Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Videa (11)

Trailer

Recenze (238)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Uthred Ragnarson je mladý dravý a nemyslící blbeček, který se rád žene hlavou proti zdi. Fandit mu je velice těžké, nemá nadhled a je sebedestruktivně impulzivní. Život s ním ale zametá a on se otlouká. Neustále vlastně z exilu do exilu, poznává spoustu lidí na obou stranách fronty, Dány i Sasy. To mu dává postupně výhodu. Jelikož nakonec nepostrádá rozum ani strategické myšlení, dokáže být ve zlomových momentech na správném místě, jako zralý muž ty zlomové chvíle už i sám vytváří. Během seriálu se nám tu formuje králův nejlepší muž, zahvrhovaný i uctívaný. Bráno ovšem s velkou rezervou, jelikož seriál drží nadprůměr místy jen silou vůle. Nicméně čtyři série jsem viděl a snad to nebylo úplně zbytečné. Nepochybně o parník lepší než ubozí Vikingové. 75% EDIT: V roce 2022 v porovnání  se současnou kvalitou produkce se už jedná o špičkový seriál, který sleduji zcela bez dechu a díly ubíhají jako voda... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž... a podobné banality. Samostatně bych tomu čtyřku nedal, ve srovnání s Vikingy ale musím rozlišit. "The Last Kingdom" měl skromnější produkci, ale za to nemrhal penězi a soustředil se na tom nejdůležitějším - dobrém scénáři a hereckých výkonech. Bojové scény jsou úsporné, ale středověce brutální, kulisy skromné, ale autentické. Na nízký rozpočet doplácí jen CGI, které je někdy až rozkošně neohrabané, to se ale doufám časem spraví. Na druhou sérii se dost těším. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Destiny is all.“ Patrím k tým, ktorí Vikingov (zatiaľ) nevideli a tak nemám s čím porovnávať. Pravdupovediac, neskúmala som ani to, či sa seriál zakladá na historických faktoch alebo je to úplná fikcia. Postavy sú však tak dobre obsadené a dej dostatočne napínavý, aby vás seriál udržal v pozornosti od prvého do posledného dielu. Ak by to bola úplná fikcia, je treba oceniť, že prostredie, do ktorého je dej umiestnený, sa vám bude zdať dostatočne autentické. Vyvážené sú bojové scény, milostné aféry, to všetko podčiarknuté množstvom intríg. Čo sa týka hlavnej postavy – Uhtreda – niekedy je to až one-man show. No ale, keď sa na neho tak dobre pozerá! ()

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě je co dohánět, nicméně už je zde vidět obrovský potenciál předlohy od Bernarda Cornwella. Jedná se bez nadsázky o jednoho z nejlepších a hlavně velmi precizních vypravěčů historické fikce. Rád bych doufal, že díky úspěchu tohoto seriálu se do budoucna setkáme se seriálovým zpracováním např Kroniky válečníkovy. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Vikingovia z Británie. Historickým seriálom veľmi neholdujem, ale keďže som počas januára, kedy ma väčšina seriálov zimnú pauzu, nemal čo pozerať, tak som to skúsil aj s The Last Kingdom, keďže tých osem epizód sa nejavilo tak veľa, no a nakoniec sa z toho vykľul jeden z najlepších historických seriálov za poslednú dobu. Podobnosť s Vikingami je síce zrejmá, ale zatiaľ čo má Vikings nudia a ubíjajú svojou jednotvárnosťou a plochými postavami, ktoré nejaká sexuálna explicitnosť, ani krv nedokáže nahradiť, urobil The Last Kingdom presný opak. Ústredná postava Uhtreda sa síce chová na danú dobu možno až priveľmi rebelsky a „moderne“, no inak to je veľmi dobre a pútavo pojatá história Británie bez zbytočných historických nepresností a hlavne s veľmi slušne napísanými postavami ako na strane záporákov, tak hlavných hrdinov, kde každá z nich ma pre svoje konanie jasnú motiváciu a nie je zlá/dobrá iba z princípu. Navyše to má v rámci možností dobrú výpravu, niekoľko fajn súbojov a aj celkom spád. Nie je to síce nič čoby tu ešte nebolo, ale spracovanie je, určite aj vďaka knižnej predlohe, hlavne čo sa týka scenára niekoľko násobne prevyšujúce iné súčasné historické fláky (Vikings, The Bastard Executioner). Season 1 = 3,5* (7/10) ()

Galerie (1 487)

Zajímavosti (4)

  • Natáčeno z velké části v Budapešti. (mmajjkii)
  • Bitva o Tettenhall, která byla v tomto díle zpracována, se odehrála 5. srpna 910. O jejím průběhu se neví mnoho, nicméně si prokazatelně vyžádala několik tísíc obětí. (slipknotfan)
  • Seriál je inspirován knižní sérií Bernarda Cornwella „The Saxon Stories“ („Saské kroniky“). „The Last Kingdom“ („Poslední království“) je první kniha ze série. (Doomcourier)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama