Reklama

Reklama

Dobré ráno, Vietname

  • USA Good Morning, Vietnam (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmy o vietnamské válce tvoří důležitou část americké produkce sedmdesátých a osmdesátých let. Od dramat jako Návrat domů, Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa nebo Olověná vesta až k několika komediálně laděným snímkům, z nichž nejzdařilejší je patrně Dobré ráno, Vietname (1987), který s notnou dávkou nadsázky popisuje situaci v Saigonu v polovině šedesátých let, kdy se z „policejní akce“ americké armády pomalu stávala regulérní válka. Jeho hrdinou je skutečná postava diskžokeje Adriana Cronauera, jehož pravidelné rozhlasové vysílání se okamžitě stalo hitem mezi vojáky, ale působilo svým zábran neznajícím humorem vrásky na tvářích jeho nadřízených. Režisér Barry Levinson (jehož následující snímek Rain Man se stal oscarovým vítězem roku) se plně spolehnul na herecké vlohy komika Robina Williamse, jemuž byla role výřečného moderátora šitá na tělo. Williams prakticky nezmizí z obrazu a přesvědčivě ztvárňuje dvě polohy své postavy, neuctivého vtipálka se záviděníhodnou vyřídilkou a maniakálními hláškami a téměř „civilně“ pojatého muže, který si uvědomuje, co se kolem něho děje, a ví, že to není správné. Herec za svoji pozoruhodnou kreaci dostal řadu ocenění (mj. Zlatý glóbus, Americká komediální cena, nominace na Oscara). Snímek, natočený v thajských exteriérech, se stal velkým diváckým hitem a ani po třiceti letech nic neztratil ze svých kvalit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady je krásně ukázáno, jak moc byl Robin Williams skvělým hercem a komikem. Je vtipný, je odzbrojující, ale to všechno v poměrně dramatickém filmu. Je to film o válce, ale hlavně je to film o lidech a o tom, jak se chovají. Jako kdyby byl Robin Williams a pár lidí kolem něj, skutečně normálními v době a místě, kde jim to příliš nepřálo. Přesto se pokusili o změnu. A ono to vyšlo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Si o hlavu menší, preto si mi sympatický"...Toť jedna z mála vtipnejších hlášok v tomto filme. Našťastie film nestojí na tom , či vám je humor svojského moderátora blízky alebo nie. Mňa ten jeho humor nejako minul, ale pri tej jeho kadencii sa sem-tam niečo zadarilo. Príbeh moderátora, ktorý si hovorí čo chce a nadriadeným poriadne pije krv, zaujme aj tak a ten humor som bral ako bonus navyše. Filmu pomáhajú skvelé songy tej doby a do poniektorých bol namixovaný výborný dobový materiál. Asi najlepší zostrih dostal hit L. Armstronga What a wonderful world . Výkon R. Williamsa poteší, ale mne urobili radosť dvojičatá v uniforme, pri ktorých si spomeniete na Cameronov T2. 70%. ()

Reklama

jerry12 

všechny recenze uživatele

90%. Narativně nevýrazný snímek, jehož neuvěřitelná síla tkví v projevu hlavního hrdiny, v jeho schopnosti působit na svoje okolí, pozitivně měnit a ovlivňovat lidi, události a tím tvořit ze světa lepší místo pro život. Po příběhové stránce nenabízí Good Morning Vietnam žádný velký zážitek, a vsadím se, že při snaze o jeho převyprávění kamarádovi by se po pár větách začal nudit, intenzivní emoce ve vás však bezpečně vyvolá geniální Robin Williams, ze kterého vždycky vyzařovala jakási magická duševní čistota a v tomto filmu to, vzhledem ke kontextu příběhu, platí dvojnásob. Williams v nejlepších letech a životní formě tu předvádí koncert, kde ostatní herci i příběh samotný jsou tak trochu předkapelou, jež plní určitou úlohu, ale bez hlavní kapely by postrádala význam. Ne snad, že by příběh nebyl zábavný a nepřinášel žádnou katarzi, ale táhne to právě Williams a charakter postavy (kde musel výrazně zapracovat i Markowitz), která na vlně nepříjemných až tragických událostí přináší uvolnění a špetku svobody do duší nasazených vojáků; na frontě bych si asi nedokázal představit lepší "povyražení". Navíc je z filmu i navzdory žánrového zařazení cítit silné asijské genius loci, což z něj dělá jistý kulturní paskvil a utvrzuje tu atmosféru společensko-ideologické války, i více a významněji, než té partyzánské. Good Morning Vietnam je přímočarý, staromódně humorný, narativně ucelený snímek, který těží především z kvalit hlavní postavy a herce, ale ani příběhem a zpracováním nestrádá, náladu stabilně udržuje na pozitivní vlně a daří se mu válku převést v humor, což je možná vůbec jedno z nejsložitějších témat k audiovizuálnímu zpracování; Levinsonovi se to podařilo a nutno říct, že i s obsahem nutícím k zamyšlení (ač bez Williamse by se to jen těžko podařilo). Zvlášť speciální morální sebereflexi přináší patrně nejsilnější scéna z celého filmu - bombardování a výpady amerických vojáků s What a Wonderful World od Louise Armstronga na pozadí - to přesně geniálně odhaluje charakter hlavní postavy, jejíž náhled na válku, jíž je sám součástí, je dobově (a pro mnohé nepochopitelně) velmi vyzrálý a odvážný. Kéž by Robin Williams mohl mít před sebou ještě desítky skvělých rolí, ale i tak jsem přesvědčen, že překonat sama sebe z Good Morning Vietnam by dokázal už jen velmi těžko. Film se silnými ambicemi stát se pro mnohé oblíbeným a srdečním, především pro jeho vnitřní čistotu a pozitivní ladění. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Necekal jsem, ze by se nejakymu filmu povedlo vyrovnat se M*A*S*Hi, ale tenhle film to fakt dokazal. Alespon v prvni hodince. Prvni hodina je nepretrzita one man show Robina Williamse, kterej predvadi zivotni vykon a sype ze sebe jeden for za druhym. Fakt mi pripomnel Hawkeyeho Pierce. V druhe hodince sice tvurci zvazni, ubyde foru a zacne se poradne rozvijet pribeh a i kdyz mi chvilku trvalo, nez sem se z komedie preorientoval na drama, kvalita filmu nijak neklesla. Jeden z nejlepsich filmu Barryho Levinsona, nejlepsi film Robina Williamse a skvela valecna komedie. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Možná, že mi veškerý zážitek z filmu zkazil naprosto otřesný český dabing. Ale v tomhle filmu jsem neshledal naprosto nic vtipným. Ať byl za tím mikrofonem kdokoliv, bylo to spíše trapné než vtipné. Přesto dám alespoň *, i když snad ani pořádně nevím za co. Snad za song od Luis Armstronga a nebo možná za tu pozitivní energii, která z filmu vyzařovala pod slupkou nudy. Všechny postavy s vyjímkou té hlavní mi přišly otřesné. Úspěch filmu si vysvětluji snad jen tím, že předchází Rainmanovi. V orginále už si na to netroufnu. Stačilo. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Na rozdiel od vyobrazenia vo filme, Cronauer nikdy vo svojom vysielaní nevtipkoval, ani ho nikdy nevyhodili z armády. Vietnam opustil preto, lebo jeho vojenská služba sa skončila. (Smok)
  • Tento film bol natočený v Thajsku, nie vo Vietname. Na zadných stranách prvých vydaní filmu ešte vidno nápisy ulíc v thajčine. (Smok)
  • Vojáci, které Adrian (Robin Williams) baví, když společně uváznou v dopravní zácpě, jsou příslušníky proslavené 1. divize americké pěchoty. (Mr.Hudson)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama