Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Barry Levinson se po ambiciózních dramatech (např. RAIN MAN, BUGSY) vrací k žánru komedie, v němž se dovede též spontánně a inteligentně vyjadřovat. Příběh HRAČEK se pohybuje v silně stylizované rovině, smysl je však hlubší. Vyprávění o výstředním mladíkovi Lesliem, který by si chtěl hrát, ale musí se svým militantním uzurpátorským strýcem svést souboj o rodinnou továrnu na hračky, má svůj smysl teprve v přesně promyšleném druhém plánu. Na Levinsonově snímku je však především pozoruhodná velmi nezvyklá, ryzí metaforická forma. Způsob vyprávění je holdem poetice "doslovnosti" amerického typu (např. když si strýc zabírá stále více prostoru v továrně, místnosti se skutečně zmenšují). Realita je ve filmu potlačena ve prospěch bizarních kostýmů, exteriérů i interiérů, inspirovaných jednak samotnými hračkami, jednak krajinami René Magritta (veselá továrna se stroji-hračkami, dům hrdiny jako domeček pro panenky). Závěrečná bitva Dobra a Zla se realizuje jako souboj klasických starých hraček s moderními, elektronickými. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Majitel továrny na hračky umírá, a chtěl by celou továrnu odkázat svému synovi. Ten se mu ale zdá ještě na vedení firmy nedospělý, a tak továrnu svěří do správy militantnímu strýčkovi. Po neúspěchu ve vietnamské válce (kdy se stal pouze tříhvězdičkovým generálem), se rozhodne zvednout všem zaměstnanců továrny, i mladému Lesliemu (Robin Williams) faldy. Když si z jeho rozkazů nikdo nic moc nedělá, vypracuje jiný plán - továrna nadále bude vyrábět hračky, ale v každé z nich se bude skrývat nějaká zbraň. Za pomoci nich by pak mohl vyhrát jakoukoliv válku. Jakmile Leslie plán odhalí, začne o svoji továrnu bojovat... Je hodně smutné, když se během komedie ani jednou nezasmějete. Navíc u komedie, která je čistě o zábavě. Navíc u komedie, kterou režíroval Barry Levinson. Navíc komedie, kde hlavní roli hraje Robin Williams. Bohužel je to tak - film je zoufale nevtipný, herci těžce přehrávají (v domnění že alespoň jejich pitvoření diváka trochu rozesměje), zápletka sic zajímavá, tak jak dopadne je jasné už od počátku. Kladem by mohla být alespoň hudba Hanse Zimmera - ta je hodně dobrá, jenže se k tomuto filmu tak nějak vůbec nehodí. A kdybyste náhodou opravdu toužili po filmu s podobnou tematikou (ale řádově zábavnější), tak doporučuji Small Soldiers... ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Právě jsem zhlédl velice zvláštní podívanou. Pokud chcete vědět o čem to je, tak se stačí kouknout na prvních 10 minut a zaměřit se na otce a syna (Robina Williamse). Jestli se vám jejich druh humoru bude líbit, tak má film vyhráno a pokud ne, tak doporučuji raději vypnout. Myslím si, že se jedná o podobnou věc jako u Spielberga - buď to pochopíte a líbí se vám to, nebo přesný opak a říkáte si, co jste to viděli za kravinu. 70% ()

Reklama

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Chacha, armádě a vojákům to pěkně natřeli! Zajímavá podívaná! Mě se líbila výtvarná stránka filmu, továrna, kostýmy, vůbec celý svět který vymysleli okolo továrny, mi přišel hodně originální a zábavný. A ku podivu to bylo i dost vtipné, nejen Robin Williams který tam byl za toho vtipného, ale mě tam přišla dobrá hlavně Cusacková a LL Cool J, který hrál syna šíleného generála, a byl v té roli naprosto skvělý. Bylo to dost vtipné, docela pro všechny věkové kategorie. Jen závěrečný boj mezi hračkami byl strašně nudný a zbytečný. Ale jinak si docela drze dovolovali, a to já prostě vždycky ocením. Scénář kromě té bitvy skvěle utíkal a nebyli tam nikde zdlouhavé scény naplněné sladkým patosem, a to si divák fakt docela oddychl. Takže díky, pěkné. ()

MacGyver 

všechny recenze uživatele

Tento film prepadol komerčne a ani kritika nebola práve zhovievavá... No nech sa snažím ako viem, nedokážem zistiť prečo, podľa mňa je skvelý!!!:) ... V zvláštne hravej atmosfére sa divák stáva svedkom ostrého kontrastu medzi nevinnosťou hračiek a hrozbou zbraní, medzi občas až detskou naivitou dospelých a vojenským fanatizmom. Skvelé herecké obsadenie, výborná hudba a naozaj zaujímavé prostredie... Je to síce film, ktorý sa nemôže páčiť všetkým (a ktorý môže?:), aj tak je však podľa môjho názoru nespravodlivo nedocenený (pokojne ma za to nadšenie zastreľte...:) ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Celkem odvážný, výtvarně originální a vtipný film. Škoda že poslední "bitva" byla tak úmorně dlouhá, až to člověka rozčilovalo a chtělo se mu ubírat hvězdičky. Myslím, že takový film je akorát i pro děti i pro dospělé, neservíruje nám příliš amerického sentimentu a naopak si dělá legraci z věcí, které lidi většinou obdivují. Zkrátka dobré. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Jamie Foxx v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama