Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Strhující dvoudílné drama vychází ze skutečné události, která se odehrála v německém městě Gladbeck v parném létě roku 1988. Dva maskovaní gangsteři přepadli tamní pobočku Deutsche bank, zadrželi rukojmí a požadovali výkupné, auto a volnou cestu na útěk. Řešením situace byla pověřena policie, ale události v bance si záhy získaly i obrovskou pozornost médií, jejichž touha po senzaci udělala ze zločinců celebrity. Vývoj přepadení gladbecké banky nemá v německých dějinách obdoby, protože jej provázela celá řada pochybení na straně policie, trestuhodný zmatek i snaha zbavit se politické odpovědnosti. Televizní minisérie režiséra Kiliana Riedhofa (Homevideo, 2011), která sleduje aspekty 54 hodin trvající krize s mrazivou autenticitou, vychází z důkladných rešerší dobových materiálů, včetně televizních záznamů a novinových článků. 54 hodin získalo řadu německých prestižních televizních ocenění a patří mezi nejvýraznější televizní díla německé produkce minulého roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

"Death is better than life with no money." ... cajti to zas podělali. jako vždycky. po týhle minisérii mám další důvod k tomu je nenávidět. vlastně mám víc důvodů - pojďme si je vyjmenovat! 1) nezastřelili únosce, i když mohli; 2) dali jim špatné číslo na sdělení požadavků; 3) případ si přehazovali jako horkou bramboru; 4) zatkli marion a tím je vyprovokovali; 5) neměli nikde poblíž záchranku -> když střelili emanuela (15 let), tak záchranka přijela za 20 MINUT a kluk mezitím vykrvácel..... dokument z roku 2022 se mi zdál míň nerve-racking, než tohle zpracování. a taky jsem u tohodle víc brečela.. :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní, pravdivě odvyprávěná honička policajtů s lupiči napříč celým Západním Německem v osmdesátých letech. Bavilo mě to. Němci tu byli standardně precizní a tak nešetřili fakty, které jsou absurdní samy o sobě. Jediné mínus je možná trochu přehnaná délka na jednu honičku, ale to vem čert. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Posledné čo udalosť podľa skutočnosti potrebuje, sú akési doplnky v podobe situácií, ktoré to "akože" zdramatizujú. Dokument "Gladbeck: The Hostage Crisis" je ďaleko väčšia pecka, no na druhej strane, Ja ani z tejto "mini" série vyslovene sklamaný nie som. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Mnozí lidé si mylně myslí, že si lidé v dobách našeho socialismu v západním Reichu žili jako v Ráji a že jim bez práce létali do úst pečená kuřata. Zatímco jejich východní sousedé, tzv. dederoni museli povinně chodit do zaplivených továren a vychovávat budoucí pokolení Rammsteinů, kteří bydleli v prvotřídních ubikacích na nějakém tom supermoderním panelákovém sídlišti. Oni totiž ti jejich kolegové ze západu, kteří jejich kolegové z východu přezdívali Wessis, prožívali svůj kapitalistický sen v podobě rádoby demokratické společnosti, kde mnozí vykukové a vychcánci nechodili do práce, protože nemuseli a tím pádem vymýšleli různé p*čoviny, aby si na ten svůj chleba vydělali. Mnozí si dodnes myslí, že se lidi v západním Německu cítili bezpečně a to díky jejich bezchybné policii, což jsme viděli v tomto snímku z doby, která se dnes přezdívá jako tzv. osmdesátky. Wessis se fakt asi necítili bezpečně, což jsme mohli vidět ve filmech jako je Der Baader Meinhof Komplex anebo ve snímku U Zlaté rukavice, ve kterém se gurmán Fritz Honka oddával svým nekalým praktikám a děsil svým počínáním celý Hamburk. V této kriminální minisérii se podíváme na dvojici, později trojici bankovních lupičů, kteřým se nechce makat a tak jednoho rána léta páně 1988 přepadnou jednu bankovní pobočku Deutsche Bank v západoněmeckém městě Gladbeck. Na tom by nebylo nic neobvyklého, protože takových přepadeních bylo habaděj. Originalita tohoto příběhu je v její amatérském provedení, jak ze strany policie, tak ze strany vymaštěných lupičů. Od začátku máte pocit jako byste se dívali na nějakou béčkovou parodii o policajtech a rošťácích, kteří dělají jednu botu za druhou. Po přepadení bankovní pobočky se to trochu zvrtne a naši loupežní zaostalci si samozřejmě vezmou rukojmí a vesele se projíždějí po vlastech německých za doprovodu policajtů, kteří nejsou schopni jednat a také za doprovoddu krkavčích a nenasytných médií, kteří našim únoscům servírují dokonce i kávu a u kterých jsem už jenom čekal, kdy jim nabídnou nějaké ty chlebíčky či nějakou tu německou specialitu jako je třeba Eintopf nebo třeba nějaký ten křupavý Bratwurst. Během padesáti čtyř hodin se stane mnoho nelogických věcí a ůnosci se během jejich spanilé jízdy nechají fotografovat a rozdávají nespočetně mnoho rozhovorů, ze kterých mně zaujal jeden výstižný moment, kde jeden z únosců říká, že jeho ruce nebyly stvořeny pro to, aby pracovaly. Po padesáti čtyřech hodinách vše skončí a bohužel si tato estráda vyžádala i některé ty oběti, z nichž jedna byla i mladičká Silke Bischoff, která svým vzezřením trochu připomínala českou modelku a příležitostnou herečku Simonu Krainovou. Na počest této dívky, která svou odvahou dojala miliony lidí u obrazovek, kteří se na toto drama dívali v skoro přímém přenosu vznikla v roce 1990 stejnojmenná německá EBM/Goth kapela. Jejich hit nazvaný On Other Side má připomínat tuto odvážnou dívku a mně nezbývá nic jiného než tomuto snímku dát zasloužených 90%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlhý film o tom, ako to dopadne, keď políciu riadia úradníci. Tí totiž ovládajú iba vyhýbanie sa zodpovednosti, skrývanie sa v kolektíve, odvolávanie sa na predpisy a kompetencie a množstvo podobných kvalifikácií. Aj keď je v popiske vyzdvihovaná mrazivá autenticita, viackrát som mal pocit, že to so zobrazovaním preháňali (asi v záujme toho, aby aj diváci s IQ jedného z gangstrov pochopili). Aj dnes a ešte vo väčšej miere sa stretávame s tým, že ľudia si nakrúcajú videá namiesto toho, aby niekomu pomáhali, alebo niečomu zabránili. Len to nevyzerá tak umelo a hrane ako v tomto filme. Takže dĺžka a uveriteľnosť sú moje dve výhrady, pričom so zvyškom som bol celkom spokojný, pretože podobný postup šéfov poznám z vlastnej pracovnej praxe. ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

My tady máme snad 12 století. Tak klobouk dolů co němčouři natočili. Opět Němci ukázali to dokáží natočit a neboj se sáhnout historie. Další pohled do německé historie., Tentokrát na téma Bankovní loupež 54 hodin. Je teda dost neuvěřitelné že támhle neschopná policie byla v 80 letech v Německu. Po filmu Baader Mainhof Komplex tady máme další film který který ukazuje smutnou historii Německa. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Že napínavý príbeh, ktorý totálne rozhodil nemeckú spoločnosť. No neviem, nemal som ten pocit. Normálne som si pritom dal žemľu so šunkou a vôbec ma nenaplo. Ani nerozhodilo, pretože je tu síce dobre vykreslená atmosféra 80. rokov a ukázaná neschopnosť polície, ale mňa tá žandárska impotencia niečo vyriešiť už necháva chladným - to je súčasť ich práce byť nekompetentný. A že boli médiá odpad už v osemdesiatomôsmom, tiež nič prekvapujúce. Takže to celkom prešlo, ale zároveň ma aj trochu obišlo, čo nie je úplne jednoduché. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

ten film naozaj nemuože za to, že som mu dal iba dva body, to nízke hodnotenie je za tu byrokraciu v nemeckej policii, nezodpovednost starých uradníkov co sa schovavali za čísla paragrafov a vyhlášok. Takí ludia by si nezasluzili ani odchod do penzie ale rovno na smetisko bez narokov na financnupodporu ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že konec filmu byl podle skutečné události. Totálně rozstřílené auto kulkami ze samopalů a nikomu se nic nestalo? Jedinou obětí byla Silke a ta zemřela pistolí jednoho z únosců. Také pláč členů zásahového komanda, kteří věděli, co se stane, byl zu viel. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Chirurgicky přesná rekonstrukce jedné skutečné bizarní bankovní loupeže z roku 1988, která se zvrhne v únos. Dva gauneři přepadnou banku, vezmou si rukojmí, poručí si auto a sním cestují po Německu až do Holandska a zpět, pronásledováni novináři, kterým dávají interview ( a někteří novináři jim radí proti policii ) a posílají požadavky, protože německá policie je naprosto neschopná, odpovědnost za zásah si přehazují jako horký brambor při každém překročení každého kraje a ještě se bojí zasáhnout silou. Gauneři mezitím mění auta včetně autobusu plném lidí. Chtěl jsem dát skvělé čtyři hvězdy, ale musím dát pět, protože ten závěr se mnou emocionálně zamával, zvláště když jsem si našel na youtube skutečný rozhovor s těmi gaunery a rukojmími, když si dávali poslední pauzu v centru Kolína https://www.youtube.com/watch?v=ruVIU-6je9o Brilatně odvyprávěné drama. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý film o tom, kterak policisté neuvěřitelně laxně a místy až hloupě přistoupili k únoscům. Dále hodně zarazí neskutečný přístup novinářů, kteří se na kořist vrhli jako hyeny lačnící po titulcích ve svých plátcích. Že policie s únosci v podstatě nekomunikovala a po celou dobu nebyla schopna se domluvit, diletantsky postupovala v podstatě v každém kroku je šokující právě s ohledem na vážnost situace a fakt, že se jedná o velmi vyspělou zemi. Přeci jen si ale myslím, že celkově snímek nepřekročil stín televizního filmu. Těžko přesně říct, čím to bylo. Možná délkou, možná herci, možná mohli přijít alespoň střípky skutečných archivních materiálů. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Sáhodlouhá reklama na neschopnost a byrokracii. Zaujme realistický děj a místy určité napětí. Vadí hrubě převalená stopáž, otravné boční dějové linky, sociální balast, zbytečné kecy a chování všech postav jako naprosto vymaštěných idiotů. Kdyby to bylo v Americe, měl by tento film asi jen 5 minut - úvodní seznámení s postavami a v poslední minutě včelka, včelka a pak už klidně jen závěrečné titulky. Tím chci říct zejména to, že děj byl enormně přecpán obrovskou spoustou zbytečné vaty a vyžadoval hodně přetáčení. (35%) ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Banda zločineckých buranů unáší napříč Německem 80 let lidi na počkání a co je nejhorší banda policejních buranů se je (ne)pokouší zastavit.Určitě kvalitní depresivní podívaná! ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Toľko debilov v policajnom zbore nenájdete ani v groteske.. Neviem do akej miery je snímok dokorenený demenciou, ale aj keby len z minima tak by som zúčastneným policajnom odobral svojprávnosť za ich mentálnu invaliditu. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Pokud by člověk netušil, že ve filmu vidí vcelku přesnou rekonstrukci případu z 80. let, mohl by to klidně a regulérně považovat za parodii (ne zcela povedenou). Ve skutečnosti se ale jedná o velice smutný příběh, ukazující až těžko uvěřitelnou nerozhodnost, nezodpovědnost a neschopnost tehdejšího policejního vedení při řešení oné situace. I kvůli tomu, jak se celý ten případ natahoval a v podstatě stagnoval - i tato filmová podoba působila postupně čím dál víc utahaně a stereotypně. Takže docela nuda. Na víc než průměr to nevidím. 60%. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

já nevím jak tady hodnotit formu. šlo vlastně o chladnokrevnou "rekonstrukci"... ale rozhodně 100% dávám za obsah! seděl jsem jak přikovaný a divil se něčemu tak neuvěřitelnému. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Napětí se podařilo držet, jako kdyby se Křemílek s Vochomůrkou ztratili v pražské Stromovce. Zpracování se fiktivně a volně drželo skutečnosti – to je trochu nesmysl. Hlavně je vidět nerozhodnost velícího mixu různých pracovníků všech složek, stále něco řešících a kombinujících a dva drbany s IQ tykve, kteří si je vodí na provázku. Samé kecy “odpovědnost, jasné instrukce, přepojte telefon jinam, volný je na zasedačce, hrubá nedbalost, ztrácíme přehled, příhodná situace pro zásah, zajistíme vyklizení oblasti”. Jen ustupování. Chtějí peníze, tak jim je dáme, chtějí auto, tak jim ho dáme, chtějí odjet, tak je necháme. Pak se diví, že takovým blbům narostou křídla a místo dvou rukojmí si raději vezmou celý autobus. Pak všichni čumí, jak se mohlo stát, že v klidu jedno z rukojmích odstřelí. Závěrečný zákrok úplně zmršený. O tom, kdo trefil jedno z posledních rukojmích, ať při zákroku, nebo po něm, se dá jen polemizovat. Oficiálně, ale únosce. K tomu jen jedno odstoupení z funkce. Směšné. Moc dostupných informací o skutku není a vše známé zazní na konci. Zápory: zbytečně dlouhá stopáž, jediné štěstí, že se nechytli volného českého překladu názvu; scénárista, nebo někdo z filmového štábu, miluje záchodky na německých benzínkách, tam se stavělo pořád. Závěr: s doporučením váhám, nechci zlehčovat skutečný případ, ale musím, protože Semir Gerkhan by vše vzládl za necelou hodinu a to s jakýmkoliv parťákem. A že jich měl. ()

Reklama

Reklama