Reklama

Reklama

Poslední království

(seriál)
  • Velká Británie The Last Kingdom
Trailer
Velká Británie, (2015–2022), 42 h 33 min (Minutáž: 51–59 min)

Předloha:

Bernard Cornwell (kniha)

Hrají:

Alexander Dreymon, David Dawson, Ian Hart, Millie Brady, Eliza Butterworth, Harry McEntire, Mark Rowley, Emily Cox, Arnas Fedaravicius, Adrian Bouchet (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(46)

Alfréd Veliký brání své království před seveřany. Uhtred, který se narodil jako Sas, ale vychovali ho Vikingové, se snaží nabýt svého právoplatného dědictví. (Netflix)

Recenze (237)

Saxos 

všechny recenze uživatele

1. série. Nezbývá mi nic jiného než porovnat s již třísériovými Vikings a proto nemůžu jít výš s hodnocením. Seriál by byl srovnatelný, ale hlavním nedostatkem pro mě je absence hereckého potencionálu. Charisma pod bodem mrazu. Chvílemi to připadá, jak použití hesla "dělejte, rychle, hrajte, ať už jsem v cateringovým voze. Vše ostatní však ok. ()

hufnagel 

všechny recenze uživatele

Už len to,že seriál bežal pod taktovkou BBC vypovedá o jeho kvalite.Páčili sa mi aj tie neamerické prístupy k dielu,pre ktoré dávam plný počet hviezd.Nedalo mi to a musel som to pozrieť za jeden deň.Druhá séria sa pomalšie rozbieha,ale potom už plná spokojnosť. ()

Hanz_knife 

všechny recenze uživatele

No...nebylo to nejhorší, ale mám dvě zásadní výtky. Který blbec dělal casting? Hlavně ten hlavní hrdina byl šíleně nesympatický. Kterýho blba napadlo, že hlavní hrdina bude nosit meč na zádech? Navíc je to bohužel takové celé jak když se díváte z rychlíku, jednu babu hned vystřídá za druhou a druhou za třetí hned v následujícím díle. I přes to vše je to stále jeden z těch lepších seriálů, což je ale vlastně trochu smutné. ()

Bellgirl 

všechny recenze uživatele

Kdo se dost nenabažil středověké atmosféry ve Hře o trůny, anebo si jen chce ukrátit čekání na poslední sezónu, je pro něj tento seriál velmi dobrou volbou. Osm epizod uteče jako voda, aniž bychom se dostali do přílišných kombinací, motanicí osudu, stále přibývajících a umírajících postav. Jako jistým zádrhelem se mi jeví až donebevolající naivita toho vlasatého týpka, který si jeden díl staví na písečku s Dány a druhý den mečuje za Angličany. Dalším plusem jsou nepopiratelné historické motivy a existující příběh, který dává celému seriálu, pro zatím tedy první sezóně, realistický pohled. Korunu tomu nasazuje fakt, že všudypřítomné křesťanství, všemocnost Boha a nekončící promluvy do duše všech jsou to, co ateistu v jednadvacátém století nutí k úsměvu. Sečteno podtrženo, čtyři hvězdy a 80%. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Je to dokonce ještě lepší než vikingové. Má to mnohem větší spád, Lepší bitvy, je to realističtější, syrovější a střízlivější a většina postav (vedlejších) je i podstatně zajímavějších než ve Vikinzích. Jistou slabinou je hlavní hrdina, který prostě mohl být vybrán podstatně líp a taky chodí oblečený, jak kdyby si odskočil z natáčení Xeny, meč nosí na zádech apod. Interiery i exteriery jsou vyborné a i s krajinou (ačkoli s ubíhajícíma dílama začíná být divné, že je pořád víceméně podzim a stejné počasí)vše působí opravdu ponurým raně středověkým dojmem. ()

Emperor1 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem do posledního dílu druhé série a zvyšuji hodnocení do plných. Děj plný zvratů odsýpá a ani na chvilku nenudí, sympatické postavy i jejich herečtí představitelé, intriky a pletichy ... neumím posoudit věrnost reálií a možná i chápu rozladění některých jedinců, že se jedná o další pohádku o Vikinzích, případně nesympatie k Uhtredovi, který spíše než jako barbarský válečník působí dojmem uhlazeného, kultivovaného a lehce arogantního floutka, který s nadhledem řeší nastalý problém a zbytek nechává na osudu či bozích. I mě byl například sympatičtější Alfréd, obtížně uchopitelná postava zmítaná svými mocenskými ambicemi, vírou v Boha a láskou ke své dceři. Tedy pokud by to bylo pouze o hrdinovi z Bebbaburgu, nebyla by to taková zábava. Ale ty postavy a děje kolem něj mě uchvátily. ()

DaNvYto 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si že po první sérii to už nebude taková legrace. A ona byla. Těším se na další. Fakt nevím na co budu koukat, historických seriálů co mají hlavu a patu je málo. Tento začal patřit mezi mé oblíbené. ()

Illithune 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě bavila, nicméně věděl jsem, že to má mouchy, občas to bylo nudné, občas předvídatelné, občas chování postav nelogické... Nicméně myslím si, že za málo peněz hodně muziky... Nízký rozpočet je vidět, to ano, ale jako jeden z mála seriálů/filmů The Last Kingdom vystihuje dobu raného středověku, který vás do sebe doslova vtáhne. Díl od dílu mě to bavilo víc a víc a nelitoval jsem. Naopak, byl jsem potěšen, ale obával jsem se že pokračování se nedočkáme... A je to tu, vyšla druhá série (od které jsem původně čekal že bude horší jak ta první) no a světe div se... Druhá série mě spolkla, požvýkala a vyplivla a když jsem dokoukal poslední epizodu, chtěl jsem zpátky do tohoto světa... Přidalo se akce, přidalo se postav, přidalo se děje a zvratů a já se nemohl vynadívat... Okamžitě jsem běžel do nejbližšího knihkupectví nakoupit knížky... Mohu jen doporučit! :-) ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postupně během cca 14 dnů zhlédnuty všechny tři řady, na základě pochvalných hodnocení 3.sezóny v rámci uzavření roku 2018 na zdejším webu. První sezóna jednoznačně nejvyrovnanější a o třídu lepší než Vikingové, které tady někdo výstižně označil za „nažehlenou pohádku pro děti“. Druhá sezóna jen o malý kousek horší, prostě jen proto, že některá schémata vyprávění a záběry se tam opakují, a když to dáte za sebou je otravné. Třetí (zde oslavovaná) sezóna je jednoznačně nejhorší a nebýt posledních tří dílů, tak je pro mne vyloženě zklamáním. Postava Skade nedotažená a z hlediska hereckého nevěrohodná. Děj předvídatelný. Ale obecně naprosto souhlasím s výstižnou charakteristikou, že seriál je „esencí rytířských eposů i heroické fantasy“ a přitom „realističnost“ je vyšší než u Vikingů, což je dle mého názoru dáno předlohou, když na rozdíl od některých si nemyslím, že rozpočet byl nějak závratný. Update 2022/ 4. a 5. řada jsou prostě slabší a slabší, ten častý patos je obvykle spíš k smíchu. Seriál jako celek - max. 75% ()

fulcrom 

všechny recenze uživatele

Po zpackaném finále vikingů 5. série, jsem hledal něco, čím si spravit chuť. Last Kingdom je surově natočený středověk, včetně perfektně vyobrazené "bezmoci" neprivilegovaných vrstev. Určitě stojí za shlédnutí pro milovníky středověku. ()

Saroman 

všechny recenze uživatele

Historické drama z pohledu jednoho hrdiny. Beru Poslední kralovství jako takový meziseriál Vikingů, ač tento se více soustředí na historickou stránku. Někdy je až příliš vidět jak moc nechtějí aby se Uhtredova stopa nějak “zapsala” do dějin. No, snad později přidají český dabing a seriál se víc zviditelní, protože určitě stojí za to. ()

punco 

všechny recenze uživatele

Netflixácky prehliadaný klenot. Historicky presnejší ako Vikings, s dejovými zvratmi a la GoT. Za mňa žánrový skvost !!! ()

NiksCZ 

všechny recenze uživatele

Narazil jsem na to čistou náhodou, když jsem projížděl nabídku Netflixu. Seriál mě na první pohled zaujal a tak jsem zkusil první epizodu, no a pak už to šlo rychle. Do seriálu jsem se zamiloval, ač byla první série, oproti zbytku, docela slabá. To mě ovšem neodradilo a koukal jsem dál a sledoval, jak s každou sérií seriál přibírá na kvalitě. Tento seriál se mi velice líbí a už se těším na další série, 9/10. ()

Judhisthira 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Last Kingdom je v tuto chvíli pomyslným králem na bitevním poli historických seriálů nebo filmů, a pro mě naprostá srdcovka a velký filmový zážitek. Dalo by se snad i tvrdit, že je to takový symbolický nástupce Statečného srdce. Ač mám rád Vikings, tak Last je po všech filmařských stránkách ještě o pár procentíček nahoře. Po zahřívací první sezóně začíná jízda, která se každou sérií zlepšuje. Jak do dramaturgie, výpravy, scénáře, herců, tak do příběhových linií, osudů postav. Základem jsou sympatičtí herci. Floutka Uhtreda si časem oblíbíte, nelze mu nefandit. Pravý rytíř a hrdina. Troufám si tvrdit, že opravdu významná postava filmových historických eposů posledních mnoha let. Herec postupně zlepšuje své výkony, scénář jeho postavy se vyvíjí. Navíc má originální přízvuk a hlas. Další skvělé postavy jako Alfred, Beocca, Finan. Desítky krásných silných scén, výborné kompozice, kvalitní zábavné dialogy, správný lehce tmavší středověký filtr apod. Mnoho diváků také chválí bitvy. A je to tak, jsou špinavější a krvavější. Divák je jakoby více v centru dění. Jasně, nechybí zlehka úsměvné tradiční představovačky postav, kdy si každý ze známých tváří někoho zabije, nebo přežije bezvýchodnou situaci. Vidno klasické hollywoodské šablonky nejspíš už z filmu nikdy nezmizí. Ale na druhou stranu chválím občasné nekorektní přisprostlé řeči postav či divočejší scény, zde to zase připomene seriálový Spartacus. Jde vidět, že maďarský štáb točí stále ještě svobodněji, tak jak si přejí tvůrci a předloha píše, bez diktátu novodobé trapné korektnosti. Zaplaťpánbůh za tu legrační sprostotu, co v seriálu vidíme. Špinavá doba středověku nebyla žádný současný vysokoškolský kampus. Last je již teď památný seriál, ale s další řadou bude stále těžší přijít s něčím nadstandardním. ()

Dacsus 

všechny recenze uživatele

Naj, a to naozaj že naj historický seriál z obdobia dobývania Británie (alebo ak chcete, Albionu) vikingami (v tomto prípade dánmi). Vymazlené k dokonalosti. A s prstom v nose to válcuje napr. aj GoT (čo je absolútne odlišný žáner, ale aj tak - obzvlášť ak si človek uvedomí, že GoT nekládlo autorovi hranice vo fantázii). ()

Z0ltar 

všechny recenze uživatele

výborný seriál z období raného středověku, podobných moc není, vlastně mě nenapadá žádný. skvělá hlavní postava, jedinečná atmosféra. ()

tabu 

všechny recenze uživatele

No, tak to jsem nečekal. Dlouho jsem tento seriál vnímal jako slabé historické béčko, víc jsem se mýlit nemohl. Po půlce prvního dílu jsem měl asi týdenní pauzu, poté jsem se ale vrátil a již se od seriálu neodlepil. Osudovost na plné pecky, skvělé postavy, výborná hudba, všechny příběhové aspekty jsou vyvážené. Ať už je tu další řada. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama