Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Co si budeme povídat - herecký výkon Robina Williamse může být zrovna tak hlavní devizou i hlavním úskalím tohoto filmu. Někdo může prostořekého vojína Cronauera zbožňovat a hltat každý jeho vtip, jinému zase může vadit, že některé jeho fóry prostě a jednoduše nepochopí. Já jsem zůstal někde v půli cesty, nicméně parádní hereckou kreaci Williamsovi upřít nemůžu. Co se týče zbytku filmu, škoda byla takové nějaké nijaké dějové linky s vietnamským hochem, která mohla být více emotivní, a také se mi moc nechtělo věřit tomu, že banda Vietnamců, kteří se ve škole učí angličtinu a mají s ní evidentně problémy, by tak dobře rozuměla kulometnému projevu "učitele Cronauera". ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší Williamsův výkon. Jen je škoda toho přílišného americanismu, jenž byl vsazen i do úst hlavního protagonisty. Taky se mi nezdály jeho řeči v rádiu tak vtipné. I když celkový projev byl skutečně dokonalý a hudba byla vybrána dokonale. A alespoň už vím, kde našel svou inspiraci Michael Moore pro svůj sestřih scén během "What a Wonderful World". Zde se to hodilo snad ještě více 8/10 ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja mám takéto príbehy úprimne rád. Sú podľa mňa dobre natočené a robia stále česť tvorcom, ktorým vek alebo zmeny v štúdiách zobrali vietor z plachiet a momentálne točia len priemerné snímky, ak vôbec. Good Morning Vietnam je presne na tej istej vlne ako Levinsonov Rain man. Miestami vtipný a miestami skutočný a veľmi pekne kritický, bez toho, aby musel byť popisný alebo prvoplánový. Hoci možno taký naozaj je. Ale darí sa mu to väčšinu času skrývať. Williams vo forme. Až mi prišlo trošku smutno, že už tu nie je. Každopádne ďalší z tých malých veľkých filmov o ktorých by sa malo vedieť viac. Znova nadhodnocujem. Objektívne 4*. Ale toto fakt nezostarlo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Spolu s Vrtěti psem a Mladým Sherlockem Holmesem nejlepší film Barry Levinsona. Už je to dlouho, co byl naposled v televizi, přesto si ještě pamatuju skvělý mix nepřetržitých hlášek Robina Williamse a občasných připomenutí, že válka zas taková sranda není. "Víte, jakej je rozdíl mezi armádou a skautama? Skauti nemaj těžký dělostřelectvo." ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Částečně biografický film o působení ex-pensylvánskégo rádio DJ Adriana Cronauera v Armed Forces Radio Service, oficiálním rádiu, které ve Vietnamu vysílalo pro americké vojáky. Volnomyšlenkářský a lehce ironizující Cronauer způsobí svým přístupem v propagandistickém rádiu celkem slučné haló, na čemž je postavena většina humorných scén ve filmu. Kromě výborného Williamse tenhle film táhne nahoru dobře vybraný soundtrack s hudbou 60. let. Poznámečka: "Dóóóóóóóóbréééééé ráno, Vietname" byla hodně vyhlášená větička, která z lodního rádia zazní mimochodem i v Coppolově Apokalypse. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Na rozdiel od vyobrazenia vo filme, Cronauer nikdy vo svojom vysielaní nevtipkoval, ani ho nikdy nevyhodili z armády. Vietnam opustil preto, lebo jeho vojenská služba sa skončila. (Smok)
  • Cronauer uzatvára svoj posledný výstup v rádiu (1965) s piesňou od Louisa Armstronga - "What a Wonderful World", ktorá bola nahratá až v roku 1967. Režisér Barry Levinson si tohto bol vedomý, ale pieseň bola tak ideálna pre dokreslenie scény, že sa rozhodol túto chybu ignorovať. (Smok)
  • Vojáci, které Adrian (Robin Williams) baví, když společně uváznou v dopravní zácpě, jsou příslušníky proslavené 1. divize americké pěchoty. (Mr.Hudson)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama