Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osudy tři generací přistěhovalecké rodiny, jejíž členové přijížděli za oceán postupně, jak to dovolovaly jejich finanční poměry. Zatímco patriarcha rodiny Sam začínal jako lepič tapet, jeho potomci se vypracují na úspěšné obchodníky. Záměrně pomalu plynoucí snímek zachycuje přelomové události v životě rodiny (např. otevření obchodního domu a jeho požár) a sváteční chvíle, kdy se rozsáhlé příbuzenstvo schází u jednoho stolu (Den nezávislosti, Den díkůvzdání). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

nash. 

všechny recenze uživatele

Krása obyčejného prostého života ve vynikajícím dramatu s nostalgickou náladou stesku po světě, který pomalu ale jistě mizí, světě jehož středem byla soudržná rodina, normální bylo chovat se civilizovaně a tradice byly důležitější než majetek. Očima vypravěče sleduje na pozadí významných rodinných událostí pozvolný rozpad kdysi pevně semknuté rodiny polských přistěhovalců, postupné opouštění zásad i tradic, kterým se platí za snahu splynout s novým světem, a nenápadně podsouvá úvahy o tom, co je, nebo by mělo být, v životě důležité. Přestože se odehrává především v první polovině minulého století, zůstává aktuální, místy až mrazivě, i dnes. Ke kladům patří působivá atmosféra, skvěle napsaný scénář, citlivá režie, která netlačí na pilu, a herecké výkony z nichž bych, ač jsou všechny výborné, přece jen vyzvedl ten, který podal Armin Mueller-Stahl, jenž mohl čerpat z vlastních přistěhovaleckých pocitů, ostatně podobně jako Levinson, syn imigrantky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neklidný i vyrovnaný, úsměvný i dramatický - a zpočátku (než si zvyknete na jeho tempo) snad až příliš rozvleklý generační snímek o životě … O velké rodině, jejíž členové počátkem dvacátého století postupně nacházejí svůj nový domov ve Státech. O vzájemné soudržnosti, kterou pomalu a nenápadně oslabují ubíhající léta i rostoucí životní úroveň. O americkém způsobu života - a taky o vzpomínkách. ----- "Kdybych věděl, že ta místa jednou nebudou, zapamatoval bych si je mnohem líp …“ ----- 3,5* ()

Reklama

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Hlboký, osobný príbeh napísaný režisérom Levinsonom o živote a časoch emigrantov v Baltimore a zmenách, ktoré priniesli roky do tejto veľkej a búrlivej rodiny. Dlhý film s rozumným tempom, nie vždy úchvatný, ale naplnený s pôsobivými chvíľami a peknými vizuálnymi pripomienkami života, ktorý virtuálne zmizol . Je to tretí z Levinsonových kroník Baltimore, po "Diner" a "Tin Men". Melancholickú a evokatívnu hudbu zložil Randy Newman. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Rozjezd příběhu rodiny polských emigrantů do USA počátkem první světové války je trochu těžkopádnější, ale postupem děje si členové klanu Krasinských získávají sympatie. Film poskytl jednu z prvních velkých amerických příležitostí pro A. Muller-Stahla, který sám emigroval z Východního Německa roku 1980 do Záp. Berlína a deset let poté přesídlil do USA. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je ďalší z rady filmov, ktoré som si pozrel z dôvodu, že sa odohráva v 40.tych rokoch minulého storočia. A toho som ja fanúšik. Tento snímok je evidentne veľmi málo známy a to aj cez ten fakt, že tu hrá veľmi mladý Elijah Wood a tiež mnoho hereckých es 90tych rokov. Minulá doba je vyobrazená veľmi kvalitne. Príbeh je síce už okukaný, ale i tak vyobrazený v skutku záživne. Nadšenci starých veteránov si prídu na svoje - vozový park je tu obdivuhodný. Vyzdvihnem herecký výkon aj neskutočnú krásu v dobových sexi šatách Elizabeth Perkins. Hudba rovnako tak stojí za pozornosť, aj keď sa nejedná vyložene o nejaké soundtrackové veľdielo. Rozhodne ak máte radi túto dobu 40.tych rokov, nesmiete ani na sekundu váhať, pretože sa jedná o kvalitnú snímku. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

  • Film se odehrává mezi roky 1948 a 1950 na Dny díkuvzdání. (ČSFD)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama