Reklama

Reklama

Bohu žel

  • angličtina God Forsaken (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní autorský dokumentární film Saši Dlouhého Bohu žel sleduje šest uprchlických příběhů prožívaných po dobu několika let v České republice. Ta, jako bývalý člen sovětského socialistického bloku a dnes součást Evropské unie, vykazuje z celoevropského pohledu téměř největší odpor vůči uprchlíkům, aniž by sama nějaké měla. Míra odmítání migrantů, především těch nelegálních a s muslimskou vírou, je v přímé úměře k frekvenci tématu ve volebních programech politických stran i hlavy státu. Cíleně podporovaná protiuprchlická hysterie s uprchlíkem jako virtuální realitou je ve filmu, naštěstí stejně jako ve skutečnosti, vyvažována prací lidskoprávních organizací i stále ještě podstatnou částí společnosti odmítající přijmout nenávist jako jednu ze svých norem. Nenávist, která pramení ze strachu a neznalosti. Nenávist, která umožňuje manipulaci a zítra se může obrátit proti komukoliv z nás. (Aerofilms)

(více)

Recenze (12)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Strašně, strašně fádní! Fakt to chce vyjít z krabice a začít uvažovat mimo rámec českého utilitárního žurnalistického dokumentu, protože koukat 85 minut na rutinní observaci obsahující přesně a výhradně to, co je naprosto jasné, že v ní musí být, je prostě... zbytné. Zvlášť když jsou vybíráni lidé stejného ražení, tedy bezproblémoví sympaťáci, co brnkají na kytaru romantické melodie, nebo jsou tak alespoň prezentováni, aniž bychom se o nich něco pořádného dozvěděli. Stačí se podívat, jak se s úplně stejným námětem vypořádal třeba Hendrikx v Cizinci v ráji. 2 a 1/2. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že má Saša Dlouhý jasně vyprofilovaný názor, není na škodu a je to to poslední, co bych mu vyčítal. Že jde proti většinovému mínění a davové hysterii, je spíš sympatické. Problém je v tom, že chce vychovávat a jeho snímek se řadí mezi aktivitickou tvorbu, která si nepřipouští problémy a má tendenci posuzovat odlišné pohledy nedostatkem informací a zabedněností, nikoliv odlišnými zkušenostmi a kritickým pohledem. Je to předvídatelné a tendenční do té míry, že to bude, jak bývá u takové tvroby často zvykem, uspokojovat přesvědčené a odrazovat ty, o které by měl Saša bojovat. Celkový dojem: 45 %. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři roky ze života několika žadatelů o azyl v ČR. K tomu nepadnoucí název a zbytečně moc záběrů na nějaké protiislámské zpovykance. Přitom je tu jen jeden irácký pár a asi dva Syřané, zbytek nemá s islámem nic společného. Pobavil mě v Brně žijící Nigerijec v tričku s nápisem Nejsu Pražák, ale zbytek se tvářil smrtelně vážně. Možná to měl natočit ten Iráčan, třeba by ten film byl lepší. Tohle je jen snadno zapomenutelný průměr (50%). ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Propagační studentské video vítače Dlouhého. Všechno asi řekne věta Miloše Zemana v dokumentu: "Běženci jsou mladí muži a já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu?" Gruzínec, Iráčan, Syřani, Nigerijec. A Rus, který pod dojmem filmu o srpnové invazi 1968 zapálil na protest národní vlajku symbolicky politou vodkou, načež do dvou dnů utekl a do půl roku u nás dostal azyl – což jiný běženec čekající na vyřízení déle bere jako důkaz, že „nemáme rádi Afričany“. Nakonec také on najde cestu, jak legálně zůstat: byť netají, že doma nechal rodinu s dětmi, s tuzemskou přítelkyní přivede na svět dceru. „Můj táta měl čtyři ženy, ale vy tu taky máte mimomanželské aférky,“ vysvětluje. Hodně prostoru pak dostává syrský mladík, který u nás absolvoval vysokoškolská studia, ale chce jinam. Na otázku, zda by se neměl spokojit s tím, že je v bezpečí, namítá: „Ano, jsem za to vděčný, ale mám právo vybrat si, kde chci žít.“ Nepochybně zajímavé příběhy však narážejí na několik pochybností. Předně vše, co se divák o hrdinech dozví, vychází výhradně z jejich vlastní interpretace. Jeden tvrdí, že na něj doma hodili vraždu, druhý, že ho chtěli zavléct do islamistické skupiny Boko Haram. Slečna Marplová z detektivek Agathy Christie by nejspíš připomněla, že pokud víme jen to, co o sobě lidé sami řeknou, je potřeba fakta ověřovat. Jinými slovy, snímku by prospělo, kdyby sledoval méně aktérů, ale zevrubně a zkoušel najít důvody, proč někdy úřady váhají i roky. Druhou pochybnost zosobňují levné sklony k tendenčnímu vidění světa. Zjednodušeně vzato se tu opakuje, že všichni uprchlíci jsou hodní a všichni našinci kromě nevládních dobrovolníků zlí, ač údajnou zdejší xenofobii dokazují pouze staré známé záběry prozemanovských demonstrací či laciné prostřihy na plakáty Okamury.A zatřetí, na konci neví člověk víc než na začátku. Film Bohu žel se drží v mantinelech politické korektnosti s osvětovou příměsí tanců či jídel, ale jen naslouchá steskům, do přímé konfrontace nejde. Jeho největší půvab pak stojí na praktických postřezích cizinců, že „když se naučíš trochu česky a usmíváš se, tak tě lidi přijmou“, tudíž si náš jazyk osvojili na dětském hřišti a o Janu Žižkovi se doslechli, že je považovaný za prvního komunistu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výstižná sonda do praxe udělování azylu. Zajímavé osudy imigrantů, z nichž někteří si "zaslouží" český azyl více a jiní méně. Těžko soudit... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Takový průměr, je zajímavé sledovat své reakce, přiznám se že v sobě kus xenofoba a nejspíš i rasisty nosím, tím se ale nechlubím... Ach ty předsudky...😢 Jinak si myslím že každému člověku který odejde ze své rodné země se po zbytek života stýská a kus ho chybí , odejde li tedy, musí to být závažný důvod... ()

Mírouš odpad!

všechny recenze uživatele

Opět sluníčkářská propaganda o hovně !!! Natočit dokument s jedním slušným nigerijcem a iráčanem není rozhodně objektivní pohled. Proč ty pako nejedeš na západ, zeptat se němců, jak se jim tam líbí s novýma sousedama? Proč tam rapidně vzrostla kriminalita za poslední tři roky? Proč nejedeš do Calais, natočit dokument s opicema, co tam hážou zapálený flašky, šutry, klacky po kamionech, napadají řidiče, jen aby se dostali pro sociální dávky a blahobyt do Anglie? Trapná šaškárna tenhle "dokument". ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že se vybrali uprchlíci, ať už z Afriky či postsovětských republik se kterými u nás žádný problém není a nikdy nebyl. Snaží se začlenit, učí se česky atd. Jenom ten světlý Syřan, který stejně po studiích odešel, byl tady nespokojen. Pak tu máme manželský muslimský pár, kteří nejsou žádní fanatici a točí filmy (i když nevím, kdo jim to platí). Dále Nigerijec, který tu píchá česká děvčata a založil tu druhou rodinu (jednu už má ve své domovině), Gruzínci a Rus. Čili pokud měl tyhle konkrétní lidi "oslavit" tak se povedlo, pokud se mělo ukázat, že problémoví uprchlíci u nás nejsou, tak OK je jich tu málo, ale pokud, že takoví jsou všichni, kteří skončili v Německu, tak tomu stejně nikdo nevěří. ()

Reklama

Reklama