Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (212)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osobne mám väčšie výhrady snáď len k prehnanej dĺžke. Zápletka nie je až tak komplikovaná, aby sa musela tiahnuť cez dve hodiny a v takejto dĺžke film trochu stráca tempo a mám dojem, že si ho už nikdy nepozriem. Ale dosť bolo kritiky, pretože všetko ostatné ma príjemne prekvapilo. Netradičný hlavný hrdina s handicapom, pri ktorého prejave sa budete občas nahlas smiať a taktiež aj samotné vyšetrovanie istej vraždy a nakoniec aj vrážd. Potom je tu ale aj Alec Baldwin, ktorý si to akoby s Nortonom pred kamerou rozdával v snahe o upriamení divákovej pozornosti na svoju osobu. Darí sa to obom zhruba rovnomerne. No a koniec koncov aj jeho slizký politik má tú svoju pravdu, svoj uhol pohľadu a v niektorých veciach s ním možno budete aj súhlasiť. Alebo si vydýchnete, že ste sa nestali politikom s veľkými snami na počiatku kariéry, ktoré len tak v súlade so zákonom uskutočniť nemôžete... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

If.... Začnime faktami, ktoré by divák mohol oceniť. Príbeh posadený sympaticky do päťdesiatych rokov s dobrou atmosférou. Edward režíroval, aj sa obsadil, aj uveriteľne stvárnil obsendantne - kompulzívnu poruchu (občas mohol trochu ubrať a občas naopak pridať). Už len kvôli tým "hláškam", ktoré tvorí poškodený mozog, sa oplatilo. Porucha, ktorej nerozumiem a ani nechcem rozumieť. Obsadil hercov, ktorí potešili - Bruce Willis, Willem Dafoe, Alec Baldwin a hlavne - aj keď v sekundárnych úlohách - Michael Kenneth Williams a Gugu Mbatha-Raw. Nemala som čo vyčítať prostrediu a autentickej hudbe. Príbeh, ktorý trochu ťažšie chytáte za koniec, ale nakoniec sa na oblohe vyjasní. Čo vlastne tomuto dielu chýbalo? Dokonalosť. Ten pocit v podvedomí, že to nemuselo byť tak rozťahané, technicky lepšie zvládnuté. Jednoducho chýbala nejaká maličkosť, aby som si povedala, že to bol dokonalý žáner noir detektívky. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Klasické gangsterky připomíná pouze první scéna, dál film sice stále pokračuje v jim podobné atmosféře, ale jde už čistě detektivní cestou. Což o to, kdyby náhodou netradiční hlavní hrdina nestačil, získává i tímto příběh na originalitě, přesto se ještě u výborné úvodní scény zdržím. Edward Norton je famózní, Lionel Essrog je postavou prakticky nepřetržitě zajímavou, už jen jeho netypické vzezření a samozřejmě Tourretův syndrom udělá své. Příběh navíc v následujícím dění zdaleka neřeší pouze Frankovu smrt, má mnohem více rovin, kterým by ale podobně řízná scéna jako ta úvodní rozhodně sedla. Ale co už, solidní noir atmosféra, lokace natáčení, kostýmy a především nádherný vozový park si i tak vystačí. Navíc podobně ladných konverzačních detektivek, pro které je atmosféra (zde tvořena především výbornou hudbou Daniela Pembertona) zcela zásadní, se točí minimum, pokud vůbec. Tedy i z tohoto pohledu před všestranně talentovaným Edwardem Nortonem klobouk dolů. 80% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

If! Vysněný projekt Edwarda Nortona není odměna pro každého, chce to čas a maximální koncentraci, pak divák spatří čirý diamant. If! Když se Norton obsadil do hlavní role, bylo mu 39 - dnes je mu 50...to svědčí o pořádné tvůrčí umanutosti. Postava Lionela Essroga je jedním z nejneobvyklejších soukromých oček v dějinách filmu (i literatury), přesto je Temná tvář Brooklynu vybroušená retro oldschoolová neo-noir detektivka se všemi proprietami, které k ní patří... If! ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Libová Nortonova detektivka, která má skvěle vykreslený postavy a v nich kvalitní vostřílený herce! Díky první a zároveň poslední Brucově desetiminutovce (kdy ze sebe za mě po Přání smrti a Skleněným opět vytáhl trochu toho top herectví) se nastartuje celý velký Edwardovo vyšetřování! Vlastně celej film o případu Franka, bez Franka. Norton jak ho známe, opět parádní výkon, při kterým nám jako bonus, předhazuje ještě k jeho dokonalitě občas nějakej ten tik a záchvat. Vyzdvihnu ještě roli Baldwina, ten se s tím taktéž popasoval luxusně! Spokojenost! Jestli má divák zrovna chuť na temnou kriminálku obohacenou o nádech Ameriky z padesátek, šup do toho. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o adaptaci úspěšného románu amerického spisovatele Jonathana Lethema, který v Čechách vyšel pod názvem „Sirotci z Brooklynu“. (vnimatkrasu)
  • Natáčení filmu trvalo 45 dní. (MarLin)
  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)

Reklama

Reklama