Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer 2
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Recenze (237)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato sága není mezi diváky až tak známá, což nechápu. Pro příznivce Trůnů a Vikingů je to kvalitní náhražka, nebo spíš rovnocenný partner. Ostatní moje pocity jsou u jednotlivých řad. ()

FunnyXis 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice moc žhavý požírač tohoto žánru, možná proto sem viděl jsem první 3. díly Vikingů. Nicméně po dvou dílech tohoto seriálu možná přehodnotím své prozatimní hodnoty a začnu trochu víc sledovat. Hodnotím zatím velice dobře. Nicméně své finálové hodnocení dám až po více dílech. ()

CerKar 

všechny recenze uživatele

Po pilotu jsem si říkal, proč koukat na další Vikingy. Rozhodně pokračujte dál, ten seriál stojí za to. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

100% výprava do anglické historie, jejíž etapu jsem vůbec neznal. První křesťanské království na Britských ostrovech. 100% druhá série o princezně se stokholmským syndromem jšetě lepší. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Během 3 měsíců jsem shlédl všechny sezóny. 1. série: I když jsem u prvního dílu usnul, což se mi stává u většiny seriálů, něco mne přece jen přesvědčilo, že jsem sledoval dál. To co mě u Vikingů štvalo (špatní herci, moc velký důraz na mytologii), zde vůbec není a dynamika Uthred/Alfred je fakt skvělá. Je to celé pěkně uzavřené a kdyby nevznikla další série, nic by se nestalo. Škoda je, že to celé nějak moc rychle utíká, tady by 10-12 dílů bylo lepších, pro prokreslení motivů. 2. série: Za mě nejhorší, první půlka je fakt divně roztříštěná, jsou tam divné postavy a vůbec to nebaví. Druhá půlka opět ze zcela jiným příběhem je mnohem lepší, formují se zde nové a důležité postavy pro další série a jeho brácha má fakt prima bráchu. Opět by pomohlo více dílů 3. série: Nejzajímavější je fakt, že klasické rozdělení na dvě půlky se nově tvůrci snaží trochu rozmazat, přidání dílů je ku prospěchu a katarze vztahu Uthred/Alfred je výborná. Pravděpodobně nejlepší řada, pokud odmyslíme výplňový díl hledání Ragnarova vykoupení, to bylo na větev v pr...zadku. 4. série: předěl mezi knihami je tu nejméně viditelný, ale bohužel asi po 6. nebo 7. díle tomu došel dech. Do té doby to bylo to nejlepší co Uthred mohl nabídnout, včetně velmi dobré kamery. ()

viky13 

všechny recenze uživatele

The last kingdom diváka sice zvolna, ale zato stoprocentně vtáhne do děje. Ani jsem si nevšimla a už jsem byla totálně pohlcená. Velká rotace postav (řekla bych, že i víc než v got) a skvělý soundtack způsobují, že jako divák zkrátka nemůžu usnout na vavřínech. Seriálu jsem se vyhýbala dlouho a důvod je vcelku jednoduchý. Strašně mě se*ou ti církevní pokrytci, kteří si pro sebe zabírají poměrně velkou část stopáže (otec Beocca a Pyrlig budiž výjimkami). Oblíbené postavy? Jo, mám. Jen si stěží vzpomínám na jména. (Brida, Ragnar, Leofric, Hilda, Sihtric, Aethelflaed, Finan, Erik a Siegfrid, Guthrum, Ubba, Odda the elder, Edward a za scénu "titless angel" jen tak na okraj Aethelwold) ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Sice to není žádné hra o trůny.Ale , dost dobrej seriál.Skvělý děj ,výprava,vše dokonalé. Seriál chytl hned po pár první dílech .80% ()

BFG2000 

všechny recenze uživatele

Destiny is all! Bez debat nejlepší seriál tohoto žánru. Majstrštyk - totální. sledovat ty roky příběh Alexandera Dreymona - Uhtreda a jeho životní proměnu, jeho růst a postupné dozrávání až v jednoho z největších mužů Anglie, to je prostě nádhera. Co slyším z okolí, seriál je často přirovnáván k Game of Thrones, které si s přehledem maže na chleba a Vikings strká do kapsy. Tohle je zkrátka jiná liga a já nemohu jinak, než psát v těchto superlativech. Poslední epizoda totální třešnička na dortu! ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Dobová akurátnost je mi buřt. Last Kingom mě bavíl víc než Vikingové. Není to tak temné, není to tak atmosférické, má to ale pořádný spád a jen málo vyloženě hluchých míst. A od třetího dílu se to teprve rozjíždí. Hlavní hrdina mě pak baví ve svém drzém šmejdství, na královské dvoře se intrikuje, záporáci mají charisma, akce i přes nižší rozpočet baví a některé pasáže jsou natočené vyloženě perfektně. Historický popcorn jak má být. ()

Vocoun 

všechny recenze uživatele

S první (snad né poslední) sérií spokojenost. Vikingové mě prostě nezaujali a viděl jsem jen dva díly, ale tohle mě těch 8 dílů bez problémů udrželo. Není to kdovíjak originální, ale má to výbornou atmosféru. I herecké obsazení mi dost sedlo. Navíc po dlouhé době zase seriál ze středověku, který nemusí vsázet jen na nahotu, sex a tuny krve aby uspěl. Něco málo tam z toho je, ale tak akorát. Občas jsou tam také nudné pasáže, ale nestane se třeba jako v GoT, že by byl úplně o ničem celý díl nebo celá dějová linie. Hlavní hrdina tam tedy vystřídá dost žen a občas se chová hodně podivně, až těžce nelogicky, ale co chcete od vikingského sasa, že jo :). Politiky je tam dost, ale zároveň i akce se najde, taky obyčejné starosti. Je to dost komplexní, což se mi líbí. Osobně mi to teda přijde syrovější a hutnější než Vikingové, ale uvidíme, co se stane v dalších řadách. Takže abych to tu moc nerozepisoval, výborný historický seriál z né úplně probádané oblasti, s výbornou atmosférou, hudbou a herci. Zatím nechám silné 4 hvězdy a uvidíme. 4* a 81% ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

1. série - Hned se nabízí srovnání s Vikingy. Stejná lokace, podobná jména ale průběh je zcela jiný. Oproti první řadě vikingů, zde je vidět větší rozpočet. Více postav, více navštívených míst, větší armády. Ačkoli boj samotný je horší nežli ve Vikinzích. Hlavní hrdina si hodně zakusí, přesto se někdy se chová jako naprostý kretén. Seriál je především o hlavním hrdinovi Utherovi a samotné Posdlední království v podobě Wessexu je zde pouze jakýmsi pozadím. Každopádně konec první řady je tak trochu zklamáním Sice se seriál vrací tam, kde začal. Tudíž honbou za pomstou, ale velká škoda výborných postav Leofrica a Iseult. Navíc si na svou další cestu vybral naprosto odpudivé společníky. ()

Kutkey 

všechny recenze uživatele

Seriál má skvělé tempo a spád. Od prvního dílu jsem se nenudil, postavy jsou zajímavě vykresleny a většina se rozhoduje racionálně. Prostředí perfektní, připadám si skoro jako ve středověku + závěrečná bitva taky výborně zpracována. 1. série velmi dobrá 90%. 2. série plná zvratů, nečekaných změn v celkovém ději a hlavně lojaality některých postav, která byla nesmírně vrtkavá, způsobily, že se jedná o opravdu neobyčejný zážitek. Pro mě ještě lepší než 1. série. Seriál je opravdu čím dál kvalitnější. 2 série výborné 95% 3. série byla opět unikátní s novými zvraty a ukončením životů mnoha klíčových postav. Král konečně dokázal, že má soudnost a poslední bitvou se příběh opět upnul novým směrem. 3. série 92%. Ve 4. sérii se děj ubírá v první polovině jiným směrem a prostřední část je poměrně zdlouhavá, od 7. dílu však do série vstupuje nová velmi zajímavá postava Sigtryggr, který narozdíl od předchozích dánů je inteligentní a výborný stratég, díky němu je celý zbytek 4. série velmi zajímavý a konečně dochází k asimilování některých dánů. 4. série 90%. 5. série je svižnější než 4., děj má skvělé tempo, objeví se opět staré postavy, které do něj přesně zapadají a každá dostála osudu, který jí byl předurčen. Celý epos, se smysluplně uzavřel. Ano takto by mělo vypadat finále historického seriálu, které skvěle reprezentuje asimilaci Vikingů do Anglie. 5. série 95%. Ve srovnání se seriálem Vikingové, je The Last Kingdom akčnější než poslední série a kvalitou se vyrovná prvním čtyřem sériím, proto pokud Vás již nové série Vikingů po čase omrzely, je tento seriál tou správnou volbou. Nejoblíběnější postavy: Sasové - Leofric, Dánové - Sigtryggr ()

Jeremiasz 

všechny recenze uživatele

Vikingove nebo TLK? je treba si priznat, ze Vikingove stali na Ragnarovi a Flokim. A ke konci kdyz z Ragnara udelali fetku a Flokiho jeste vetsiho psychopata nez byl, tak uz ani na nich, zatim posledni (a celkove predposledni) rada to malinko vylepsila, ale Vikingove uz proste vycerpali svuj potencial behem treti rady a od te doby uz je to jen nekolikrat nastavovany vyvar z kosti. TLK kupodivu nastavilo zcela opacny trend a kazda dalsi rada je o nekolik radu lepsi nez ta predchozi a s cistym svedomim muzu rict, ze treti rada TLK je na 5*. Tezko rict, jestli ta 4. bude ve zestupnem trendu pokracovat (Alfred, ac "2. hlavni postava" tomu pribehu davala ten spravny balanc), ale prozatim jsem za tenhle serial moc rad. Je komplexnejsi a neni tak prvoplanovy jako Vikings, jde vic do hloubky postav a komplikovanosti vztahu, mentality a politiky ranneho stredoveku. Smireni Alfreda a Uhtreda v predposlednim dile treti serie patri dle meho nazoru k nejlepsim serialovym "usmirovackam" jak filmovym pojetim tak obsahem a vubec postava Alfreda je Davidem Dawsonem zahrana naprosto skvele ()

Ilinoiska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Náhodně jsem narazila na tento seriál a musím mu dát za pět hvězdiček. Libí se mi děj, bitky, trocha romantiky, samozřejmě hlavní hrdina je moooc šikovnej chlapík... Možná díky tomuto mrknu i na Vikingy. ) ()

Sadaam 

všechny recenze uživatele

Po 4 sériích mohu prohlásit, že je to jeden z nejlepších seriálů poslední doby. Není to přehnaně zatížené "úchylkou" ze všeho historického, (neo)pohanského, fantasy a pseudo-mystického. Celkem se to drží toho, co o této dějinné době víme. A rád bych si přečetl předlohu. Samozřejmě má to i svoje nedostatky, ale jako komplet je to parádní. Hlavně má sympatické i nesympatické postavy, které si oblíbíte a po jejich odchodu z příběhu (ne nutně násilném) se vám po nich bude stýskat. Když to srovnám s Vikingy (kteří mě i na druhý pokus přestali bavit v půlce 3. řady) a Hrou o trůny (ano, posledních cca 10-15 dílů bylo k pláči, totálně jiný seriál, než když to začalo), tak je to jednoznačný vítěz. Nemusí si hrát na něco víc a i s malým rozpočtem se dokáže zařadit do vyšší ligy. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama