Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (212)

Topco 

všechny recenze uživatele

Edward "IF!" Norton našťastie nepôsobí tak rušivo ako (ho nastrihali) v traileri. Sekundujúci herci (Dafoe, Baldwin, Willis) však mali rozhodne väčší potenciál ako len epizódne vstupy. Navyše, príbeh - jeho tempo, téma, pointy a zvraty - zaostáva za technickou stránkou. Z tej musíme vyzdvihnúť: "správne lenivý" a melancholický džezový soundtrack, dobové kostýmy, peknú retro výpravu s atmosférou NY 50´s aj prácu kamery (premyslenú mizanscénu, príležitostný subjektívny pohľad). Záverom tu tak máme peknú retro-noirovú atmošku, príbehovo a herecky však nevyužitý potenciál. 3,5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vysněný projekt Edwarda Nortona, na kterém makal zatraceně dlouho. Až mě mrzí, že mě příběh zkorumpované vrchnosti poválečného New Yorku tolik nepohltil. Ed se coby detektiv trpící Tourettovým syndromem (pohybové a zvukové tiky) pokouší odhalit, kdo a proč zabil jeho mentora a kamaráda. Dopřává nám sice hodně dobové nálady, ale jaksi pozapomněl na tempo a skrze úsporu financí (zřejmě) nezbylo na dramaturga. Hrozně se to loudá, pak se to i dost zamotá a nějak zásadně nevtáhne. Norton hraje slušně, nebudu ho očerňovat ze soškového kalkulu, nicméně na víc, než na uznání za solidně odvedenou hereckou práci to není. Z pozice režiséra si naopak nepohlídal stopáž a vizuální stránku, protože to po většinu času skutečně vypadá jako televizní film. Mnohé scény bych zhutnil, jiné úplně vynechal. Chyběl mi prvek překvapení. Pravda bude asi někde v klobouku. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Velká část tohoto filmu s antikapitalistickým poselstvím se vleče a je to napodobenina noir. Založeno mna románu a bez vysvětlení posunuto z konce devadesátých let do let padesátých. Intriky města s mnoha klišé. Je to sbírka postav, které cítí, že nejsou správně umístěny a vůbec žánr filmu je záhadou. Navíc je to moc dlouhé.Líbil se mi ale humor snímku. Edward Norton napsal ke snímku scénář a sám ho i režíroval. Je to druhý film pod kterým je jako režisér podepsaný. Prvním je romantická komedie Rabín, kněz a krásná blondýnka z roku 2000. Příběh je inspirován románem Sirotci z Brooklynu (česky 2008, Štrob, Širc & Slovák) spisovatele Johnatana Lethena. V roce 1999 získala National Book Critics Circle Award v kategorii fikce a v roce 2000 obdržela cenu Gold Dagger za nejlepší detektivku. V srpnu loňského roku na Nortonovu produkční firmu podala žalobu rodina zesnulého hasiče,který zemřel při zásahu na filmovém place. Další tři lidé utrpěli popáleniny. Natáčení bylo údajně nedostatečně zabezpečeno. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nejak od začiatku ma ten príbeh nezaujímal. S pribúdajúci časom a postupom vyšetrovania, ktorý to zamotával ešte viac, paradoxne, sa ten pocit iba prehlboval. Herecky je to skvelé, kostýmy a výprava tiež. Je to však tak komplikované, spletité a nepriehľadné, že to otravuje a nudí. Ešte tie jazzové pasáže do toho a cigánske vyplakávania. Náročný film na jedno pozretie. Druhý krát ani omylom. 3 z 5 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(69%) MOTHERLESS BROOKLYN není film, od kterého bych očekával něco víc. Jen tak jsem si ho náhodně pustil a ve finále jsem celkem spokojený. Je to slušná záležitost a o to víc mě mrzí, že dějově to bylo sakra nevyužité. Potenciál to mělo o dost vyšší. Kdyby sakra byl lépe pojat děj, nějaké scény a kdyby nebyla v cca prostřední části taková nuda a nezáživnost …. Mrzí mě to hlavně kvůli Edwardu Nortonovi, který zde sehrál vskutku bravurní výkon. Ta jeho role nemocného detektiva trpící tím oním syndromem – vžil se do ní perfektně. Prostě jsem si užíval každou vteřinu, kterou Norton sehrál – což je asi největší klad celého snímku. Pochválit se toho dá samozřejmě víc. I ostatní herci své role zvládli docela přesvědčivě včetně menší role Bruce Willise, který zde tentokrát neurazil a i Willema Dafoe. Ale takový Baldwin mi zde přišel docela nevýrazný. No, dále se dá vyzdvihnout i dobová atmosféra, vizuál města a docela solidní hudba. Takže celkově mě to bavilo, jen to mohlo být sakra lepší jak už tu furt opakuji toho výborného Nortona. Chvílemi jsem se bohužel dost nudil a finále bylo taky takové nevýrazné, i když po logické stránce vše dávalo smysl. Podruhé si to asi už nepustím, nebo možná ještě jednou kvůli Edwardovi, ale celý film od první do poslední minuty asi už ne. Tak jako tak je to nadprůměr, aspoň něco …. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o adaptaci úspěšného románu amerického spisovatele Jonathana Lethema, který v Čechách vyšel pod názvem „Sirotci z Brooklynu“. (vnimatkrasu)
  • Natáčení filmu trvalo 45 dní. (MarLin)
  • Edward Norton se setkal a konzultoval s mnoha členy Americké asociace pacientů s Touretteovým syndromem, aby se připravil na svou roli. Film také získal souhlas od této organizace. (MarLin)

Reklama

Reklama