Reklama

Reklama

Slet čarodějnic

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

V Baskicku v roce 1609 se několik žen obviněných z čarodějnictví snaží oddálit svoji popravu, a tak nalákají inkvizitora na oslavu sabatu. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (43)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdo myslí, dle názvu, že jde o horor nebo fantastický film, bude velmi zklamán. Přesně podle žánrového zařazení jde o historické drama. Španělé se myslím ještě pořád potřebují tak trochu vyrovnávat s temnou minulostí, jelikož španělská inkvizice patřila k těm nejhorším a nejbrutálnějším. Ostatně jméno Tómas de Torquemado (1420-1498) je toho děsivým symbolem. A zdejší inkvizitor si při večeři posteskne, že v některých městečkách museli vydrancovat sýpky a spižírny, jelikož tamější věznice praskaly ve švech, jak se čarodějnice rozmohly. Dívky, chycené a zavřené do vězení, čekají na popravu a modlí se, aby námořníci přijeli včas a zachránili je. Jenže čas života jim ubíhá rychleji, než se blíží doba úplňku, kdy se muži vracejí domů. Půvabná Ana se snaží zbývajících pět dívek zachránit, a tak se prohlásí za čarodějnici. Mezi ní a inkvizitorem dojde k souboji vůlí, ale vyhrát může jen jeden. Vězeňské konverzační drama vrcholí sabatem. Skvělá kamera, výborná hudba, solidní výkony, dobře vybraní herci. Odpudivý farář by asi vlezl do zadku i kozlovi, kdyby musel. Hororová varianta by mě samozřejmě udělala velkou radost, ale i tak jsem byl spokojen. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

V téměř divadelní atmosféře se šest vesnických čaropičinek snaží hrát hru na kočku a kokota s fanatickým předsedou Klubíku přátel žehu První římskokatolické a.s., aby se vyvlékly z firemní grilovačky. A ten Torqemáda je kapku impotent in excelsis Deo! Mít totiž ve spárech takovou roštěnku, jakou je Amája, a jen tak ji bez důkladného průzkumu ďáblových hrbolů a hrbolků mrsknout na gril, to je přinejmenším nekřesťanské plýtvání, až hereze!  Já být důkladný a pečlivý inkvizitor na jeho místě, naordinuju napřed takové Vulvě Dei minimálně několikaměsíční perorální a pervaginální vymítání Duchem svatým, při kterém se sveřepě snažím vy“hnat“ jí to kacířství z hlavy, a rožnění zvažuji až v krajním případě, zejména pokud by se náhle změnila v hašteřivou čarodějnici či odmítala křesťanskou lásku ve všech jejich polohách. Ovšem i tak se jedná o stylovou, solidně zahranou, progelovaně odsejpající a veskrze originální hispánskou jednoaktovku, která zabaví, potěší oko i pohladí po mešní svíci nejednoho plachého katolického panice. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru velmi precizní a dost podhodnocená záležitost. Tvůrci si tu dokonale pohráli s detaily a snad jediné co bych vytkl je, že dívky mají chrup a pokožku jak z reklam na kosmetiku a nový sónický kartáček na zuby. V těch dobách řádily dva druhy inkvizitorů. Panovníka a pak církevní. Církev nelibě nesla, že se jí někdo fušuje do řemesla a i když i ona konfiskovala majetek nebožáků co jí padli do spárů, pořád zde byla snaha vyhnat ďáíbla. Ta panovníkova povětšinou šla čistě po majetku. Na mučidlech se přiznal každý, případně naprášil i další nebožáky a tak se postupně ,,dařilo rozkrývat'' čarodějnictví v daných oblastech. V těch časech bylo nejvíce lidí upáleno ve Španělsku, Portugalsku a Německu. Musela to být šílená doba. V tomto filmu se jedná spíše o takovou expedici mající za cíl zdokumentovat doposud neviděný sabat. Musím říci, že jsem ze zpracování nadšen. Herci vybráni skvěle, hlavně inkvizitor Alex Brendemühl byl fakt super. Filmu moc pomohl ten mix španělštiny s katalánštinou, rozhodně jej doporučuji vidět v původním znění! Výkon děvčat byl také skvělý, hlavně když jsem viděl co ta roztomilá malá dívenka s kudrnatými vlásky jménem Katalina na konci předváděla, asi bych jí pro jistotu také raději upálil :-) ! Konec byl řekněme zvláštní a překvapivý, ale přihlédnem-li kf aktu, že inkvizitor by na své cestě za poznáním a pochopením, pak se mu hledaného jistě dostalo plnou měrou. Dávám za 4 mateřská ďáblova znaménka! * * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Omnoho viac ako o čarodejniciach, sú tieto filmy poväčšine (nadnesene povedané) o strachu muža zo schopností či sily “vagíny”. V 15 storočí bola každá krásna žena, ktorá vedela tancovať, nebezpečným individuom, ktoré predstavovalo hrozbu. Muži odjakživa kvôli krásnym ženám strácali hlavu, bez ohľadu nato, či išlo o bohatých alebo chudobných, pričom po morálnom prehrešku, bolo rapídne jednoduchšie uviesť, že mu “počarovala”, ako priznať zlyhanie. Tento snímok je zhruba do polovice veľmi slušnou, dobovou “zábavou”, nuž ale čo s ním urobili následne, zato si Netflix nezaslúži nič iné, ako odobrať ENKO. Toľko budovaná atmosféra sa totiž nakomplet vytratí, už to nemá to mysteriózne čaro, pričom záverečná tretina je už vyslovene na smiech. Veľmi slabé, nevýrazné, bez hororových prvkov či gradácie napätia .. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Do osamělé baskické vesničky na břehu oceánu přijíždí inkvizitor s oddílem vojáků, aby si tu posvítil na místní bosorky. A hned mu padne do ruky skupina dívek. Vzhledem k tomu, že jsou všichni chlapi na moři, nemá se osočených holek kdo zastat. Jakmile jedna z nich zjistí, že z obvinění z čarodějnictví se nelze vyvléct, začne hrát podle inkvizitorových not a snaží se využít jeho posedlost sabatem proti němu samému. Pokud čekáte nějaké srdceryvné mučení a jekot upalovaných, tak budete zklamaní. Tohle je spíš konverzačka, jejímž zlatým hřebem je přestřelka mezi hlavní představitelkou a inkvizitorem. Podobným způsobem se film věnuje i myšlenkovým pochodům samotných prelátů a dojde i na trochu baskického folkloru. Herecky parádní a z té baskické holky jednou něco bude. Jediné, co mě trochu zklamalo, byl závěr. Představoval jsem si ho drsnější i mysterióznější, ale i tak jsem celkově spokojen. 75% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo od začátku května do konce června 2019. (WernerDMZ)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 19. září 2020 na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. (WernerDMZ)

Reklama

Reklama