Reklama

Reklama

Mladý Sherlock Holmes

  • Československo Pyramida hrůzy (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme.“ Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy (1985), který nám představuje slavné Doyleovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Zavádí nás do Londýna roku 1870, do doby, kdy slavný detektiv ještě navštěvoval kolej, kde se seznámil se svým spolužákem Watsonem, který byl ochoten obdivovat jeho mimořádné dedukční schopnosti. Oba mladíci se brzy ocitnou uprostřed záhadného případu, v jehož pozadí je fanatická sekta stoupenců egyptského boha Osirise, která své nepřátele odstraňuje zvláštním roztokem, vyvolávajícím děsivé halucinace... Snímek Pyramida hrůzy vznikl v produkci Amblin Entertainment, společnosti známého režiséra Stevena Spielberga, a patřil k velkým diváckým hitům 80. let. Jeho přímočarý příběh je prošpikován zvláštními efekty, jež vznikly v Lucasově trikové továrně Industrial Light & Magic. Najdeme mezi nimi i jeden z historicky prvních pokusů o počítačovou animaci v celovečerním filmu, a sice animovaného skleněného rytíře z kostelního okna, jehož autorem byl tehdy neznámý John Lasseter (pozdější zakladatel úspěchu studia animovaných filmů Pixar). Oba hlavní představitelé Nicholas Rowe a Alan Cox (syn známého herce Briana Coxe) se sice herectví věnují dodnes, ale podobného úspěchu už se nikdy nedočkali. Režisérem byl Barry Levinson (nar. 1942), který svého vrcholu dosáhl oscarovým titulem Rain Man (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (211)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wingardium levio… Ehm, elementary. Je více než paradoxní, že zrovna Columbus měl prsty ve výrazně lepší adaptaci potterovek než když měl pod palcem jejich regulérní filmové adaptace. Od vizáže postav přes průběh až po atmosféru, hudbu i styl. A to dekádu před vydáním Kamene mudrců. Jinak je to přesně ta dětská dobrodružná jízda jakou by jeden od produkce ze stáje Amblinu čekal, která navíc skvostně zachycuje esenci těch nedetektivních šestákovějších Holmesových příhod. Jestli něco vyčítat, tak snad jen úděsně otravné (o to více že i zbytečné) vyprávění starého Watsona a finále, které navzdory emocím a hmatatelnému nebezpečí oproti zbytku filmu poněkud drhne. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Vyprávění je zasazené do ryze dobrodružné kompozice a zarámované poněkud tajnůstkářskou atmosférou, která se sic zvědavě, leč jen lehounce a nesměle dotýká hranice, za níž se nachází imaginární svět klamů a iluzí, přicházejících z přítmí dávných mýtů. Vzdáleně tak může připomínat odvážné výpravy nesmrtelného archeologa Indiana Jonese. Příběh mladého Sherlocka Holmese je o poznání naivnější, nicméně disponuje přímočarým a nezáludným tahem na branku, který je vlastní všem správným filmovým hrdinům - těm, kterým odedávna patří filmový svět ... kteří ctí tradici a kráčejí vstříc svému osudu s hlavou vysoko v oblacích, neboť jen tak mohou ucítit ve vlasech stříbrný vítr a popustit uzdu své - i vaší fantazii. P.S.: Tuhle svým způsobem roztomilou záležitost jsem kdysi dávno viděla v místním kině a tehdy na mě udělala velký dojem - tudíž jsem se trochu bála, že s léty (svými i mými) ztratila lesk a glanc. Jsem moc ráda, že jsem se strachovala zbytečně. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého jsem jako děcko byla naprosto odvařená, a který se mi dokonale vypařil z hlavy, dokud jsem o něj nezakopla při prohlížení CSFD. Okamžitě jsem zapátrala na webu a výsledkem je, že jsem se na mladého Sherlocka Holmese mohla podívat znovu po (?) dvaceti letech (tohle nám soudruzi před revolucí určitě nepustili:-)). Prožitek už samozřejmě není tak silný jako v dětství, cynická dospělácká mysl se pochechtává nad dětinskou logikou příběhu, ale bez výhrad chápu to své někdejší nadšení. Kombinace detektivky, horroru a dobrodružství, se špetkou humoru a romantiky, v atmosférických kulisách viktoriánského Londýna, je nesmírně poutavá i po tolika letech a oplývá (na svou dobu) překvapivě solidními efekty. Pro mladé diváky jasných 100%. Dospělý kromě logických nesmyslů dost možná také neocení jednoduchost dialogů, a mně osobně navíc nebyl ani jeden z trojice hlavních vystupujících puberťáků sympatický, ikdyž připouštím, že Holmes i Watson typově odpovídali. Pro odrostlé publikum tedy takových hezkých 65%, z nostalgie i 75%. Zprůměrováno na kvalitní čtyři hvězdy, ale zdůrazňuju: pro děti se zálibou v napětí jednoznačně špičková záležitost i v současné době! ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý ako na mňa film zapôsobý po vyše 20.rokov keď sme chodili do kina na všetko zo západu. A musím povedať, že je to skvelé natočené, nie len na tu dobu. Film hravo strčí do vrecka aj väčšinu dnešnej produkcie. Pri sledovaní som si aj ja vzpomenul na H.Pottera. Je to ako keby S.Holmes prišiel vyšetrovať do Bradavic. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Skutečně tenhle film - asi hlavně díky Chrisi Columbusovi - tak trochu vypadá jako Harry Potter a Kámen mudrců. Buď jako buď, jako milovník apokryfů (a nevinných "mystifikací") jsem si Pyramidu hrůzy opravdu užil, a kdoví, třeba byl Sherlock Holmes vpravdě tím přítelem, kterého si Dr. (tehdy zdaleka ani ne aspirant) Watson udělal po cestě za vlastní sebedůvěrou (spoilerodně přeloženo: zmařením plánu zlověstné egyptské sektě). 75 % ()

Galerie (45)

Zajímavosti (9)

  • Pes ve filmu, Uncus, není pojmenován podle postavy z Posledního mohykána (1992) Uncase, ale podle části mozku spojené se záchvaty. Záchvaty, které se vyvíjejí z očních vjemů a často předcházejí halucinace, které jsou hlavním důvodem smrti v tomto filmu. (Bertramm)
  • Když se při prvním setkání Watsona a Holmese ve škole Sherlock trápí hrou na housle, má před sebou na hudebním stojanu partituru od Antonína Dvořáka. (Robbi)
  • Ve scéně, kdy Rupert T. Waxflatter (Nigel Stock) padá se svým létajícím strojem do koruny stromu, jsou zřetelně vidět lanka, která tuto konstrukci nesou. (Chegi)

Související novinky

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama