Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemiešajte sa medzi nás. Je to moja rodina. Počujete? Nemiešajte sa medzi nás.“ Ťažko povedať, ako by táto pôvabná, poetická, vážna a pritom veľmi zábavná a svojská road movie dopadla, keby sa réžie chopil pôvodne zamýšľaný Steven Spielberg a nie jeho talentovaný (a „serióznejší“) kamarát Barry Levinson. Ale to riešiť nemusíme, pretože výsledok je skvelý (a som rád, že Barry neodolal a dal si na konci cameo doktora, ktorý nikoho nesúdi, je v ňom veľmi, veľmi dobrý). Tom Cruise, Dustin Hoffman a Valeria Golino rozohrávajú veľkú šachovú partiu, ktorej radi odpustíte miestami predsa len prílišné tlačenie na pílu, čo sa týka posolstva o príliš „akademicky“ a akosi za každú cenu polepšenom hajzlikovi. Na strane druhej, každému z nás by sa občas taký Rain Man zišiel. A treba dodať, že Hoffman je samozrejme skvelý a parádne si naštudoval ľudí s autizmom, ale bolo by neférové nepochváliť aj presvedčivého Cruisea a sympaťáčku Golino, ktorá sa zo sveta filmu bohužiaľ dosť nepochopiteľne vytratila (a pritom tak super nakopnutú kariéru na začiatku mala, neviem to pochopiť). A pochváliť musím aj koniec, ktorý SPOILER je dojemný a smutný a pritom, keď sa nad tým zamyslíte, si uvedomíte, že lepšie to vlastne dopadnúť ani nemohlo - hlavný hrdina našiel zmysel života (a lásku), Ray svojho strateného mladšieho brata, skončil v profesionálnej a odbornej starostlivosti u muža, ktorý sa oňho desaťročia staral a jeho novonájdený mladší brat ho odteraz až do konca života bude pravidelne navštevovať. Neviem, prečo je to poňaté tak tragicky. SPOILER. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér Barry Levinson je modelovým příkladem, který dlouhá léta oslovoval dospělé publikum rozmanitými žánry, spoluvytvářel směsici nostalgie, dramatu a současné společenské komedie, na kterou se dá klidně podívat i za dalších deset let. Místo samolibého obchodníka Cruise byl původně zamýšlený Jack Nicholson, což by asi byla sakra zajímavá sestava. Nakonec se umíchal koktejl s Tomem Cruisem, který mi v roli úplně nesedí, ale popral se s ní solidně. Hlavní pozornost pochopitelně strhává Dustin Hoffman, který se na roli pečlivě připravoval, setkával se s odborníky na autismus i se samotnými pacienty. Potěší, že výsledná podoba nevyznívá učeně, Levinson zvolil jiný přístup, než většina tvůrců vyprávějících o problematice mentálně postižených. Na druhou stranu je škoda několik vyloženě diváckých gest, několika pomrknutí i spoutání konvencemi a klišé (mladší bratr velmi brzy nevidí staršího sourozence jako zdroj zbohatnutí, výhra v Las Vegas je spíš „lacinou“ zápletkou, scéna ve výtahu, hřejivý humor). Ve výsledku ale samozřejmě velká kvalita. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Přesní jsou všichni herci - tj. skvělý je Cruise i Hoffman - ten ovšem v daleko náročnější roli. A dobrý scénář - sice dost sentimentální, ale to já radši než realistické a nekoukatelné. Některé dialogy jsou nezapomenutelné - vypočítávání jaké ztráty měly letecké společnosti, nebo problémy při stravování: "Ovšem, já...já...já tu nemám parátka, parátka musí na stole před palačinkami. Jestli přinesou párátka po palačinkách bude rozhodně pozdě." ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rain Man. Legenda, která dokáže chytit za srdce i po tolika letech a nechá se vás vcítit do odlišného světa autisty, ale i jeho bratra, který problémy s tím spojené musí snášet. Nic dalšího netřeba dodávat. Každý správný filmový fanoušek už film dávno viděl...nyní jsem mezi nimi i já. I já již mohu jen obdivovat, popřípadě vychutnávat mimo jiné Zimmerův debut či fantastický výkon oscarového Dustina Hoffmana...95% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Spracovania filmu sa ujal režisér Barry Levinson, ktorý na osudy Raymonda a Charlieho nahliada inak než väčšina režisérov podobných filmov. Nenabáda divákov, aby Raya ľutovali, pretože je chudák "úplne mimo". Naopak naznačuje, že hoci sa Raymond od väčšiny ľudí výrazne líši, nie je nešťastný, nadväzuje relatívne normálne vzťahy s okolím a užíva si život. Núti tak divákov k zamysleniu nad tým, či je k šťastiu a spokojnosti bezpodmienečne nutná akási "normálnosť", o ktorú väčšina ľudí v živote usiluje. Pozitívny dojem, ktorý z Raymonda diváci určite majú, ešte umocňuje perfektný Dustin Hoffman, ktorý si so svojou postavou vyložene pohráva; necháva Rain Mana, aby sa správal prirodzene a nesnaží sa ho štylizovať do bezmocného a neschopného postihnutého muža. Atmosféru filmu dokresľuje aj príjemná a nevtieravá hudba od Hansa Zimmera, ktorá dopĺňa dej filmu a plne s ním korešponduje. Dôležité na Rain Manovi je aj to, ako veľmi k sebe bratia emocionálne priľnú, hoci sú z úplne iných svetov. A tak aj divák priľne k nim. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Dustin Hoffman celé týždne trávil v ústave s autistickými pacientmi. Najmä starostlivo študoval Kima Peeka (1951-2009), ktorý bol inšpiráciou pre jeho postavu Rain Mana. Učil sa gestikulovať ako on a celé dni chodil v jeho stopách, aby dokázal napodobniť jeho chôdzu. Ako sa postupne s postavou zžíval, menil sa v ozajstného autistu. Uvedomil si to až v okamihu, keď sa celkom vystrašil po tom, ako sa ho niekto zo štábu dotkol počas prestávky. (DEGESH)
  • Dustin Hoffman (Raymond) si při zkoušce opravdu pšoukl, načež se na něj Tom Cruise (Charlie) podíval a řekl: „Raymonde, ty sis prdnul?“ na čož mu Hoffman odpověděl: “Prdnul, prdnul, prdnul!“ Cruise se poté zeptal: “Proč si to udělal Raymonde?“ a Hoffman odpověděl: “Mně je to jedno!“ Režisér Barry Levinson se rozhovoru zasmál, scénu si zapsal a pak ji zařadil do filmu. (popos)
  • Všechny aerolinie, které pouštěly tento film v letadle, vystřihly scénu, kdy Raymond (Dustin Hoffman) odříkává děsivý seznam leteckých katastrof. Kromě australské národní letecké společnosti QANTAS, která je pyšná na svůj nulový počet havárií. (Sinecod)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama