Reklama

Reklama

Mladý Sherlock Holmes

  • Československo Pyramida hrůzy (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme.“ Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy (1985), který nám představuje slavné Doyleovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Zavádí nás do Londýna roku 1870, do doby, kdy slavný detektiv ještě navštěvoval kolej, kde se seznámil se svým spolužákem Watsonem, který byl ochoten obdivovat jeho mimořádné dedukční schopnosti. Oba mladíci se brzy ocitnou uprostřed záhadného případu, v jehož pozadí je fanatická sekta stoupenců egyptského boha Osirise, která své nepřátele odstraňuje zvláštním roztokem, vyvolávajícím děsivé halucinace... Snímek Pyramida hrůzy vznikl v produkci Amblin Entertainment, společnosti známého režiséra Stevena Spielberga, a patřil k velkým diváckým hitům 80. let. Jeho přímočarý příběh je prošpikován zvláštními efekty, jež vznikly v Lucasově trikové továrně Industrial Light & Magic. Najdeme mezi nimi i jeden z historicky prvních pokusů o počítačovou animaci v celovečerním filmu, a sice animovaného skleněného rytíře z kostelního okna, jehož autorem byl tehdy neznámý John Lasseter (pozdější zakladatel úspěchu studia animovaných filmů Pixar). Oba hlavní představitelé Nicholas Rowe a Alan Cox (syn známého herce Briana Coxe) se sice herectví věnují dodnes, ale podobného úspěchu už se nikdy nedočkali. Režisérem byl Barry Levinson (nar. 1942), který svého vrcholu dosáhl oscarovým titulem Rain Man (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Pod tímhle je podepsán Steven Spielberg? Se asi zbláznil či co. Děsně naivní a amatérsky zpracovaný příběh, který by mě nebavil snad ani v dětsví. Tolik trapných scén a dialogů se jen tak nevidídí. Vždy mě zde na čsfd fascinuje čím větší hovadina tím větší hodnocení. Nebo jsem já někaký divný, fakt nevím. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Spielberg dobře věděl, proč sem strkat producentské prsty. Do té doby, než se přijde na velkou akci (nechci napovídat), je film opravdu skvělý. To finále pokazilo hodnocení, ale nikoliv celkový dojem z filmu, který může být směle označen za předchůzce Harry-Potterovské mánie. Sice tu jde o literární hrdiny Arthura Conana Doylea, ale ten s filmem ani námětem nemá nic společného a jména Sherlock Holmes a John Watson mohla být klidně nahrazena jinými. Viktoriánská Anglie má i přes ateliérové záběry své kouzlo a prostředí britské chlapecké školy s učitely zastupujícími dobro a zlo se objevilo dávno před Bradavicemi. Všimněte si, kolik jen společných prvků s dílem Rowlingové se tu objevuje (starý ředitel, zlý učitel, spolužák Malfoy, krásná skorospolužačka, oživlé předměty, létání). Líbily se mi triky (v tom zase měl prsty Pixar), scénář, postavy a samozřejmě i původní dabing z Barandova. Odposlechnutý rozhovor mezi Watsonem a Holmesem, čas 1:30: W: A co uděláme s Rathem?__ H: Kde je?__ W: Je pryč!__ H: Policie si ho už najde... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Rok 1985 můžeme ve filmografii společnosti Amblin Entertainment, ale i v rámci osmdesátkových filmů pro děti a mládež označit za rozcestí. Od ledna do prosince tehdy společnost uvedla do kin čtveřici snímků "Fandango", "Rošťáci", "Návrat do budoucnosti" a "Mladý Sherlock Holmes". Zatímco prostřední z nich se staly enormními hity, které nasměrovaly či upevnily trendy nadcházejících let, první a poslední bohužel u diváků propadly, byť dnes platí za malé kulty a generační ikony. Na rozdíl od "Fandanga", které cílilo na mladé diváky na hraně dospělosti, "Young Sherlock Holmes" měl oslovit kategorii, které se dnes říká tweens. Snímek o eskapádách mladických verzí slavného mistra dedukce a jeho věrného asistenta měl nakročeno stát se proto-Harry Potterem (angažmá Chrise Columbuse na prvních dílech filmových potterovek pak ukazuje důvtipnost producentů). Stejně jako hity nového tisíciletí také tento film mohl stavět na kontinuitě zájmu svého publika, neboť řada dětí klasické příhody Sherlocka Holmese četla a nyní měly dostat variace svých oblíbených hrdinů aktualizované pro dobu dospívání. V popředí tak stojí motivy vztahů ve škole, první lásky i ambice zanechat první vlastní otisk ve světě. K tomu navíc připočtěme koncipování filmu jako variace na ikonické dobrodružky s Indym Jonesem, což se projevuje v opulentních dobrodružstvích druhé poloviny. Je otázkou, proč svého času film neuspěl. Na jednu stranu lze říci, že na rozdíl od Harryho Pottera neměl mladý Sherlock až tak velkou sílu kontinuity, kdy by s ním jeho cílové publikum vyrůstalo a mělo k němu vyloženě úzký vztah. Nebo možná jen tvůrci předběhli dobu, eventuelně se vydali na pole špatného média, když uvážíme úspěch "Mladého Indiana Jonese" v televizi na začátku devadesátých let. Na druhou stranu lze část nepřijetí snímku směřovat na vrub až přílišné zatíženosti předlohou, která paradoxně film svazuje v rozletu do jiných směrů. Faktem každopádně zůstává, že stejně jako "Fandango" spíše stálo na konci zádumčivěji či melancholičtěji pojatých mládežnických snímků, tak i neúspěch "Mladého Sherlocka Holmese" na mnoho let zařízl akční dobrodružky pro odrostlejší mládež. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

S úctou a respektem k postavám A.C.Doylea, s hmatatelnou produkční přítomností S.Spielberga a jedním pro CGI efekty přelomovým trikem s rytířem vystupujícím z kostelní vitráže. Nejen dětem určené dobrodružství, kde londýnský spolek dobrovolných balzamovačů dává vzpomenout na Mola Ramovy srdeční záležitosti a představení: „Holmes. Sherlock Holmes.“ či potlačení emocí způsobené ztrátou milované osoby zase na počátek služby jistého agenta u Jejího Veličenstva. Levinsonův film s odstupem času docela vyčpěl a trochu jej sráží i doslovnost a nevýživné herecké výkony (od decentně vykrmeného Johna „Pottera“ Watsona až po Rowea, který spíše připomíná mladého Reinharda Heydricha). P.S. s nádechem spoileru: Když Mr.Holmes odhalí Watsonovu žravou krémových košíčků či najde schovanou trofej z turnaje v šermu, holedbá se svou vytříbenou dedukcí. Jenže když už se ví o vrahově egyptském původu, netrkne ho, že zasněžený Londýn neprospívá bronzovému opálení (či v tomto případě aplikaci levného samoopalovacího krému). Já vím, měl to ve scénáři.. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Mladého Sherlocka Holmese jsem neviděl jako malé dítě, ale až nyní a musím říct, že je to znát. Mladí herci do svých rolí patří, jenže samotná zápletka a její velice snadné vyřešení opravdu uchvátí dnes už jen to dítě. Nemohl jsem si nevšimnout toho, kde Rowlingová vzala tolik inspirace pro Harryho. 70% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Film byl údajně velkou inspirací J. K. Rowling při psaní knih o Harrym Potterovi (Tom_Lachtan)
  • Na konci závěrečných titulků je scéna, kde se profesor Rathe podepisuje novým jménem Moriarty, což je úhlavní Holmesův nepřítel. (StevenW.)
  • Když se při prvním setkání Watsona a Holmese ve škole Sherlock trápí hrou na housle, má před sebou na hudebním stojanu partituru od Antonína Dvořáka. (Robbi)

Související novinky

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama