Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný film ze sportovního prostředí - o baseballu asi nejlepší ! (A to mám filmy o sportu hodně rád). Robert Redford ve své nejlepší "sportovní" roli. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na baseball mám averzi způsobenou v dětsví na sportovním táboře v Ledči, kde jsme měli v programu výuku baseballu. Se utvořili dvě party. Jedna si sedla do trávy a dostala čísla, já byl tuším 6 a druhá si stoupla na hřiště. Pak to začalo. Instruktor zařval jedna. Kluk slyšící na "jedna" se zvednul vzal dřevo třikrát se netrefil a šel si sednout. Pak instruktor zařval dvě, zvednul se kluk slyšící na "dvě". Mě zatím vesele štípali komáři. Dvojka vzal pálku třikrát se netrefil a šel si sednout. Najednou instruktor zařval čenč a ti co byli v poli si šli sednout a my sedící si šli stoupnout. Během přesunu mě štípli dokonce dva komáři najednou, asi zamilovanej páreček. Bohužel fáze stání byla ještě nudnější než fáze sezení, ale naštěstí ani jednička, ani dvojka ze soupeřovic týmu se tím klackem do míčku taky netrefili a tak byl zase čenč, jenže ten kretén instruktor najednou zase od začátku "jednička na pálku" s ohledem na to že jsem byl šestka a to už značně poštípaná šestka, shledal jsem svou účast v tomto "dechberoucím" klání za nepodstatnou a šel jsem si lehnout do stanu a zapomenout na tenhle typicky americkej sport. Tenhle sport musel vymyslet nějakej voják z kavalérie generála Custera, těsně po tom co mu dal indián tomahawkem po palici, protože jinak to není možný. Z tohoto důvodu se baseballovým filmům většinou vyhýbám, ale tady mě přemohla síla jména Robert Redford a udělala dobře. Příběh si jede svoji lajnu a rozhodně nepapouškuje typickou sportovní pointu typu : přijde nějakej chudák odněkud s bažiny a všechno vyhraje. Tady nic takovýho nehrozí, film působí civilně, uvěřitelně a reálně, navíc je podpořen dobrým hereckým výkonem Roberta Redforda a vynikajcí kamerou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Baseball není úplně můj nejoblíbenější sport. Vlastně bych ho viděl na té nejspodnější hranici v seznamu sportů, které mám rád. Nicméně tenhle film je tak dobře natočenej, že se nejde do Roberta Redforda nezakoukat. Jemu to štěstí prostě přejete od začátku do konce. A jestli jsou sportovní filmy i o sympatičnosti hlavní postavy, tak Roy Hobbs to zvládá s naprostým přehledem. A je vlastně úplně jedno, že baseball jde úplně mimo mě. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $47,951,979Tržby Celosvetovo $48,800,000║ Pomerne slušný film, z mierne okukaným dejom ale aj zo skvelým záverom. /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dvacetiminutový nechtěně směšný prolog, kdy se mísí idealizovanost "starých dobrých časů" s padesátiletým Redfordem jakožto ani ne dvacetiletým švarným jinochem, je čirý odpad. Naštěstí se to kvalitou zvedne skokem o 16 let vpřed. Sice stále padesátiletý Redford neúspěšně předstírá, že je o generaci mladší (přitom mu je jako Brimleymu v roli seschlého kouče), ale už se to dá alespoň skousnout. Sice stěží, ale dá. Což je dobře, protože byť to obsahuje hned několik stěží uvěřitelných WTF momentů (ano, odchod Madsena ze scény především), tak to umí být i sakra dobré sportovní drama, kde se mnohdy nejede nutně pouze dle vyjetých kolejí obdobného typu snímků. Krom momentů kdy ano; a v těch to paradoxně klopýtá především, protože se v nich bijí realistické, naivní, nadsazené až místy pohádkové motivy s klasickými klišé. Což pospolu neštymuje. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemný športový film, ktorý, ako každý správny športový film, vlastne skoro vôbec nie je o športe. Scén, odohrávajúcich sa na štadióne, je relatívne málo, no hoci sú slušne nakrútené, európsky divák asi bude zmätený z baseballu, ktorému, vraj, rozumejú iba Američania. Ja mu nerozumiem vôbec, ale vďaka výbornému hereckému obsadeniu mi to neprekážalo. Hlavným hromozvodom je samozrejme charizmatický tajomný Robert Redford, ktorý na svoj vek rozhodne nevyzerá (uveríte, že v čase nakrúcania mal už takmer 50 rokov? Lebo ja nie.). Ale určite je fajn aj zasa raz výborný Richard Farsworth (neskôr sa s Redfordom stretol bohužiaľ už len v HAVANE) a ostatní (Closeová, Basingerová, Joe Don Baker, Madsen, Starr, Brimley, Duvall) Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/163326/Prirodzeny-talent-80.html ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Přirozený talent Roberta Redforda a Barryho Levinsona si střihl home-run přímo na stupně vítězů klání sportovních filmů o mou přízeň. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Robert Redford odpálil svoju loptičku ďaleko za Costnerovu baseballovú trilógiu. A je zaujímavé ako sa u nás filmy o (pomerne neznámom a pravidlami niektorým ľuďom ešte stále nejasnom) baseballe chytili. Tento športový tradičný film si vždy rád pozriem, a musím sa priznať, že aj napriek jeho pravidelne opakujúcej sa projekcii ma stále má čím nadchnúť. Okrem hereckých hviezd, ide samozrejme o hru, dramatickosť, ale i o štipku štýlovo spracovaného sentimentu a nadsádzky. A možno práve preto 90%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho jeden z najlepsich filmov o baseballe, pre mna jeden z najslabsich alebo jednoducho nudnych, na taketo tipy filmov jednoducho musim mat naladu a teraz som ju asi nemal. Avsak musim pochvalit nadhernu hudbu Randyho Newmana a 2 najlepsie filmy samotneho rezisera Barryho Levinsona SPACI a RAIN MAN. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Baseball je můj nejoblíbenější sport a velmi rád se kouknu na každý film o tomto sportu. A tenhle se hodně povedl! Nemohu říci, že to je nejlepší film o baseballu, protože jsem všechny filmy o tomto sportu neviděl, ale určitě patří k těm nejlepším. Robert Redford zde rozehrává jeden ze svých výtečných výkonů, kdy jsem mu věřil vše, co ve filmu řekl nebo udělal. Glenn Close je příjemným zpestřením filmu a rozhodně se sem výborně hodí. Režisér odvedl solidní práci a film velmi rychle utíká, aniž by vůbec kdy nudil. A přitom stopáž není z nejkratších. Přenosy z baseballu jsou dobře udělané a nelze jim z mého pohledu nic vytknout. Když už bych něco vytýkal, tak by to byly spíše výtky vůči ději nebo scénáři. Těžko uvěřit, že by v reálném světě nějaký hráč přišel na trénink a odpaloval jeden homerun za druhým, aniž by minul nějaký míček. Ale je to tak trochu pohádkový příběh, tak proč to tam nedat. A že film směřuje do happyendu je očividné a předvídatelné téměř ihned od začátku filmu. Ale to jsou takové drobnosti, které mne ani netrápí a v žádným případě se nepodepsaly na mém hodnocení tohoto filmu. A když jsem na tenhle film vydržel koukat v televizi až do půl páté ráno, tak to znamená, že rozhodně nudný nebude. Proto dávám pět hvězdiček. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší baseballový film. Samozřejmě netřeba uvádět, že když se sejde podobná sestava za kamerou i před kamerou, tak výsledek snad ani špatný být nemůže. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho trochu v rozpacích - baseball je pro mě sice asi taková zábava jako hledat vodu na Sahaře, ale pověst tenhle snímek dalece předchází a na borce jako Redford nebo Duvall jsem se upřímně těšil. A nutno říci, že ve spoustě ohledů mě nezklamal - retro atmosféra funguje výtečně (hlavně v ikonickém začátku na farmě), scénář přináší hlubší morální dilemata a otázky, než by jeden očekával, závěrečný match má sílu i po třiceti letech a Randy Newman zkomponoval kultovní hudební podkres. Redford je obrovský sympaťák, Basinger záviděníhodná femme fatale. Pořád ve mně ale zároveň hučel neodbytný pocit, že Levinson střídá hvězdné chvilky s těmi vyloženě rutinními mnohem častěji, než by bylo zdrávo (podobně jako hlavní hrdina), že film občas příliš natahuje, že některé momenty inscenuje dost mechanicky a nudně a že úplně neví, co si počít s postavou Roberta Duvalla, která nedostane možnost se pořádně projevit. A je to škoda, protože scénář velmi efektivně pracuje se svými originálními motivy, k nimž se vždy v pravou chvíli navrací nebo je obměňuje na základě Hobbsova osobního rozvoje (návrat dávné lásky během první herní krize, představení syna během druhé, opakování scény s nadhozem, prasklý míček × prasklá pálka, úvod × závěr), takže i ten povinný patos ve finále ustupuje pečlivě zkonstruované katarzi. Těch 130 minut je ale prostě moc a prostřední část zaujímá primárně svou neschopností přijít s něčím filmařsky okázalým, takže 4* z toho prostě nevymačkám... 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Povedný sportovní film. Ačkoliv jsem se ani teď ještě pořádně nedověděl, jak se ten podivný sport vlastně provozuje, příjemného dramatu jsem si užil opravdu vrchovatě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepochopím pravidlá baseballu, popravde mi tento šport nič nehovorí a ani ma neláka. Film je ale natočený spôsobom, ktorý má čo ponúknuť a v polohe drámy vie aj potešiť. Príbehová linka je síce taká šedivá myška, naproti tomu je tu však veľa emotívne silnejších miest (hlavne k záveru), preto ho hodnotím ako pohodlný nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Klasická šablona sportovních filmů doplněná o romantický prvek. Jen si říkám, jestli toho Redforda už neunavovalo neustále hrát ty super kladné hrdiny, kterým padají ženy k nohám, ať se ty nohy ocitnou kdekoliv. ()

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama