Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Jó, baseball je nádherně nudný sport, o kterém se točí spousty ujetých filmů, nařezat pálkou by ale tentokrát zasloužili především čeští dabéři. K tomu šíleně velkolepá hudba podkresluje celou tuhle ztřeštěnou americkou pohádku okolo blonďatého farmářského synka. Ve výsledku tu máš tak přeslazený film, u kterého si radši předem připrav inzulín (není divu, že si ho vzal do parády i Matt Groening). 75% ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Baseball je nádherný sport. Už nejen proto, že se skládá z několika etap, v baseballu se může šikovně převézt spoluhráče, pokud nemá rád nějaký styl odpalu. Dvě družstva proti sobě, jedna v poli, jedna na lavičce. Ta první se snaží přechytračit tu druhou, právě nadhazováním míčku, ta druhá spoléhá na výborné pálkaře a rychlé běžce. Pokud mají všechny výsady obě družstva, je to ta nejzajímavější sportovní hra, co se může zvrtnout v něco zcela nečekaného. Zkuste si třeba sázet na hráče. Nikdy se vám to nepodaří. Už jen proto, že se můžou rychle střídat, takže nikdy nevíte, na čem jste. Také má baseball krásné hřiště, kde si může každý natrénovat (třeba v dešti a blátě), jak doběhnout na metu, postříkat přitom vodou nepřítele a když jste velmi šikovní, omylem kopnout i do rozhodčího. Prostě to jen svedete na bahno. Ano, já miluji baseball, jelikož ho považuji za jedinou inteligentní hru ve družstvech. Proto už jsem viděla pár filmů z této oblasti. Ve velké části z nich hrál hlavní roli Kevin Costner, kterýžto se k baseballu hodí jako nikdo jiný. Proto jsem měla obavy z Redforda. Ano, je to vynikající herec, ale zde spíše spoléhal na hezkou tvářičku, než na svůj herecký přirozený talent. A to je velká škoda. Ale možná to bylo tím, jak špatně byl nadabován a také příšerně prostříhanými záběry. No uznejte, pokud se v jedné scéně ukazuje trénink hráčů a v další je záběr na nějakého novináře, který právě filozofuje nad něčím, co do kontextu prostě vůbec nezapadá, svět div se, filmu to ubere na věrohodnosti. Také se vše velmi vleče, potřebovalo to šikovného střihače, který by vypustil pár scén (stopáž hodina a půl by byla úplně ideální), nebo jiného scénáristu, který by pár postav úplně vyškrtal. Možná i změnil osudy, protože mi nějak nezapadaly. Tak dobře, uznávám, že filmy o baseballu a vlastně všechny sportovně laděné snímky by měl být nejdříve o prohrách jednoho týmu, pak náhlé stoupání na vrchol (s pomocí jednoho zázračného hráče), nečekaný zvrat k horšímu, závěrečný zápas (nejlépe se scénou pálkaře, jež se strefuje do míčku) a pak libý konec, který vše zklidní, ukonejší oko diváka, samozřejmě i jeho duši, který byla celou dobu drásána napětím stejném, jak na stadionu. Nejlepší baseball stejně zahrán nebyl, tak o čem se vedou spory? No nic, jdu trénovat odpaly a až mě začne štvát nějaká řídící věž, pokusím se to napálit do ní. A o to tu přeci jde, ne?! ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Upravit by si zasluhovalo úvodních 15 a závěrečných 10 minut, kde bylo více klišé a kýče než se sluší a patří, ubral bych také na nereálných úderech alá rozbité hodiny, ale jinak to byl velmi dobrý film se sportovní tematikou. Ještě bych volil jiný casting, Glenn Close se mi vůbec nelíbila a do role krásné "dámy v bílém" ani moc nehodila, což neznamená, že snižuji její herecké umění, to v žádném případě, i když na oscarovou nominaci to také zdaleka nebylo. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Hrozný patetický příběh, odporně kladný Robert Redford. Jsem rád, že to mám za sebou. Když už film o baseballu, tak doporučuji Babe s Goodmanem, Velké vítězství (Hanks, Geena Davis) nebo Hru snů s Kevinem Costnerem. Snímek Přirozený talent je blbost. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Rambo s pálkou. Rozbiť jedným úderom komplet umelé osvetlenie na štadione, tak to musí byť skutočne prirodzený talent. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fanusikom sportovych filmov som sa stal pozrenim si Rocky 1 so Stallonem. A odvtedy mam sportove filmy dost rad, a vobec tam nemusi byt box. Tu ani nebol, tu bol baseball. A aj ked osobne baseballu nerozumiem, pribeh slusne odsypal, Redford podal kvalitny herecky vykon a reziser Barry levinson odviedol slusnu rezisersku pracu. Kvalitna podivana : 81 % ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako malý kluk viděl snad třikrát a vždycky se mi líbil. O to jsem byl nemile překvapen, když jsem ho viděl nedávno. To, že je to dobře zrežírovaný i zahraný, o tom se nemá cenu bavit. Na sportovní film zpracovává dobře i všemožné kliše. Co mě, ale nejvíc štvalo, je, jak se vypořádalo s postavou Michael Madsena a jak nevyřešio ani nevyužilo to několikaleté pauzírování Roberta Redforda. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Asi je nám všem jasné, kde se inspirovali tvůrci filmu Hra snů s Kevinem Costnerem. Tohle je prostě legenda a vynikající film. 5* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Športový film o baseballe ktorý nemám rád. Ale i napriek tomu som bol z filmu nadšený. Výborná scénaristická linka. Záver je dobré vygradovaný. 7/10 ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Klasicke schema - hrdina prichazi zachranuje rytíře slava pad rozhodujici zapas vse a nebo nic hrdina to dokazal. Tenhle film se me jako decku libil, ale dnes uz to neni nejak ono. Redford zde nepusobi dvakrat prirozene, zato scena ve ktere madsen zahyne pri chytani micku je okouzlujici. Nejsem si jisty, zda-li mela pusobit tak komicky, ale diky tak necekanemu a rychlemu smeteni bumpa baileyho ze stolu se priklanim k nazoru, ze se jedna o typicky priklad jak se rychlou a trochu prapodivnou cestou zbavit prebytecnych tuku ve scenari. Na druhou stranu filmu se stale neda uprit nekolik silnych vzruchovych momentu a vsem co pamatuji na sve mladi kdy s tatinkem hravali na farme baseball (kdy hravali odpalovanou na poli s jednim tenisakem gumakama a s nasadou od krumpace) zajiste navodi tento film jemne sladko-hořké nostalgicno ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Sportovní bijáky to se mnou mají jako s absolutním antifanouškem koukání se na to, jak sebou na hřišti mrská někdo jiný, fakt těžký (i když zrovna baseball jsem si naštěstí jedno léto na vysoké párkrát zkusil zahrát a tudíž se v něm aspoň neztrácím); když už začnu nějaký ten zápas na plátně prožívat, musí za tím být ještě jiné kvality, v tomhle případě, lapidárně řečeno, pečlivé budování dějových oblouků i podobloučků, často sympaticky jen v nedoříkávaných náznacích pro pozorné, postupné gradování opakovaných motivů ve scénáři, obrazu i Newmanově muzice a netlačení na hrdinskou pilu, ale naopak důraz na obyčejnou, uvěřitelnou člověčinu, vedle kterého je těch pár neuvěřitelných odpalů naprosto bratelných a v pořádku – jsme přece v pohádce. A pak samozřejmě mocná skoropadesátnická identifikace se skoropadesátníkem Redfordem v roli pozdního třicátníka zabejčeně dohánějícího v životě věci, na které je i pozdní třicátník už moc starej. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Příjemný sportovní snímek se sympaťákem Redfordem. Ačkoliv jsou zde všechna žánrová klišé a víme dopředu co se stane a co kdo řekne, je to tak dobře udělané že to ani nevadí. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Potom co jsem několik baseballových utkání viděl naživo si troufnu tvrdit, že film Barryho Levinsona je docela přesný. Zachytil těch několik scén z utkáních tak nudně a v pomalém tempu, že se dostavuje ospalost a únava. Robert Redford téměř také spí a nudná vizuální stránka rozhodně nic neoživuje. Nejhorší baseballový film? Možná i nejnudnější sportovní film co jsem viděl, ale rozhodně nejhorší film Barryho Levinsona. 25 % ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda Redforda a mám ráda Duvalla a Close. Nicméně - jsem fakt v té menšině lidí, kteří prostě nechápou, jak ostatní mohou uvěřit téměř 50ti letému Redfordovi tuto postavu? A Close to samé? To je to, co na tomto filmu nechápu nejvíc - obsazení. To se spletli či to udělali naschvál? :D Nemám ráda americký patos a přeslazenost a pro mě to tento film má a proto u mě neuspěl...Bohužel - nicméně sláva - existují i jiné filmy podobného žánru. A za mě lepší :) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy a musím říct, že první polovina filmu se mi moc líbila. Redford byl prostě skvělý. Ale po tom, co začal mít pletky s Kim a přstalo se mu dařit, tak to ztratilo šťávu a celkem zajímavý byl až závěr, i když ten happy end byl neskutečně kýčovitý. ()

Kroc 

všechny recenze uživatele

No to mě podržte!!! Servat plášť míčku odpalem tak to se našim ligařům ještě nepovedlo, ale co v Americe je možný všechno!! :o) ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl před dvaceti lety malý, chodil do scouta a tam hrál baseball, byl tento film legenda. Teď jsem se k němu konečně dostal. Sice je poněkuď naivní a nevěrohodný, sází na scela standartní schéma, když všechno spěje k jedné hře kde pude o všechno, ale těžko se něco vyčítá, když má film eso takového kalibru jako je Robert Redford. Potěšila mě také nemalá role Wilforda Brimleyho, kterého si pamatuju z The Thing. ()

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama