Reklama

Reklama

Mladý Sherlock Holmes

  • Československo Pyramida hrůzy (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme.“ Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy (1985), který nám představuje slavné Doyleovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Zavádí nás do Londýna roku 1870, do doby, kdy slavný detektiv ještě navštěvoval kolej, kde se seznámil se svým spolužákem Watsonem, který byl ochoten obdivovat jeho mimořádné dedukční schopnosti. Oba mladíci se brzy ocitnou uprostřed záhadného případu, v jehož pozadí je fanatická sekta stoupenců egyptského boha Osirise, která své nepřátele odstraňuje zvláštním roztokem, vyvolávajícím děsivé halucinace... Snímek Pyramida hrůzy vznikl v produkci Amblin Entertainment, společnosti známého režiséra Stevena Spielberga, a patřil k velkým diváckým hitům 80. let. Jeho přímočarý příběh je prošpikován zvláštními efekty, jež vznikly v Lucasově trikové továrně Industrial Light & Magic. Najdeme mezi nimi i jeden z historicky prvních pokusů o počítačovou animaci v celovečerním filmu, a sice animovaného skleněného rytíře z kostelního okna, jehož autorem byl tehdy neznámý John Lasseter (pozdější zakladatel úspěchu studia animovaných filmů Pixar). Oba hlavní představitelé Nicholas Rowe a Alan Cox (syn známého herce Briana Coxe) se sice herectví věnují dodnes, ale podobného úspěchu už se nikdy nedočkali. Režisérem byl Barry Levinson (nar. 1942), který svého vrcholu dosáhl oscarovým titulem Rain Man (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wingardium levio… Ehm, elementary. Je více než paradoxní, že zrovna Columbus měl prsty ve výrazně lepší adaptaci potterovek než když měl pod palcem jejich regulérní filmové adaptace. Od vizáže postav přes průběh až po atmosféru, hudbu i styl. A to dekádu před vydáním Kamene mudrců. Jinak je to přesně ta dětská dobrodružná jízda jakou by jeden od produkce ze stáje Amblinu čekal, která navíc skvostně zachycuje esenci těch nedetektivních šestákovějších Holmesových příhod. Jestli něco vyčítat, tak snad jen úděsně otravné (o to více že i zbytečné) vyprávění starého Watsona a finále, které navzdory emocím a hmatatelnému nebezpečí oproti zbytku filmu poněkud drhne. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe prevratné dielo v komunistických kinách, dnes televízne pôsobiaca báchorka priživujúca sa na rok starom a úspešnom pokračovaní Indiana Jonesa. Triky sú na svoju dobu slušné, herecké výkony sympatické a atmosféra akurát starolondýnska. Rušivo na mňa pôsobili len niektoré odfláknuté a v konečnom dôsledku trápne dialógy v kľúčových pasážach filmu. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Rok 1985 můžeme ve filmografii společnosti Amblin Entertainment, ale i v rámci osmdesátkových filmů pro děti a mládež označit za rozcestí. Od ledna do prosince tehdy společnost uvedla do kin čtveřici snímků "Fandango", "Rošťáci", "Návrat do budoucnosti" a "Mladý Sherlock Holmes". Zatímco prostřední z nich se staly enormními hity, které nasměrovaly či upevnily trendy nadcházejících let, první a poslední bohužel u diváků propadly, byť dnes platí za malé kulty a generační ikony. Na rozdíl od "Fandanga", které cílilo na mladé diváky na hraně dospělosti, "Young Sherlock Holmes" měl oslovit kategorii, které se dnes říká tweens. Snímek o eskapádách mladických verzí slavného mistra dedukce a jeho věrného asistenta měl nakročeno stát se proto-Harry Potterem (angažmá Chrise Columbuse na prvních dílech filmových potterovek pak ukazuje důvtipnost producentů). Stejně jako hity nového tisíciletí také tento film mohl stavět na kontinuitě zájmu svého publika, neboť řada dětí klasické příhody Sherlocka Holmese četla a nyní měly dostat variace svých oblíbených hrdinů aktualizované pro dobu dospívání. V popředí tak stojí motivy vztahů ve škole, první lásky i ambice zanechat první vlastní otisk ve světě. K tomu navíc připočtěme koncipování filmu jako variace na ikonické dobrodružky s Indym Jonesem, což se projevuje v opulentních dobrodružstvích druhé poloviny. Je otázkou, proč svého času film neuspěl. Na jednu stranu lze říci, že na rozdíl od Harryho Pottera neměl mladý Sherlock až tak velkou sílu kontinuity, kdy by s ním jeho cílové publikum vyrůstalo a mělo k němu vyloženě úzký vztah. Nebo možná jen tvůrci předběhli dobu, eventuelně se vydali na pole špatného média, když uvážíme úspěch "Mladého Indiana Jonese" v televizi na začátku devadesátých let. Na druhou stranu lze část nepřijetí snímku směřovat na vrub až přílišné zatíženosti předlohou, která paradoxně film svazuje v rozletu do jiných směrů. Faktem každopádně zůstává, že stejně jako "Fandango" spíše stálo na konci zádumčivěji či melancholičtěji pojatých mládežnických snímků, tak i neúspěch "Mladého Sherlocka Holmese" na mnoho let zařízl akční dobrodružky pro odrostlejší mládež. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak inteligentní, zábavné a místy napínavé, že by mistr Doyle ani nemohl nic namítat. Jedno z nejvyspělejších a filmařsky nejlepších dětských dobrodružství, v němž se naprosto samozřejmě snoubí klasické amblinovské motivy se slavnou detektivní osobností, která nemá tak daleko k Indiana Jonesovi (ta podoba s Chrámem zkázy nemůže být náhodná). Krásné přelomové efekty a perfektní hudba. Vyznění milostné linie mě tedy nepěkně překvapilo (byť mělo svůj důvod s ohledem na pozdější Sherlockovu náturu) a záporáka lze odhadnout příliš brzy, ale ten dobrodružný viktoriánský feeling je zkrátka špickový. 85% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Detsky naivné a ľahko predvídateľné, čo by sa čiastočne dalo tolerovať, keďže ide o film pre mládež, no ten záver už bol až príliš trápny na to, aby si to zaslúžilo vyššie hodnotenie (dialóg Sherlocka a Elizabeth, aj samotný záverečný súboj). Iste, na takýto film to je netradičný záver, no vytušíte ho už v prvej tretine filmu, takže už len čakáte, kedy sa to stane a ako. Tento prvý - neoficiálny Sherlockov prípad sa tým oficiálnym od ACD samozrejme nevyrovná. Síce je zvolené zaujímavé egyptské prostredie, no inak ide o celkom obyčajný prípad pomsty a zloducha odhalíte dobrú polhodinu pred Sherlockom. Pre detského diváka to ale môže byť zaujímavé dobrodružstvo, pre otrlého starého diváka ako ja už len niečo, čo neurazí ani nenadchne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Na skleněném rytíři se pracovalo 4 měsíce. Byl první kompletně digitálně vytvořenou postavou ve filmu. Jeho stvořitelem byl John Lassester, pozdější zakladatel společnosti Pixar. (filip.novak)
  • Na konci závěrečných titulků je scéna, kde se profesor Rathe podepisuje novým jménem Moriarty, což je úhlavní Holmesův nepřítel. (StevenW.)
  • Pes ve filmu, Uncus, není pojmenován podle postavy z Posledního mohykána (1992) Uncase, ale podle části mozku spojené se záchvaty. Záchvaty, které se vyvíjejí z očních vjemů a často předcházejí halucinace, které jsou hlavním důvodem smrti v tomto filmu. (Bertramm)

Související novinky

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama