Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Recenze (1 092)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Charlie Babbitt udělal vtip. To se jednou potká paní Lahočná s paní Kostlivou a paní Kostlivá povídá tý paní Lahočný: „Tak mně nějak nehoří karma nebo co.“ No a ta Lahočná povídá tý paní Kostlivý: „No tak si tam dejte bombu, víte.“ Tak si tam dá bombu a potkaj se asi zase za tejden a ta Lahočná se ptá Kostlivý: „Tak copak paní, jestlipak vám už hoří ta karmá?“ A vona ta Kostlivá povídá: „Ale copak o tó, karma mi hoří dobře, ale já hledám barák.“ Charlie Babbitt udělal další vtip. Tentokrát čínský. 爸有性別與他的妻子和小約瑟夫說: „猴吃一個香蕉.“ Ten se povedl, že? Jsou věci, které prostě sednou. Dobrý vtip je jako poctivec ve vládě. Není žádný, ale dva tři se tak tváří. Stejně je tomu u filmu. Jednou za deset let padne mezi plebs solidně odsýpaný příběh, kterýžto film onen plebs vynese do oblak pro jeho lidskost a kvalitu ukázaných skutečností o autismu. Od těch dob je autismus něco víc, než nemoc. A tak nezbývá, než filmu, byť byl ve faktech zcela scestný, pogratulovat, protože pobavil stejně dobře jako dobrý vtip. Charlie Babbitt udělal... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Dustina Hoffmana jsem v moc filmech neviděl. Ale určitě to napravím. Jde vidět, že se na tuto roli opravdu dobře a poctivě připravil. Jím zahraný autista byl jako pravý a jeho o-ou mě fakt dostalo (viděl jsem film s titulkami). Hodnotím 5*, skvělý film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V poloze arogantního yuppie Cruise přesvědčivý, protože toho nemusí zas tolik hrát. Náhlá proměna v milujícího bratra mi však vinou jeho K-martového herectví přišla krajně nevěrohodná, protože Tom je tak dobrý actor, jako Raymond řidič a já prostě nevím, jestli v posledním záběru za brýlemi Ray Ban skrýval smutek nebo úlevu.. Na druhou stranu absolutní respekt k výkonu Hoffmana a také Valerie Golino. Filmy s podobnou tématikou je nutno natočit vkusně a nepodbízivě, což Levinson hravě zvládl. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman to zahrál fakt skvěle, tom cruise zdatně sekunduje. Rain Man vás dostane, to slibuji, soundtrack je v některých místech vážně skvělý, a lepší trip napříč státy tu ještě nebyl.. Na Forresta to ztrácí (hlavně tam chybí klasicky humor) ale stale je to dobrý film. A to od režiséra, kterého sem vůbec neznal. Ted to budu muset doběhnout a čumnout se na jeho další snímky... Paráda 5 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Barry Morrow, Ronald Bass | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Mark Johnson | Distribúcia: United Artists | Štúdio: ? | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 354,825,435 $ || Mám rád, keď film čerpá scenár zo života. Mám rád, keď je niečo pekné, ale zároveň smutné a dojemné. Milujem, že to existuje. 98% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když se podaří mimořádně sladit všechny složky tak obtížného výkonu, jakým je natáčení hraného filmu, a k tomu se navíc přidá geniální výkon skvělého herce, jakým Dustin Hoffman nepochybně je, zážitek, který to nabídne, určitě přetrvá ony dvě hodiny promítání. Proniknout do specifického světa autismem postižených lidí je samo o sobě nesnadné. Vybudovat kolem toho silný příběh s hlubokou a přesvědčivou mravní katarzí je výkon na hranici možností. A docílit jeho přesvědčivosti krajní uměleckou kázní, vůlí jít po kvalitě, která odmítá všechny výhrady a podstupuje nemalé umělecké riziko, to už je něco, na co se tak lehce divákovi nezapomíná. Hollywoodské prvky ve struktuře díla určitě najdeme stejně tak jako proslulou "happyendovost". V tomto případě to však nejenže nevadí, naopak, jen to potrhuje mravní poselství. S Hoffmanovým jménem jsou oprávněně spojovány prestižní herecké výkony a nemalá část jeho filmografie patří již dnes k tomu nejlepšímu, co kdy bylo natočeno. Nejen v Hollywoodu. RAINMAN tuto genialitu dále potvrzuje jako jeden z více článků oslnivé Hoffmanovy kariéry. Jako článek ne jediný a určitě ne zdaleka poslední. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Fenomenální dílo, které přivedlo na plátno jednu z nejúžasnějších a také nejrozdílnějších filmových dvojic. Pravděpodobně jedna z nejlepších rolí Toma Cruise. Geniální Dustin Hoffman. Společně rozehrávají úchvatný herecký duet. Tom v roli egoistického, výbušného a workoholického chlapíka, který postupem času zjistí, že je schopen mít rád i něco jiného než peníze a auta, a Dustin coby autistický, upovídaný a v podstatě geniální člověk. Těžko říct, kdo z nich mi chvílemi šel na nervy více, jestli nervní Charlie Babbitt, nebo ukecaný a dokola se opakující Raymond, z něhož byl na nervy zase Charlie:) Velká cesta dvou lidí, která pro ně znamená mnohem více, než jsou si schopni vůbec uvědomit. O ženskou část, jinak zcela mužského příběhu, se stará okouzlující Valeria "Ramada" Golino. Nakonec došlo i na pár slz v závěrečné scéně s oběma bratry. Je to moment důvěrný, krásný, upřímný a dojemný. Zároveň však také jediný, při němž jsem slzela. Celý film je obdařen geniálními, vtipnými scénami a dialogy, na jejichž pozadí se však skrývá mírný smutek a strach. I přesto jsem se hodně nasmála a zároveň měla pocity, jaké nejspíš měli během filmu oba hlavní hrdinové. Ráda bych taktéž zmínila Hanse Zimmera a jeho nádhernou hudbu prostupujíc celou touto "velkou cestou." Podstatné jsou také informace, které se člověk při sledování dozví:) Dozvíme se, že "Quantas never crashed." Dozvíme se, že Raymond Babbitt je "výborný řidič." Dozvíme se, že v Cincinnati je Key Mart. Tom Cruise nám ukáže, jak lze v rychlosti udělat ze čtyř rybích prstů osm. Nikdy se ale nedozvíme, "kdo je na první.":) Dustin is "THE MAN!" ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol doják, ako sa patrí. Dráma neutopená v sentimente - čo mi však pri iných filmoch ani zďaleka nevadí - a od diváka si chvíľami drží primeraný odstup. Neukameňujte ma za to, že zbožňujem Toma Cruisa, ktorý svoju úlohu materialistického sebca zahral naozaj skvelo a k Hoffmanovi ako duševne chorému autistovi sa ani netreba zvlášť vyjadrovať. Hans Zimmer komponuje jeden z najlepších soundtrackov a trojdňový zájazd ,,americkou púšťou" mi imponoval od začiatku až do konca. Krása. 90% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborné drama/komedie se skvělým Hoffmanem a velmi dobrým Cruisem. Dojemný příběh je protkaný vtipnými místy a doplněný skvělou hudbou Hanse Zimmera. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Hoffman to zahral geniálne. Vážne klobúk dole. Občas mám tu česť s podobnými ľudmi a pár krát si na Rain Mana spomeniem. To sa potom človeku vylúdi jemný úsmev na tvári a povie si: "Hej to je ono". Veľký film o veľkej láske, tentokrát bratskej. Celé ich zbližovanie pekne klape a je radosť to sledovať. Sentiment, nesentiment naozaj mám tento film veľmi rád. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Film, kde hrají prim herci. Konkrétně autistický Dustin Hoffman, který předvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů všech dob. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rain Man. Legenda, která dokáže chytit za srdce i po tolika letech a nechá se vás vcítit do odlišného světa autisty, ale i jeho bratra, který problémy s tím spojené musí snášet. Nic dalšího netřeba dodávat. Každý správný filmový fanoušek už film dávno viděl...nyní jsem mezi nimi i já. I já již mohu jen obdivovat, popřípadě vychutnávat mimo jiné Zimmerův debut či fantastický výkon oscarového Dustina Hoffmana...95% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Čtyři a třičtvrtě hvězdičky.Dustin Hoffman ve své životní roli,kterou zvládl nepřekonatelným způsobem.Neopomíjejte ale Toma Cruise,jehož výkon je rovněž výtečný,a to jeho part nebyl v konkurenci Hoffmana zdaleka divácky vděčný... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který si svou pozici tady jistě zaslouží. Hoffman podává životní výkon a Cruise mu více než zdatně sekunduje. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér Barry Levinson je modelovým příkladem, který dlouhá léta oslovoval dospělé publikum rozmanitými žánry, spoluvytvářel směsici nostalgie, dramatu a současné společenské komedie, na kterou se dá klidně podívat i za dalších deset let. Místo samolibého obchodníka Cruise byl původně zamýšlený Jack Nicholson, což by asi byla sakra zajímavá sestava. Nakonec se umíchal koktejl s Tomem Cruisem, který mi v roli úplně nesedí, ale popral se s ní solidně. Hlavní pozornost pochopitelně strhává Dustin Hoffman, který se na roli pečlivě připravoval, setkával se s odborníky na autismus i se samotnými pacienty. Potěší, že výsledná podoba nevyznívá učeně, Levinson zvolil jiný přístup, než většina tvůrců vyprávějících o problematice mentálně postižených. Na druhou stranu je škoda několik vyloženě diváckých gest, několika pomrknutí i spoutání konvencemi a klišé (mladší bratr velmi brzy nevidí staršího sourozence jako zdroj zbohatnutí, výhra v Las Vegas je spíš „lacinou“ zápletkou, scéna ve výtahu, hřejivý humor). Ve výsledku ale samozřejmě velká kvalita. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman zřejmě ve své životní roli. Tom Cruise mu snaživě (leč neúspěšně) konkuruje a tak tady máme jeden z nejlepších snímků 80. let. Výborná je především scéna v kasinu, ale takhle by jsme jich mohli napočítat víc a víc. Vlastně každou, ve které se Hoffman objevuje, protože si je všechny ukradl pro sebe. Takže díky, Rain Mane. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1989 bol soškou Oscara za hlavný mužský výkon ocenený Dustin Hoffman. Skvelým, nezabudnuteľným, silne emotívnym spôsobom stvárnil postavu autistického pacienta Raymonda Babbitta v dráme "Rain Man". Podal úchvatný, excelentný herecký výkon. Bez výhrad súhlasím s tým, že mu bola udelená Cena Akadémie. "Rain Man" sa stal v tom roku aj najlepším filmom. Tu by som si dovolil trocha polemizovať, pretože je tam niekoľko malých rušivých detailov, ktoré u Oscarových snímkov nerád vídam. Tu konkrétne ma nenadchol scenár, aj keď sa mi páčila forma road movie. Vyvrcholenie ma takmer až sklamalo. No a Tom Cruise tiež veru nebol v niektorých momentoch moc presvedčivý. Niekedy Hoffmanovy nestačil. Film je to výborný, ale Oscara by som mu nedal. A nedám mu ani päť hviezdičiek. **** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Bráška mi dost sere. Jako autista vypadá většinou jen po ránu či dvaceti plzničkách, no a to by nepoznal rozdíl mezi svrškem a spodkama. Takže na něm zbohatnu leda tehdy, když ho rozprodám na náhradní díly. Dokud je nezmarinuje v chlastu definitivně. Životní útěchou mi je naděje, že se táta někde ustřík a v bzrké době mi toho opolida hodí na krk, neb dosáhne zletilosti a definitivní nesvéprávnosti. A bude-li mi podoben, bude to na něm i znát....Hoffmanův výkon patří bezesporu do Stanislavského brožury. Cruise patří do Hubbardova pekla. ()

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama