Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by sa ma niekto opýtal, napríklad študent réžie, alebo mimozemšťan, čo je to tá hollywoodska rozprávka pre dospelých, tak by som mu povedal, nech si pozrie The natural. Všetko je síce predvídateľné, mierne patetické, ale je to natočené so záujmom, s inteligenciou, pre vyzretejšie publikum a maximálne profesionálne. Proste cesta hrdinu cez prekážky za víťazstvom. Tomu sa prispôsobuje kamera, strih, hudba a herecký štýl. Chvíľami som myslel, že sa dej bude točiť okolo potenciálneho konfliktu Redfordovej postavy s Madsenovou, keďže nahrádza jeho post (aspoň som to tak pochopil), ale ani náhodou, všetko sa rýchlo dostane do klasických koľají. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ako univerzálny športový antitalent nemám k športovým filmom kladný vzťah. S baseballom som na tom ešte horšie, pretože po niekoľkých neúspešných pokusoch sa už ani nesnažím pochopiť zmysel a pravidlá tejto hry. Nemôžem preto popierať istú predpojatosť. Na strane pozitív je Barry Levinson, podpísaný najmenej pod dvoma špičkovými filmami (Rain Man a Vrtieť psom), hrajú v ňom viacerí výborní herci a dokonca aj od autora predlohy (Bernard Malamud) som kedysi čítal Kto opravuje. A tak najväčším problémom bola pre mňa uveriteľnosť filmu. Okrem nepravdepodobných odpalov mi azda najviac prekážal Robert Redford, ktorému v čase nakrúcania tiahlo na päťdesiatku a vierohodne hrať tridsiatnika by mohol iba na záberoch z diaľky. Ale inak pohodový film, pri ktorom som ani príliš nevnímal jeho dvojhodinovú stopáž. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Výborný Robert Redford v ďalšej z vydarenejších športových drám. Okrem občasných nereálnych úderov (tak schválne, aká je šanca roztrepať hodiny na tribúne, osvetlenie a stanovisko pre novinárov v priebehu jednej sezóny?) nemám prakticky ani čo vytknúť. Komu šmakujú filmy zo športového prostredia bude sa zrejme baviť. Už len ten zástup prítomných hereckých hviezd a hviezdičiek je lákavý. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Filmy ze sportovního prostředí nemají se sportem většinou moc společného. Sport je jen kulisou pro kejkle scenáristů a režisérů. Jelikož většina lidí sport pořádně neokusí, tak je snadné jim nakecat ledacos. Tenhle film patří mezi tu početnější skupinu filmů - pohádek. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý sportovní film se sympaťákem Redfordem, který je ve výsledku o basebalu méně, než by se mohlo zdát. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pán kolega nascendi vystihol vo svojej recenzii niekoľko bystrých myšlienok, s ktorými súhlasím, týkajú sa hlavného hereckého predstaviteľa, kde by som ešte rád doplnil jeden časový horizont, pozostávajúci zo 16. rokov, a ten sa priamo dotýka hlavnej športovej postavy - Roya Hobbsa. V pokročilejšom úvode natrafí na šialenú vražednú fanúšičku, ktorá ho chladnokrvne postrelí, a odvtedy sa na dlhých, filmových šestnásť liet odmlčí, a zase sa tlačí do popredia klasické klišé stárnutia... , ktoré sa zvyčajne pod rukami tvorcov premieňa na neuveriteľný fantasy prvok. Asi taká jediná výčitka k danej veci, inak Bob je takmer herecky bezchybný, čo sa týka jeho typického her. štandardu, JE - sebavedomý, správne drzý, ale najmä priebojný. Väčšinou ho v tejto polohe takto vnímam. Sekundujú mu šarmantné herečky na opačných stranách barikády. Glenn i Kim sú krásne ! Budúci režisér kultového Rain Mana - Barry Levinson, nakrúca pozoruhodný RETRO snímok zo športového prostredia, konkrétne amerického populárneho BASEBALLU, pričom nebojí sa ísť nekompromisným pohľadom do jeho zákulisia, ako to tam v skutočnosti funguje, kto tu ťahá za nitky ? Na Hobbsa brutálne tlačí vyššia MOC, beštiálne intrígy sú na vzostupe, a či sa z nich nakoniec vymaní, nechávam na každom divákovi, nech sa o tom sám presvedčí po zhliadnutí tohto celkom zaujímavého filmového diela. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Sportovními výkony Roy Hobbse poněkud nadsazený příběh jednoho baseballového amatéra, který se díky svému talentu a cílevědomosti dostal mezi špičky tohoto sportu. Příjemné pokoukání, i když je z díla cítít trochu víc než je zdrávo, nábor mladých hochů k tomuto americkému národnímu sportu. Jde o takové malé neokázalé americké prefabrikované zrození národního hrdiny. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Tohle se Redfordovi vážně povedlo. Je to sice přesně podle pravidel (nevede se nevede se, nakonec hudba, zpomalený záběr a povedlo se). Redford je přesvědčivý a sympatický. Kim Basingerová je nepříjemná, což plní úlohu a na Glenn Closeovou je tentokrát příjemný pohled. Musím se zmínit o jedné z prvních rolí Michaela Madsena. Ujde. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nevidel som trailer a nečítal som obsah, takže ma prekvapivý zvrat krátko po začiatku filmu šokoval. Po skoku v čase o x rokov dopredu už ale film postupuje podľa klasických klišé tohto žánru a s ničím zaujímavým sa nevytasí. No a samotný príbeh hlavného hrdinu ma nestrhol natoľko, aby som si vo finále obhrýzal od nervozity nechty na rukách a nohách. Dĺžka mojich nechtov ostala nezmenená. Z časti za to môže aj samotný Redford, ktorého dvakrát nemusím. Do tej úlohy tvrdohlavého zadubenca, ktorý si ide za svojím bez ohľadu na pikle zloduchov v pozadí alebo svoj zdravotný stav, by sa hodil môj obľúbenec Costner. Ale toho skvelé baseballové filmy ešte len čakali. Z vedľajších postáv ma ešte zaujal Madsen ako namyslená hviezda a skon aký postihol jeho postavu v tomto filme by nevymyslel ani Tarantino. Výsledkom je taká solídny štandard na jedno pozretie. Z baseballových filmov mám iných favoritov. 6/10. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Krásný, nenáročný, odpočinkový film, který se mi zdál propracovaný do nejmenšího detailu. Ruka Barryho Levisona je patrná v každém záběru. Snad jsou některé scény na hřišti trošku přehnané, ale R. Redfordovi lze uvěřit všechno:-) Hraje tak přirozeně, že se mi zdálo jak kdyby si odskočil od odpolední kávy... Celé herecké obsazení bylo trefou do černého, obzvláště obsazení dvou nejen krásných, ale velmi dobře hrajících dam: Glenn Close a Kim Basinger. Jak nominace G. Close na Oscara tak nominace K. Basinger na Zlatý Glób byly naprosto zasloužené. Iris a Memo si byly nalíčením tak podobné, že vypadali skoro jako sestry. Výborná byla i hudba a kamera! Nenapadá mě nic co bych dodal, snad jen, že bych nevěřil, že film o baseballu, o kterém mimochodem nevím vůbec nic, mě bude tak bavit. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Žil pro svůj sen........... Ocenění - Hochi Film Awards - zahraniční film. Scénář - Roger Towne a Phil Dusenberry podle románu Bernarda Malamuda. Kamera - Caleb Deschanel. Hudba : Randy Newman. .............Ale možná už je příliš pozdě. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Vydarenosť športových filmov spočíva v tom, že núti ich tvorcov k čo najlepším výkonom. Okrem toho je ,,Prirodzený talent" zaujímavý v tom, že režisér Levinson ho zaodel do trocha tajomnej až záhadnej atmosféry, za čo môže postava Roberta Redforda, hlavne keď svojimi odpalmi začne demolovať štadióny. A práve jeho stretnutia so svetom úplatkárstva a vyššej moci ho mierne o toto netradičné čaro uberá. Herecké výkony sú nanajvýš uspokojivé, okrem Redforda zaujme hlavne Kim Basinger a Wilford Brimley v úlohe trénera Fishera. Glenn Close ako Redfordov strážny anjel mi prišla skôr dosť nevýrazná, síce má stále na tvári ten blažený úsmev, veľa však toho nenahovorí. Okrem toho je plusom filmu aj vydarená hudba Randyho Newmana (17krát nominovaný na Oscara - iba raz dostal) s citeľne branou inšpiráciou Vangelisovými ,,Ohnivými vozmi" , ktorý na Oscaroch triumfoval pár rokov predtým. Film ma síce nijak zvlášť nenadchol, pri jeho sledovaní som však aj ľahko zabudol na jeho vyše dvojhodinovú stopáž. (napísané 8.10. ´08) ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

R R je fantastický tento film miluji deda honza :-)ženské jsou mrchy deda:-)a novináři taky, Glenn Close tu pamatuji z filmu osudová přitažlivost tam hrála pěknou mrchu :-)redford přímo skvělý a glen taky:-)16.11.19 ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Baseball ma nikdy nejak nechytal. Nevidím na tom nič heroické hodiť, udrieť a bežať ako blázon. Čo sa tíka filmu je absolútne predvídateľný, obohraný scenár a ani český dabing tomu nepomohol. Práve že český dabing mi vôbec nesedel a to ho považujem za veľmi kvalitný. Jediné čo ma na filme zaujalo je vsadenie do doby a hudobný podklad. Film dal podnet na veľa paródií, a to je vraj značka kvality u filmov. Ja som však tú kvalitu nenašiel. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

O filmu již bylo téměř vše řečeno. Nebudu se opakovat a trumfovat kolegy s chválou. Je to výborný film, Redford exceluje, výborně obsazen i ostatními hvězdami, ikdyž tyto tam nemají až tolik prostoru. Jejich úlohy jsou jakoby doplňující báječného Redforda. On byl opravdu "přirozený talent". (Myslím jako herec). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neuvěřitelně patetický a klišovitý film, který se vás za každou cenu snaží dostat emoce, až je to neuvěřitelné. Jenže je to tak skvělý film, že si mě svým pojetím naprosto získal. Je to místy tak přehnané, až je to prostě krásné. V závěru jsem ani nedutal a jen jsem sledoval, jak je to natahováno až do toho úplně finálního odpalu. Robert Redford je prostě herecký mág. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem dostala chuť na tento super film. Ovšem z Redfordova hrdla se dral hlas nachlazenýho dědy, to bylo jako by mě někdo praštil pěstí. Nic proti panu Novotnému z ND, ale tohle fakt nešlo. Chce si to dát v originálu, jinak se vše sesuje do mezipater ! ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Klasický sportovní film, který je dobře natočený a zahraný, ale stějně jako většina sportonvích filmů trpí přílišnou čitelností děje. ()

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama