Reklama

Reklama

Konec školy

Trailer 1

Obsahy(1)

Profesor Capadis se vrhne z okna přímo před vyděšenými zraky svých studentů. Šest z nich zůstane podivně bezcitných. Pierre Hoffman nastupuje jako suplující učitel francouzštiny. Záhy si všimne násilného chování této šestice, která drží pevně při sobě. Neobvykle nadaní a předčasně vyspělí studenti se netají nihilistickými pocity, a ve škole šíří apokalyptickou náladu a strach. Pierre brzy odhalí jejich temnou vizi zkázy a opovržení vůči bezmocným dospělým, kteří je už nemohou chránit. Pierre začne být těmito fascinujícími rozhněvanými dětmi posedlý. Jeho život se promění v noční můru poté, co zjistí, že vše směřuje k nevyhnutelnému konci. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

POMO 

všechny recenze uživatele

Napětí ani jakkoliv intenzivní zážitek v jakémkoliv směru zde přes nálepku “thriller” nečekejte. Nový učitel se pouze snaží pochopit neobvyklé chování a možná odhalit spiknutí skupinky nadprůměrně nadaných žáků základky. Ti ale v zásadě nikoho cizího neohrožují, pouze vnímají citlivěji ekologický průser naší planety a jsou chroničtí pesimisté. Sice s myšlenkou a jasným cílem, ale zároveň naprosto obyčejně natočené. Dvě a půl. [Sitges FF] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dusné francouzské Drama s dětmi. Film začíná poměrně šokující formou, kdy učitel spáchá sebevraždu před celou třídou a přichází nový nahradní učitel, který dostane na starost elitní třídu nadprůměrně inteligentních žáků s chladnými myšlenky, šířícím strachem a nebezpečnými rituály provádějící mimo školu. Hodně zvláštní film, který má svůj vlastní xicht, dobré herce, filosofický nádech, mrazivou atmosféru a vyhrocené finále, ale na vyšší hodnocení mi přece jen něco chybělo. Za vidění film však stojí. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí***. 6.5/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skutočne iba tí veľmi inteligentní a citliví chápu podmienky, v akých sa súčasný svet nachádza? Alebo iba ešte nie sú prešpikovaní skrz naskrz korupčným systémom, mocou a peniazmi tak, aby sa im pohľad na svet zahmlil tak, že budú myslieť už len sami na seba, prípadne svoju rodinu? Veľmi zvláštny, hypnotický film, ktorý chce byť tak art, až je chvíľami smiešny. Ale niektoré pasáže sú skvele nakrútené aj scenáristicky premyslené a fungujú aj vložené dokumentárne zábery. Je potom na mieste sa pýtať, prečo film nedokáže dokonale fungovať aj ako celok. Nakoniec tu máme viac otázok než odpovedí, čo nie je nutne kritika, aspoň je dôvod si ho pozrieť spoločne s priateľmi a potom rozpútať nejakú tú mudrlantskú diskusiu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalé stupňování napětí je, ehm, vskutku pomalé. 1) Hned po první čtvrthodince je víceméně jasné, o co jde a tak čekání na katarzi je poněkud únavné a nudné._____ 2) Film předvádí odvrácenou tvář vysokého intelektu - elitářství a chladnou bezohlednost umocněnou vysokým IQ a nedostatkem životních zkušeností._____ 3) Jde o jakýsi filmový a příběhový antipod ke snímku Šprti._____ 4) Spoiler. Konec proměnil film v jakousi ekologickou agitku. Je logický, ale nelíbí se mi._____ 5) Z herců mě zaujali Victor Bonnel nezjištěného věku (chladný Dimitri), 45letý Laurent Lafitte (učitel Pierre) a 17letý Thomas Guy (fackovaný Brice). ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na začiatku som sa celkom potešil, keďže filmy zo školského prostredia patria medzi moje obľúbené. Len škoda, že potenciálne zaujímavý film sa vďaka šestici "geniálnych" študentov menil na poriadnu paranoidnú bizarnosť zaobalenú do akejsi mysterióznej existencionálnej atmosféry. Poukázať na ekologický aktivizmus sa predsa dalo aj nejakým realistickejším príbehom, a nie prostredníctvom partičky nihilistických apatických deciek, ktoré majú dosť podivné maniére - či už v rámci školy alebo vo voľnom čase. Námet bol OK, no to pseudofilozofické prevedenie podľa mňa až zbytočne bizarné... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten závěr celý film úplně podělal. Vlastně smetl ze stolu úplně všechno, co po celou dobu jakž takž budoval a udělal z toho všeho poměrně lacinou frašku, Až jsem si řekl, že úplně nejlepší by bylo ten scénář přepsat na horor. Na artové drama to totiž nemá a moc nemělo ani předtím - slabě nebo absolutně nijak představené postavy, pár zbytečných scén, naprosto nevyužitá část se záhadným volajícím... Zato to má dost podmanivou atmosféru a je to napínavé po celou dobu, zajímalo mě, co z toho na konci vlastně vypadne. Jenže v tomhle je další problém, protože ten film pořádně neví, čím chce být, jestli chce ukazovat stav francouzských škol, nebo jestli chce být o ekologii nebo o bezvýchodné situaci lidstva... Sice tu něco dominuje, ale opět, konec smete nějakou vážnost ze stolu a tím pádem z toho nic moc neplyne. Vlastně ani jednomu ze svých témat se to pořádně nevěnuje, všechna je plynou po povrchu, nejdou do hloubky a nejkřiklavější je to u té ekologické linky. Třída elitních studentů sice vyznává naprostý nihilismus, připravuje se na hromadnou sebevraždu (až to připomíná nějakou sektu) protože všechna naděje podle nich už chcípla, přitom ale netuším, jestli s nimi režisér sympatizuje nebo je jen tak chtěl vyjádřit... Navíc ačkoli mají v něčem málo pravdu (třeba že lidem u moci to je ukradené, pokud z toho pro ně nejdou prachy), nemyslím si, že by to bylo až tak bezvýchodné (jen je třeba tlačit tam, kam je potřeba, pokud skutečně aktivisté chtějí změnu a ne jen vykřikovat hesla, co nic nezmění) a už vůbec si nemyslím, že by se kvůli něčemu takovému museli lidi zabíjet. Což je celkem vtipný, protože jestli elitní studenti (btw proč se snažili mít co nejlepší známky když se stejně chtěli zabít? Budoucnost podle nich nebude, tak na co to dělali?) uvažují jak průměrný aktivista z nějaké internetové diskuze, neberou nic ze širšího kontextu a uznávají jen ty nejhorší scénáře budoucnosti, tak to je spíš k smíchu... Rád bych to viděl mnohem víc rozebrané do hloubky, protože takhle tu můžu vyjmenovávat spousty nepromyšlených věcí. Asi režisér až moc sázel na atmosféru a vyvolání jakýchsi prvoplánových emocí, vždyť on je nemalý počet lidí, kteří už jen z fotky hromady odpadků v moři by chtěli vyhubit celé lidstvo, takže na ně by to asi možná mohlo zapůsobit jako strašně silný depresivní zážitek, jenže já čekám mnohem víc. Hlavně teda nějakou jasnější režisérovu vizi, protože tohle má sice podmanivou atmosféru, mysteriózní je to dost, ale hodně to pluje po povrchu. Škoda. 3* ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem o čtyřech hvězdičkách, ale ten nenápaditý až bezradný konec mi to nedovolil. Ne že by předtím bylo všechno dokonalé, jsou tu nepropracované postavy, a to nejen z hlediska motivace chování (zástupkyně ředitele, kolega učitel Steve), ale i pro jejich neopodstatněnost až zbytečnost pro vývoj příběhu (kamarád tatér). Na druhou stranu má film dobře vybudovanou atmosféru a potřebné napětí, navíc nabídne v jednotlivostech i zajímavou sondu do současné podoby francouzského vzdělávacího systému v nejvyšším ročníku základního stupně. Ale špatný konec to bohužel devalvuje. ()

mateas.matt 

všechny recenze uživatele

Jak jinak zakoncit skolu tim, nez experimentovanim co clovek vydrzi a v neposledni rade sebevrazdou? Film ma par svetlych chvilek, ale taky furu nudne tahnutych do extremu. ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Hm... :/ Obsažne pomerne bohaté - film až do konca necháva diváka premýšľať nad tým, na ktorej strane vlastne stojí. Či sa jedná o ľavicovú agitáciu alebo o narieknutie ľavicového fanatizmu, ktoré pripomína na politickom spektre horizontálne obrátené Die Welle. Či poukazuje na nepozornosť dospelých, či autorít alebo kritizuje prístup mladého učiteľa, ktorý naopak preháňa. V tomto smere nesúhlasím s POMOm, ktorý vo filme vidí jasné posolstvo. V hľadaní posolstva a odkrývaní jednotlivých motívov robí film dobrú prácu a viac sa z neho zrejme vytrieskať už nedalo. Konec školy je zaujímavý aj formálne - keď sa snaží pracovať s atrakciami (ktoré ale často pôsobia samopašne) alebo prostredníctvom krátkych video záznamov manipuluje s formou. Na druhú stranu, a tu vnímam hlavný problém, film stráca pôdu pod nohami, keď zlyháva v hľadaní motivácií pre to, čo sa v ňom deje. Ďalej nie je formálne konzistentný, keď búra žánrové konvencie - nie zámerne, ale neschopnosťou sa v ich líniách udržať. Film zároveň ani nie je možné pokladať za autorský. A nakoniec ani nie je schopný nájsť svoju identitu, keď sa pohybuje od pomalého európskeho filmu cez taký "umiernený psycho-experiment" k čisto "americkému" záveru s... nakoniec jasným posolstvom. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Další WTF, jako drama to funguje, mysteriózní prvky také a ten konec, to je šok. Narazil jsem na to náhodou a nelituji. ()

Brenda.Ch 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdy. Film má nečekaně ponurou až apokalyptickou zvláštní atmosféru. Ta se živí hlavně tou izolovaností, kdy se blíže seznámíme pouze se šesticí atypických studentů a jedním panem profesorem, který je chycen do pasti nepochopení a fascinace, co vyústí až do šmírování. Zbytek učitelského sboru jen jemně dokresluje děj, kámoš s dítětem je spíše epizodka, která tak trochu divákovi připomíná, že pan profesor je (nebo spíše do seznámení se se žáky byl) v podstatě normální tvor s obvyklým životem profesora. Velmi brzy jsem zjistila, že onen "konec" školy není míněn jako začátek prázdnin, ale jako nezvratný osud všeho, čeho se člověk zúčastnil. Tou atmosférou, houstnoucí a zoufalou mi připomíná film Dům u dálnice, který také spěje k rozkladu a postupně rostoucímu pocitu beznaděje. Velmi se mi líbila blahosklonnost šestice studentů, nadřazenost a pohrdání z nich kapaly jako voda z melounu, přesto v podstatě chápali pohnutky a činy svých podřadnějších spoluobčanů a jejich tragickou nevědomost ve své nekonečné "moudrosti" tolerovali. Výborná byla závěrečná scéna, kdy dívka chytila pana profesora za ruku. Byl v tom akt smíření - teď, pár chvilek před koncem jsme si už všichni rovni. ()

pedvora 

všechny recenze uživatele

Boží! Žádná nuda ! Naopak melancholický děj filmu mě upoutal natolik, že jsem bez dechu čekala, co se z toho vyklube. Asi na to musí mít člověk správnou náladu a tu jsem měla. Chvílemi jsem si říkala, že takhle si představuju Gretu Thunberg se svými přáteli a neuvěřitelně mě partička vytáčela. Tak jako všichni dospělí, kromě pana učitele. Ale závěr fakt super. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Těžko zařaditelný film. Mohla to být pouhá zelená agitka, stejně jako podivný thriller o komplikované mysli geniálních "myšleno chorých" mozků. Tak i tak se v žádném z obou případů potencionál naplnit nepovedlo a tenhle Konec školy si u mne vysloužil pouze nálepku "divný film". ()

Reklama

Reklama