Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1959 se snaží několik přátel vyrovnat s problémy dospělosti, na jejímž prahu zrovna všichni stojí. Edward 'Eddie' Simmons (Steve Guttenberg) se má brzy ženit a jak už to bývá, není si správností svého rozhodnutí příliš jist. Oproti Eddiemu je Laurence 'Shrevie' Schreiber (Daniel Stern) již několik let ženatý, pracuje jako prodavač elektra a s manželkou Beth (Ellen Barkin) právě hledají cestu ven ze své první hluboké manželské krize. Třetí kamarád William 'Billy' Howard (Tim Daly) studuje v New Yorku vysokou školu. Mnohem raději by byl s ženou, s níž čeká dítě, ale ta nechce o svatbě ani slyšet. Studia i práce nechal Timothy 'Fen' Fenwick Jr. (Kevin Bacon) a nyní žije z milosti svého bohatého otce, znuděný a deprimovaný samotou, ve snaze najít opětovanou lásku. Poslední z nich, Robert 'Boogie' Sheftell (Mickey Rourke) nenapravitelný sukničkář a sázkař se snaží sehnat peníze kde se dá, přestože se mu to příliš nedaří. Někdy se smějí, jindy vztekají a nebo perou. Ale nikdy nedají dopustit na své Bistro, kam se vždycky vrací za kamarády, posedět, popovídat, vyslechnout nové historky a klepy, beze strachu, že by tu nikdy nenašli někoho známého. (monolog)

(více)

Recenze (50)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

1959. Několik přátel kolem pětadvacítky. Mají svoje problémy, svoje koníčky, svůj oblíbený podnik, kde plkají o ženskejch, sportu, uzavírají sázky. Někteří z nich do toho chtějí praštit a oženit se. Hřejivý výsek ze života, který se obejde bez velkých dramatických a v podobném druhu filmů populárních motivů (smrt rozkol kvůli ženské). Pohodoví herci, retro nálada a hraje tam i rock n´ roll. Film, který vás utvrdí v tom, že kámoši jsou občas víc než ženský. A takové filmy nejsou k zahození. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Na to, že to byla prvotina Barryho Levinsona tak se mu podařilo dát dohromady výbornou partu herců, kteří se nadmíru dobře zhostili rolí party kamarádů. Každý z nich se v určité chvíli dostal do situace, kdy se musel rozhodnout co a jak dál ve svém životě podnikne. A Bistro, co jiného, bylo pro ně tím pravým místečkem k odreagování a řešení věcí, které byly a nebo jsou v naších očích možná docela normální. Když vezmu v úvahu, že film je starý třicet let, tak má skvělou atmosféru, která mně byla moc sympatická a potažmo celý film. Osobně jsem si vychutnala Kevina Bacona, kterému bylo v té době 24 let. Prima pohodová podívaná, navíc plná retro muziky. 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Místy velmi osobní, nicméně docela často překvapivě nijaké. Každý si první skutečné životní patálie představuje jinak, banda přátel se s nimi pere po svém, někdy je to divákovi blízké, jindy na hony vzdálené. Tak či onak se vždycky rádi sejdou ve svém Bistru, které leckteré rány a trable zahojí.. Onu pohodovou atmosféru a po duši hladící dialogy jsem ale fakt kupodivu neviděl.. Což mě i s ohledem na velmi slušné herce mrzí!! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson prácu s hercami a postavami zvládal stále perfektne a nie je tomu inak ani v jeho debute.Výborná mozaika s budúcimi, teraz už bývalými hviezdami/skorohviezdami na čele s Mickeym Rourkom. Malý veľký film. Videné bohužiaľ iba s dabingom ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka o trampotách piatich mladíkov, ktorí sa pravidelne stretávajú v malom baltimórskom bistre. Musia riešiť množstvo problémov, pretože sa ešte len učia, ako to v živote chodí a skúšajú svoje chlapčenské sny vtesnať do reality. Ku kladom filmu prispela určite hudba, ktorá dodáva príbehu dobovú atmosféru. Naozaj ide o film, ktorý i vzhľadom k dátumu, kedy vznikol, má podivuhodnú životnosť. Tento snímok má skoro ako každý skvelú atmosféru 50tych rokov a tú dodáva hlavne skvelý dobová hudba štýlu Rock n Roll. Bohužiaľ vozový park už tak úžasný nieje, ono sa toho v exteriéroch ani veľa neodohráva. Výber hercov je skvelý a dobre si rozumejú, respektíve mám na mysli dobre napísané konverzácie. Nič svetaborného ale poteší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento film považujem za typického predchodcu súčasnej americkej nezávislej tvorby. Mám ju velmi rád, ale v podstate iba recykluje, čo sme videli v 70tych a 80tych rokoch vo filmoch, ktoré nemali za ciel zarobiť producentovi na jachtu. Velmi trefné postrehy zo života čerstvých dvadsiatnikov, sonda do ich duše a zachytenie obdobia, keď prvýkrát mladý človek musí učiniť zásadné životné rozhodnutia. Pekný malý film. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající s film s opravdu vypiplaným scénářem. Příběh o tom, jak parta mladých kamarádů řeší problémy životní křižovatky, na které se ocitli. Námět, který nepřináší zrovna nic originálního, ale tady ve spojení se skvělým výběrem herců, prostředí a pevnou rukou Barryho Levinsona jde ve výsledku o opravdu zajímavý kousek. Já mám navíc až nezdravou slabost pro 50. léta, takže jsem si tenle film výborně užila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vidět mladého Mickeyho Rourka byl pro mě skoro větší zážitek, než slyšet Martina Dejdara na Gutttenbergovi. Mladý je i Kevin Bacon, s ním jsme ale pár "mladých" filmů už viděli. Bistro je filmem reflektujícím Američany pozvolna se stavící na vlastní nohy, první generaci, která nezažila na vlastní kůži druhou světovou válku, ale dost pravděpodobně jako už fotřici rukovala do Vietnamu. Ten byl ale ještě daleko, před nimi stála leda tak Zátoka sviní a ekonomické nesnáze, věrně pronásledující jakoukoliv mladou generaci v kterékoliv době. Slušný dabing zdobí především výrazný Jiří Langmajer (Rourke). Retro hodnota je pro mě vyšší než poněkud mdlý příběh, jistě se nedá zapomenout ani na pojídání popcornu v kině. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Partička ve své době ještě neznámých a mladých herců se spojila a natočila povedené komediální retro drama, na téma dospívání. Žádná praštěná teen comedy ale inteligentní film o inteligentních mladých lidech, kteří mají svoje plány ale moc se jim nedaří je realizovat. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pětice přátel, kteří se začínají vyrovnávat s tím, že už jsou dospělí, je nepříjemně ukecaná a většina z nich jsou i pořádný dacani. K ženám se chovají hnusně, mezi sebou plytce vtipkují a nevědí si rady se životem. Každý z nich má nějaký osobní příběh, ale i tohle je zklamání, protože snímek většinu linek nechá otevřených. Zbytečnost. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o kámoších, kteří řeší první problémy svého života ... Pohodový film v té době s neznámými herci, kteří tvoří dobrou partu a podávají výborné herecké výkony. První velká role mého oblíbence S. Guttenberga :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Silno nostalgický snímok, ktorý nepôsobí vyumelkovane, ako podobné námetové produkcie dnešnej doby. Priznajme si, dnes by tento film neprešiel ( žiadny zástup menšín, žiadna silná ženská postava, LGBT ), lenže niektoré príbehy sa ináč predniesť nedajú. A preto vďaka za tento film. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Parta mně navýsost sympatickejch kluků se poflakuje v bistru, kde klábosej, vsázej se, hádaj, opíjej, ženěj a tak normálně žijou. Co film nadnáší do vyšších sfér je atmosféra, nakažlivá pohodovost, přirozený dialogy a samozřejmě parádní obsazení. Mickey Rourke, co má v úloze Boogieho tak mateřskej tón hlasu, jakoby mu permanentně stál... - někdo na noze! :-), pak můj další oblíbenec, Kevin Bacon, narvanej (narvanej) v jesličkách, Stern-Marve s pedantským smyslem pro abecední pořadí desek zařazených neomylně podle žánrů, Reiser-Burk jako ten, co vždycky chodí kolem horký kaše, fotbalem posedlej Guttenberg a nakonec Daly, co má prsty ze zlata a já si to s nima všema děsně užila. A nejlepší tilulky, který jsem kdy viděla (resp. neviděla), protože místo abych sledovala je, jsem četla...no, titulky :-) A PS: Až si s váma, holky, bude chtít boreček na první rande do kina koupit společnej popkorn, bacha, aby nestál, kde nemá (a přeložte si to jak chcete:-). ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Neočekávaných pět *. Jeden z filmů, který mi navodil pocit, že by nebylo od věci se přesunout o pár dekád zpět a tu dobu zažít na vlastní kůži (nebo aspoň dobu, kdy vznikal tenhle film). Příběh téhle skvělé party kamarádů (ve spojení s vysokou koncentrací charismatických herců...Mickey Rourke to s těmi očními stíny přece jen trochu přehnal) mě doslova přikoval k monitoru. I po zběžném pročtení scénáře je zřejmé, že Levinson na něm až tak nebazíroval a vedl herce k improvizaci (asi i proto angažoval Paula Reisera, který v reálu pracoval jako bavič, a měl tak nejlepší předpoklady zhostit se role "vedoucího improvizátora"). Pro zajímavost: proč nevidíme Elyse - Levinson až ve střižně těsně před dokončením filmu zjistil, že nemají žádné zaběry Eddieho nastávající a rozhodl se, že z ní udělá druhou paní Columbovou. Zajímavost 2: při scéně v kině (aka popcorn s překvapením^_^) běží na plátně film A Summer Place z roku 1959. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"We can call it a night." asi v 11 ráno aneb to je život... nic nedělat, celý večer proflákat v bistru s kámoši a v 11 ráno to zabalit. Krásný ukecaný snímek o partě dospělonedospělých pánů, kteří jsou nejlepší kámoši, ač má každý své mouchy a trable. Jinak kluk, který by po mně chtěl, abych se naučila na nějaký pitomý test o fotbalu a musela získat určitý počet bodů, aby si měl vzal.. ehm... no chance, ale vtipné by to bylo dostatečně. Bylo vtipné vidět tyhle chlápky jako úplné ucha na počátku jejich kariéry, která se některým hezky rozjela a jiným holt moc ne. Hlavně vidět Huttenberga a Bacona jako mlaďochy bylo fajn. A vůbec měli tu velmi zajímavé role. P. S. Na tom koni Boogie fakt jezdit neuměl:D ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama