Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Barry Levinson se po ambiciózních dramatech (např. RAIN MAN, BUGSY) vrací k žánru komedie, v němž se dovede též spontánně a inteligentně vyjadřovat. Příběh HRAČEK se pohybuje v silně stylizované rovině, smysl je však hlubší. Vyprávění o výstředním mladíkovi Lesliem, který by si chtěl hrát, ale musí se svým militantním uzurpátorským strýcem svést souboj o rodinnou továrnu na hračky, má svůj smysl teprve v přesně promyšleném druhém plánu. Na Levinsonově snímku je však především pozoruhodná velmi nezvyklá, ryzí metaforická forma. Způsob vyprávění je holdem poetice "doslovnosti" amerického typu (např. když si strýc zabírá stále více prostoru v továrně, místnosti se skutečně zmenšují). Realita je ve filmu potlačena ve prospěch bizarních kostýmů, exteriérů i interiérů, inspirovaných jednak samotnými hračkami, jednak krajinami René Magritta (veselá továrna se stroji-hračkami, dům hrdiny jako domeček pro panenky). Závěrečná bitva Dobra a Zla se realizuje jako souboj klasických starých hraček s moderními, elektronickými. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Chci, aby byly moje fazolky v karanténě.." ;) Oblíbený film Lady Gaga ?? ;) Možná.. Nejpodivnější a zároveň nejvyprázdněnější vizuální lahůdka, jakou jsem kdy viděl, aniž by však její často příliš doslovná poetika a bizarnost dávala nějaký větší smysl ?? Zcela jistě !! Těžko hádat, zda se jedná o nějakou šílenou tvůrčí onanii či Barry Levinson, po jehož rukopisu tu není vlastně ani památky, po těch letech práce na Hračkách prostě jen zapomněl, co chtěl vlastně říct.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $23,278,931Tržby Celosvetovo $25,100,000║ Bezvýznamní a nudný úlet, Barry Levinson je zo svojou filmovou tvorbou neskutočne kolísavý, toto je teda veľký prehmat. /25%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od Barryho Levinsona, režiséra Rain mana a později také třeba Koule, jsem čekal větší zábavu. Na druhou stranu jsou Hračky příjemnou taškařicí, která stylizuje svět hlavní postavy do takové Karlíkovy továrny na hračky:). Rozhodně nelze upřít příjemná, naivní a dětská stylizace nejen prostředí, ale hraček i postav. Mezi nimi kromě Robina Williamse rozhodně září nádherný úsměv Robin Wirght (teď už ne Penn). Přesto to mohlo dopadnout lépe, mohlo tu být více humoru a nejsem si jistý, jestli cílová skupina dětí(?) naplno porozumí ději i hračkám. I tak je lepší být klaunem, co rozesměje, než zatrpklým neúspěšným vojákem, co chce jen válčit a ničit. Od toho samozřejmě hračky na světě nejdou... nebo ano? Kdyby někdo dnes natočil remake, mohl by to s klidem cílovat na videoherní průmysl... co proti těm hrám všichni mají... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Stylově to připomíná Karlíka a továrnu na čokoládu před 20 lety. Je těžké hodnotit film, který je určen pro mladší diváky a dialogy podle toho chtě nechtě vypadají, ale za to poselství dalším generacím dvě hvězdičky dám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dospelá a príliš vážna zápletka nato, aby bol film tak neznesiteľne detsky a infantilne spracovaný. Pár fantasy nápadov a hlášok slávilo úspech a u mňa, celý film má však od úspechu ďaleko. 45%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva blázni se perou o jednu malou fabričku vyrábějící hračky, jeden je zamilován do fantazie hraček, druhý do vojenství a řádu. Kdo asi vyhraje.??? ()

juta 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak jsem tenhle film měl strašně rád. Miloval jsem tu poslední část, kde běhali barevní panďuláčci na monitoru a samozřejmě i ty všemožné hračky, které je honily a potom souboj hodných a zlých hraček. "Proti ohni, žvýkačku". Zlaté časy to byly. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na americkou komedii dost slušně obsazené, režisér Barry Levinson také není žádný neotrkaný zelenáč. Nicméně, stále to zůstává americky bláznivé a ptákoidní. Jisté myšlenky se sice postřehnout daly, ale kdo má vydržet to všechno kolem? Navíc ta délka. Ta by umořila i vola. Však také proto právě já dávám tak nízké hodnocení...:-) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Vrtulka jako signalizace kardiostimulátoru, to může být praktické ne? Čas 13:30 - přesně sem ten film pasuje. V tu dobu se na něj moc lidí nepodívá, zaplní čas ve vysílání a jeho vysílací práva nejsou tak drahá. Výrobci hraček musí být šílení... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavé obsazení, vcelku zábavný a docela poučný film, u kterého se dokonce i zasmějeme, respektive si i popláčeme. Ale konec se mi zdá zbytečně nastavovaný a bitva s vojenskými hračkami je už vcelku nudná. Nicméně celková atmosféra filmu je opravdu báječná, hodně jí umocňuje právě jakoby dětský a snový svět hraček (exteriéry i interiéry ve formě dětských stavebnic jsou opravdu umělé, ale hodně hodně funkční a právě proto dokonale se hodicí k filmu). Mám jen trochu pochyby pro jaké diváky je vlastně film určen, kupříkladu z vlastní zkušenosti vím, že menší děti ten film nazaujme, jelikož se tam "moc mluví" a dospělé?Asi jen opravdové fajnšmekry, kteří se nenechají ujít žádný film, nebo jen prostě dospělé s duší dítěte. PS: Hudba je opravdu docela zajímavá, ale myslím si, že celému filmu jednoznačně kraluje písnička Happy Workers od Tori Amos. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když výrobce hraček Kenneth Zevo umírá, odkáže rodinný podnik nikoliv svým dětem, ale svému bratrovi generálovi. Myslí si totiž, že voják povede lépe firmu k rozvoji a bude mít vliv i na to, aby jeho potomci konečně dospěli. Jenže generál a jeho společník záhy promění továrnu na výrobnu násilnických videoher a sadistických válečných hraček. Děti se proto musí pustit do boje se svým strýcem, aby zachránili rodinnou firmu i dětskou nevinnost, již si vždycky cenili. Pro mě jsou Hračky až nečekaně citlivě natočený film, který za banálním námětem skrývá daleko větší poselství než je na první pohled zřejmé. Svůj podíl na tom, že jde o vynikající film nese i skvělé herecké obsazení v čele s Robinem Williamsem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Strašně podivné a ještě více nudné. Levinson byl vždy hodně specifický režisér a ne vždy dobře zpracoval, jinak zajímavé látky. ()

Reklama

Reklama