Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 1
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Recenze (237)

Milwa 

všechny recenze uživatele

Já nechápu kde tento seriál vzal 85%. Scénář je něco mezi akčňákem a romantickou telenovelou, jen se nemůže rozhodnout.První sérii jsem dokoukala jen díky Davidu Dawsnovi jehož Alfréd byl jediná vyložené zajímavá a dobře zahraná postava. Uthred je napsaný jako drzá hloupá arogantní mlátička se kterou si každý nakonec vytře zadek. No jsem u čtvrtého dílu druhé série a dokoukám to snad jen kvůli Hildě jejíž postava je pro mne po smrti Leofrica a absenci Alfréda jediná zajímavá. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nádherně vystavěný příběh, který vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Má vše, co dobrý seriál míti má - napětí, souboje, intriky, lásku . Navíc, dle mého názoru, docela věrohodně ukazuje jak to mohlo vypadat v bojích mezi seveřany a obyvateli Británie. Je zde vyzdvižena úloha víry a církve, a to pozitivní i negativní. Boj o moc a vládu nad lidmi, která se prolíná celými dějinami lidstva. Dobře vybraní hlavní představitelé, kvalitní scénář a věrohodné prostředí, kde se vše odehrává, mě přesvědčilo, že si tento seriál zaslouží 5* . ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Po pár dílech: Američané hrají u Vikingů více na sledovanost, Britové se zase vyžívají v patriotismu a jejich produkce bývá často nudná. Tím pádem jsou Vikingové líbivější, hlavně hudební doprovod vyčnívá. Last Kingdom je zase podle knížek, což je občas na překážku. Bohužel s castingem se moc nesnažili, ale zato vše vypadá dobově. Postavy tam nejsou od toho, aby vypadaly roztomile se šmouhou na tváři. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Po GoT se spousta věcí jeví jako moc jednoduchá. Otázka je jak velkou míru jednoduchosti si je možné dovolit. Tady je to třeba moc a proto jsou postavy až srandovně hodné nebo zlé. Krásné nebo ošklivé. Moudré nebo hloupé. Není střed, nejsou odstíny. Není zábava. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní špinavá historická řezničina, jen co je pravda. První řada je naštěstí jen takový vlažný rozjezd a od druhé už začínají pletichy, krvavé souboje, zvraty, krvavé souboje, politikaření a pro změnu opět krvavé souboje. Uthred se v průběhu času z mladého ucha stává zdařilou postavou, která nejde pro ránu daleko, ale zároveň se skálopevně drží svého kodexu cti. Tvůrci se nebojí nechat umírat hlavní postavy, což velice potěší. 90% ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Předloze to vysoko nesahá, ale i přesto je třeba konstatovat, že se to konečně povedlo. Po zdařilých, leč místy rozpačitých Vikings, jsme se dočkali prvního důstojného vejletu do země, kde osud řídí všechno. Jo jo...:) ()

feryk 

všechny recenze uživatele

První serie perfektní. Seriál se veze na vlně oblíbenosti Vikings a směle se mu vyrovnává. Prostředí i kostýmy jsou skoro stejné, doba podobná, jen sledujeme spíše opačný pohled z anglické půdy. Děj má rychlý spád a nešetří syrovostí. Oproti Vikings je hlavní hrdina trochu uhlazenější. Jinak tomu není co vytknout. Pokud bude druhá serie, určitě budu sledovat, za první serii dávám 90%. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Oproti Vikingom zaujímavejší príbeh s kopcom mŕtvych postáv a bez mytologickej nadstavby. Hlavným hendikepom je ústredný hrdina ktorý, položme si ruku na srdce, vyzerá viac ako model než ako nekompromisný bijec a s Ragnarom z Vikingov sa čo sa týka charizmy nemôže rovnať. Zvyšok osadenia sa mi ale pozdával, výprava je veľmi pekná, vývoj deja dynamický (v prvom diely až šialene) a celkovo sa nemám na čo sťažovať. Som zvedavý na ďalšie sezóny, snáď kvalita nepôjde smerom nadol ako práve u Vikingov. 7+/10 Update po 3. sezóne: Druhá sezóna išla kvalitou oproti prvej o čosi vyššie, ale až tretia (už pod Netflixom) urobila z tohto seriálu must see záležitosť pre všetkých fanúšikov stredovekých príbehov. Dreymon zmenil kaderníka a konečne mi zapadol do postavy, scenár zúročuje základy položené v minulých sériách a dôjde aj na výborne natočenú bojovú vravu. Vikingovia sa vo svojej piatej sérii topili v žumpe, Posledné kráľovstvo vo svojej tretej vládne. 8+/10 Update po 4. sezóne: Štvrtá sezóna je trochu problematická. Stále sa to pekne rúbe skoro v každej epizóde a pribudli zaujímavé politické pletky medzi Edwardom a šľachtou Mercie, no odklon od predlohy je masívny. Toto už nie je adaptácia ale fanfiction ktorá s charaktermi postáv robí psie kusy. Natešenosť na ďalšiu sezónu ale stále ostáva vysoko. 8/10 ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Nehorázná kejda, které vás ubije svou blbostí a následně dorazí nudou. Souboje jsou neskutečně suché, hlavní postava je to nejprotivnější co jsem v seriálu viděl a už po prvním dílu si budete přát, aby ji někdo oddělal. Jednání okolních postav si budete jenom těžko vysvětlovat. Vydržel jsem ke konci první sezóny, pak jsem to vzdal. Mám dojem, že ostatní zde komentující koukali na něco úplně jiného. Vikings jsou úplně někde jinde. 1* ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se až moc očividně snaží přiživit na se na úspěchu seriálu Vikingové (2014). Na tom není nic špatného, jen je škoda, že si tvůrci neuvědomili v čem spočívá kouzlo Vikingů. Jednak to musí být sympatická hlavní postava - v tomto seriálu dostaneme anglo-vikingského Legolase, který hned od začátku má zapnutý cheat na nesmrtelnost, takže může dělat cokoliv a jakkoliv a vždycky mu to vyjde. Buď mu neustále někdo zachraňuje zadek, nebo si vždycky vybere perfektní načasování. Bohužel je to až moc okaté, takže po pár dílech už zcela mizí jakékoliv náznaky strachu či napětí o hrdinův osud, protože tvůrci mají vždy po kapsách Deus ex machina. Druhak tu chybí nějaké sympatické vedlejší postavy. Zatímco u Vikingů si můžete vybrat z velkého množství různorodých postav, tady máte tak 2-3 a ke všemu řada herců vypadá, jak kdyby je vyhrabali odněkud z výprodeje. Po pár dílech však začíná seriál nabírat na kvalitě a poslední 2-3 díly už patří k těm lepším, na které se člověk i rád dívá. Jen se zase více začne projevovat, že tvůrci vyplácali rozpočet moc brzy, a tak se začnou objevovat chabé triky (např. vojáci pochodující před modrým plátnem, kteří se skoro vznáší nad zemí a mají modré odlesky) nebo se začne hodně stříhat. Takže zatímco se těšíte, jak si užijete závěrečnou bitvu, tak v půlce prostě střih, v poslední minutě se shrne výsledek a zbytek si domyslete. Jinak se jedná o příjemný seriál, který dokáže celkem obstojně vyplnit čekání na další sérií Vikingů. // Po druhé a třetí sérii jsem značně změnila názor. Zatímco Vikingové šli kvalitativně hodně dolů, Last Kingdom se naopak zvedlo až se vyrovná prvním dvěma sériím Vikingů.. Každý díl nabízí celou řadu událostí, přičemž děj nezůstává otevřený a nevnucuje se po celou sérii. Nejsou zde žádné vycpávkové díly a celý díl člověku rychle uteče. Herecké výkony i triky se rovněž hodně zlepšily. Jde vidět, že tvůrci odvedli značný kus práce a snaží se udržet vysokou kvalitu. // poslední řada // Skvěle zakončený seriál. Takových, které si drží stejnou kvalitu od začátku do úplného konce je vážně minimum, a tohle je jeden z nich! DESTINY IS ALL! ()

misbos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada - Krutě televizní zpracování to tahá dolů, ale celkový pojetí, dobrej scénář, a herecký výkony to tlačej hore. Nikdo tady nepronáší vzletný řeči, hlavním zájmem je kolik toho kdo z koho vytluče (obrazně i doslova), zabíjí ze taky pro kus dřeva z lesa, a má to následky, do velkejch bitev se nikdo nehrne, a když už jo, tak se sakra snaží, aby mu štítová zeď vydržela ( žádný sekanice každej s každým hlava nehlava). Čtyry. 2. řada - Opouštíme televizní vzhled, pozitiva přetrvávají a přibejvají. Bitvy a bitky se pořád více méně držej dobovýho taktickýho uvažování, a "punisher moment" mladýho Ragnara spolu s předchozí sekanicí může závidět leckterej historickej spektákl. Bráchové jsou dobrý zábavný paka. Pět. 3. řada - Už je to úplně filmovej vzhled s poladěným záběrováním (některý scény jsou pastva pro oko). Štítový hradby jsou pořád na pořadu dne, a v momentě, kdy Brida vytasí Nidstong, je jasný, že si někdo dal dost práce s prolejzáním zdrojů (vo týhle smrtištangli se moc nemluví), a je jedno, že hlava měla bejt koňská a Freya s tím má pramálo společnýho (tohle patří jiný paní :-)). V tu chvíli (pro mě) ten seriál definitivně posral Hirstovo kožený versace porno z Kattegattu. Pět krát pět. ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi nějaké vyznavače středověku, křesťanství mě vyloženě nebaví, nechodím nikde šermovat a ani dračí doupě mě nikdy nechytlo, přesto je pro mě The Last Kingdom v seriálovém žebříčku na bedně. Když přečkáte úvodní 3-4 díly, které jsou objektivně celkem průměr a které pravděpodobně spoustu diváků odradí, dostane se vám parádního pokračování. Dostatečně surový i syrový, hodně se tady nadává na casting, za mě ale naprosto luxusní vč. hlavní role (tipoval bych, že nejedna dívka při pozorování Uhtreda ztrácí vláhu), dokonale padnoucí hudební doprovod a množství vyhrocených momentů, které k dobrému seriálu neodmyslitelně patří. 3. série totálně gradovala, a já už netrpělivě čekám na 4. pokračování (neoficiálně duben/květen 2020). A jak většina správně poznamenává, "Destiny is all" .... Kam se hrabe Game of Thrones.... ()

maciii 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých skutečných srdcových záležitostí. Postavy jsou tak dobře napsané a zahrané, že jsem si je zamilovala do posledního zmetka, co se v příběhu objevil. Dialogy jsou výborné, nenudí ani při třetím shlédnutí, charismatičtí hrdinové se postupně vyvíjejí a jejich dramatické osudy stále nutí pouštět další a další epizody. Kulisy se můžou zdát lacinější, stejně jako střety nepočetných armád, ale přesto z toho středověká atmosféra čiší velmi věrohodně. Děj je ve srovnání s knižní předlohou citlivě zjednodušený, neznásilňuje ji a překvapivě dobře dokáže vybruslit ze scén, které by v hrané formě byly příliš zdlouhavé, chaotické a těžko popsatelné. S chutí bych si to celé dala i počtvrté. ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01-S05: V době největší slávy Hry o trůny se objevila jistá nepříliš početná skupina lidí zastávajících názor, že je to celé až příliš komerční a moc „mainstream“, a která proto hledala podobné alternativy. Jednou z těch slavnějších alternativ se stali Vikingové. Sám jsem byl jinými přesvědčen k tomu, že mám dát Vikingům šanci, ač jsem ani na moment nevěřil tomu, že to může být lepší než Hra o trůny. A taky jsem měl pravdu. Ač ve svých prvních dvou řadách fungovali Vikingové jako solidní historická řezničina, trpěli řadou neduhů, které se později projevily v plné míře a seriál se tak stal téměř nekoukatelným. Pořád celkem solidní akce totiž nedokázala vyvážit absolutně stupidní scénář a toporné herecké výkony, které Vikingy s přibývajícími díly srážely čím dál hlouběji do vod podprůměru. Mrzelo mě to, neboť prostředí, ve kterém se odehrávali, bylo skutečně velmi divácky atraktivní a v rámci televize i filmů ještě poměrně nevyužité. A pak jsem někde náhodu zaregistroval, že BBC chystá nový seriál z prostředí Vikingy ovládané Anglie. Řekl jsem si, proč ne. Horší než Vikingové to být nemůže. A taky nebylo. Naopak. Bylo to asi tisíckrát lepší! Pravda, neprojevilo se to hned. V úvodních epizodách mělo Poslední království k Vikingům celkem blízko a to především svým vizuálem a akčními scénami, které možná neměly tak svižnou choreografii, ale byly povedené a náležitě brutální. Byl tu však jeden aspekt, který Poslední království okamžitě vystřelil do výšin a nechal Vikingy hluboko pod sebou. A to byl právě scénář. Zatímco Vikingové vycházeli z hlav televizních tvůrců (a hodně, opravdu HODNĚ volně z historie), Poslední království vychází z knižní předlohy Bernarda Cornwella a ten rozdíl je tak propastný, že je patrný na první dobrou. Zatímco Vikingové jsou schopni půl řady přešlapovat na místě a točit se v bludném kruhu blbostí, které vyšly z hlavy neumětelských tvůrců bez citu pro drama, Poslední království uhání vpřed mílovými kroky a za jeden díl toho zvládnou odvyprávět více než Vikingové za dvě sezóny. Nechci se tady jen celou dobu navážet do Vikingů, nicméně mi přišlo důležité poukázat na to, jak se můžou dva na první pohled velmi podobné seriály tak lišit. Poslední království naprosto skvěle pracuje s postavami, které jsou komplexní, skvěle zahrané a velmi nečernobílé. Navíc se chovají vždy logicky, a pokud ne, tak to není pro neschopnost tvůrců vymyslet smysluplnou zápletku, ale protože i k tomu má daná postava nějaký důvod. Atmosféra hlubokého anglického středověku z obrazovky při sledování sálá na sto honů. Poslední království jsem si nezamiloval ihned. Ale s každou další řadou ve mně rostlo, až jsem zjistil, že jsem jím naprosto pohlcen. Navíc se mu podařilo skončit v tom nejlepším, aniž by překonalo svůj vrchol a začalo kvalitativně klesat. Na seriálu vidím snad jedinou vadu a to tu, že ačkoliv se Poslední Království odehrává v průběhu několika desetiletí, vzhled postav úplně neodpovídá jejich věku. Ale to mi přijde ve srovnání se zbytkem opravdu jen jako drobnost, kterou při sledování této jinak precizní dramatické ságy jsem schopen nevnímat. 10/10 () (méně) (více)

ER 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady byl cíl jasný....svést se na popularitě Vikingů. Vcelku se to podařilo a děj byl obohacen o zajímavou postavu Uhtreda,který byl srdcem Angličan,ale duší Dán (s vizáží Legolase). Bohužel vše ostatní je v podstatě stejné jak ve Vikings a některé zvraty, které to měly odlišit jsou diskutabilní (např. ponížení Uhtreda bez následků, jeho vzdání se syna ,pak ale bulí jak kráva,když najde hrobeček a další). Chtělo to "vypilovat"nejen zuby seveřanů,ale i scénář a bitva by byla vyhrána. Nicméně zábavný je a vo to tu jde. ()

Tirkus 

všechny recenze uživatele

Tento seriál mě přímo okouzlil. Atmosféra středověké Anglie mě vtáhla do děje, věrohodně zachycena brutalita, bída, nespravedlnost, to vše doprovázeno skvělou hudbou, z jenž mě v některých chvílích i mrazilo. Postavy prochází vývojem, každá má důvody pro své jednání a spousta z nich je nemilosrdně zabita. Mísí se zde příběhy lásky, politikaření, brutálních válečníků a bitev, dohromady to ale funguje úžasně. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Kdo nadával na draky, zombíky a celkově na fantasy ve Hře o trůny, a libila se mu politika, intriky, muži cti, intrikáni a středověký brutal tak tohle je jasná volba (dokonce se tady klade důraz i na strategii středověkých bitev - což mě u většiny podobných seriálů doteď dost chybělo). Všechny 4 série ve dvou týdnech jedním dechem. 10 z 10. Dejte mi další ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední království je úžasné akční drama s historickým základem. Celý seriál se mi opravdu líbil a můžu říct, že je jeden z nejlepších co jsem kdy viděl. Sice první a třetí řada jsou podle mě slabší, ale slabší ve smyslu hodnocení na 4*, s tím že v první sérii mi vadily hlavně první dva díly jinak zbytek byl tak nějak na stejné vlně jako další série. Druhá řada spolu s čtvrtou jsou ze všech čtyř nejlepší a musím říct, že v posledním díle jsem měl opravdu husí kůži. Prostě opravdová pecka. Netflix se tady opět nádherně vyřádil a opravdu je toto jeden z nejlepších Netflix seriálů. Příběh seriálu je nepopsatelně skvělý, je podle knižní předlohy takže velké uznání patří autorovy knihy. Hlavní postavy jsou úžasné a vedlejší jakbysmet. Kostýmy jsou skvěle propracované a prostředí je odpovídající. Prostě seriál jak se patří. 9/10 ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama