvím, akcí a romantikou i lehkou nadsázkou a humorem ve vzácně vyrovnaném poměru, přesto však paradoxně díky svému modernímu pojetí poněkud postrádající onu atmosféru Borderierova filmu z roku 1961, který dle mého ze všech filmových zpracování Dumasova románu vystihl jeho poetiku příběhu z doby Ludvíka XIII. nejvíce. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být něco jako definitivní filmová verze Dumasova majstrštyku: Velkolepá výprava i výběr hvězdných herců je v pořádku, ale jméno Richard Lester v čele celého projektu - toť tušení stínu. A bohužel, tento víceméně komediální režisér ze svého zajetého stylu nehodlal vybočit ani tváří v tvář mečům našich čtyř přátel. Zbytečně velká porce nadhledu, shazujících scének a parodických prvků nemilosrdně pohřbila naděje fanouška na důstojný pomník jeho milovanému románu. To, co dal tolkienovcům Peter Jackson ve své fantasy trilogii, se zde nekoná ani náhodou. Ale zdá se, že Lesterovo pojetí většině diváků vyhovuje. Sice se ošklíbám, ale je to nakonec pořád lepší, než některé jiné hollywoodské paskvily na mušketýrské téma, o nichž se mezi šlechtici nesluší hovořit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s velkou naivitou předlohy, zachovat její romantické kouzlo a ještě uspokojit dobrodružné touhy, byl převést příběh do inteligentní komedie. Nadsázku filmu jsem dokázal docenit až v dospělejším věku, od té doby jsou ale pro mě scény jako poprsí paní Bonacieuxové v nosítkách či šermovačka mezi prádlem takřka kultovní a Piráti Karibiku jen chudí příbuzní vtipem i výpravou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dumasův slavný román jsem četl ve 13 letech a už tehdy, v chlapeckém věku, kdy jsem měl jen pramalý přehled o historických faktech, mi přišel nadmíru naivní a příliš romantizující. Šlo zkrátka o dobové konzumní čtivo pro tehdejší čtenáře a přes nepopiratelnou Dumasovu řemeslnou zručnost a schopnost vytvářet sympatické postavy bych literární kvality oné éry hledal úplně jinde. Už tehdy jsem cítil, že vnímám Dumasovo dílo jinak než klasik zamýšlel. Bezkonkurenčně nejsympatičtější postavou mi byl kardinál Richelieu, který se mezi těmi nezodpovědnými floutky, sukničkáři, pijáky a neukázněnými žoldnéry, stejně jako přihlouplými zamilovanými slečinkami, snažil jako bezmála jediný o správu věcí veřejných, o politiku a ochranu národních zájmů. V průběhu let jsem měl postupně možnost zhlédnout čtyři filmové verze, mezi kterými Lesterova vyčnívá svou výpravností a typově zdařilým obsazením. S brakovostí předlohy se vyrovnává ironií a parodickým zpracováním. Ale i tak ji považuju jen za snesitelnou ve stylu jednooký mezi slepými králem a tím, co mi nejvíc vadí, je, jak už jsem zmínil, sama předloha. Přiznám se, že Michaela Yorka jsem si až do zhlédnutí jako d'Artagnana představit nedokázal, ale popral se s tím skvěle. Humorná nadsázka mi ne vždy seděla, šermířská střetnutí bych přece jen pojal víc v dobrodružně romantickém duchu. Celkový dojem: 50 %. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kdybych film viděl v dětství, nahlížel bych na to zcela jistě jinak, takhle ale je to pro mě 50 let starý film, který mě na první dobrou neoslnil a druhý už zkoušet nebudu. Naprosto ale film respektuji, že dlouhá desetiletí to byl definující film v dobrodružném žánru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Již delší dobu se nemohu rozhodnout, která verze mušketýrů je lepší. Tahle, nebo ta Bordierova? No, nejspíš se rozmýšlím marně, protože obě jsou stejně výborné, díky tomu, že jsou absolutně jiné a nemají spolu (tedy krom takové maločkosti jako je předloha a postavy :-)) pranic společného. Zatímco Bordierova verze voní po Francii a rozverné zábavě, Lesterova verze dává mnohem větší důraz na psychologii postav, honičky a souboje. Už dlouho pozoruji, že Richard Lester nedokáže natočit zcela normální film. A i jeho "Tři mušketýři" mají v sobě spousty ujetých nápadů a scén (vana plná krve, ve které si pan Rochefort chladí své zranění, královské šachy, ponorka !). Mylady de Winter Faye Dunawayové je smyslnější, zákeřnější a proradnější, než ta od Demongeotové. A Oliver Reed, Richard Chamberlain a Frank Finlay jsou ti nejlepší představitelé tří mušketýrů. ()

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama