Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední cesta mezi Bratislavou a Prahou je pro jednoho ze strůjců „pražského jara 68“ rekapitulací jeho nadějí i vzpomínkou na zoufalý boj s představiteli sovětské komunistické moci. Dubček je portrétem muže, který věřil, že se v roce 1968 napraví chyby minulosti a tehdejší Československo se změní v demokratickou zemi... Příběh filmu se odvíjí ve třech rozhodujících fázích života A. Dubčeka, a on sám je na své poslední cestě z Bratislavy do Prahy jejich vypravěčem. Je to období jara a léta 1968, v čase nadějí a následné okupace vojsky „spřátelených armád“, období, kdy byl Dubček s ostatními členy vlády zadržovaný v Moskvě a kdy se rozhoduje o podepsání tzv. moskevských protokolů, a pak další období vykreslující život ve společenské izolaci, atmosféru špehování a ponížení. Film o Dubčekovi je historický videofilm realizovaný digitální filmovou technologií, kombinující dokument s hranými situacemi a pasážemi. „Bez idealizovania je akousi historickou milosrdnosťou, v ľudsky presvedčivom portréte človeka, ktorý uveril v možnosť demokratizácie totalitného režimu a tak ho nevyhnutne musel stretnúť osud Ikara svojej doby“, říká o svém filmu režisér Laco Halama. Tragická a nikdy neobjasněná Dubčekova autohavárie jako by byla i koncem utopistické iluze o společnosti s lidskou tváří. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

unanimite 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa ide o katastrofu. Ak už sa na Slovensku nájdu peniaze na film, ktorý nutné potrebujeme, tak by sa nemali takto vyhodiť von oknom. Na tento film treba rýchlo zabudnúť a natočiť ho nanovo. Je evidentné, že rozpočet bol skromnejší. Ak je režisér v takejto situácii, môže sa rozlúčiť s efektami a NUTNE musí film postaviť na kvalitnom scenári a herectve. Tu sa, žiaľ, nič z toho neudialo. Umelohmotné dialógy sú ako z pera stredoškoláka, naviac povrchne záhrané v šablóne VŠMÚ. Dubčekov syn bol taký zlý, že mu udeľujem jednu peknú veľkú červenú aj zlatú malinu. Najsmutnejšie je, že režisér premárnil svoju šancu a o Dubčekovi a jeho vnútornom svete a motivácii sme sa vlastne nič nedozvedeli. Kostými a ich úroveň zosobňuje kúpacia čiapka, ktorú mal na hlave Dubček, ktorá mala byť vlastne jeho vláskami. Takže celý čas som si hovorila, čo za príšernosť mu to na lepili na plešinku. No hrôza. Všetko bolo iba '' akože'', iba približné, ničomu sa nedalo veriť. Za mňa ená šanca. Dve hviezdy Čekine za hudbu. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Režisér Halama velice dobře, přehledně a věcně přiblížil divákovi události před a během obsazení Československa vojsky "spřátelených armád" v srpnu 1968, a to očima nejvýraznější politické ikony toho období - Alexandra Dubčeka. Film je proložen autentickými dobovými záběry, z nichž je mimo jiné patrný pečlivý výběr při obsazování postav známých politiků, co se typů a podob týká. Přínosné dílo. 70%. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Takový pseudodokument. Chválím snahu zobrazit "nedávné" dějiny. Neoppustím si srovnání s Chernobil. Tam je napětí uplně jiné a děj graduje. Bohužel pro mě zklamání. Nedostatené napětí, zprvu trochu zmatené charaktery (pro ty co neznají rysy osobností a tu dobu nezažiliy). Celkově několik důležitých míst z jednání vynecháno. Kontroverzní doba a zobrazení ne přiliš ideální ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Slušne natočená dokudráma. Adrian Jastraban hrá Dubčeka veľmi dobre. Aj ostatní herci, vrátane Volodymyra Necheperenka ako Brežnev, hrajú svoje role veľmi dobre. Snáď len Stano Kráľ mi nesedel v roli Husáka kvôli hlasu. Filmu chýba trocha väčší spád a napätie. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Film Dubček je ďalší z filmov o našej histórii, po Únose a Tlmočníkovi, ktorý odporúčam si pozrieť každému, kto sa chce dozvedieť viac o našej histórii. Je možné, že film nie je úplne historicky verný - to neviem posúdiť. Každopádne po skončení filmu mi zostala v krku hrča a každý v malom kine (ktoré bolo plné) zostal sedieť v úplnom tichu až do skončenia titulkov. Je neuveriteľné ako sa skvelý Adrian Jastraban podobal v určitých momentoch na Dubčeka. Hlavným pozitívom filmu sú podľa mňa diskusie politikov v opozícií pred podpísaním akceptácie vstupu Rusov a ostatných vojsk východného bloku do Československa v auguste 1968. Tiež sa mi páčilo prepojenie historických záznamov s filmom. Toto je ďalší film, ktorý treba vidieť, aby človek nezabudol aká je demokracia krehká, aké máme šťastie, že žijeme v mieri a že človek musí zostať navždy bdelý. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Přesnější historické zpracování bylo v Českém století: Musíme se dohodnout. Bez Dr. Kriegla se odmítal vrátit především Ludvík Svoboda. Ale jinak to nebylo vůbec špatné... ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Nemám rád takto hluboce politicky laděné filmy do nezáživna a otravna. Myslím, že by se to dalo natočit věrně, ale trochu stravitelněji. ()

Jarda68 

všechny recenze uživatele

Významná osobnost československých dějin v naprosto nevýznamném televizním filmu,který drží lehounce nad průměrem výkon hlavního představitele. Kritiku zaslouží především dramaturgie, neboť obsazení některých klíčových postav(Brežněv,Husák) hraničí až s amatérstvím...55% ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film docela dobře vystihuje pohnutou atmosféru a emoce srpna 68. Občas mi to ale přišlo přehnaně patetické a pro Dubčeka až příliš oslavné. ()

slavikzbojni odpad!

všechny recenze uživatele

Najkrajšie na tomto všetkom je, že dodnes sa na Dubčekových kostiach priživujú ako šakaly mnohí podpriemerní pisálkovia- nebudem menovať- viete o ktorých ide. Dubček ako človek bol v poriadku- ale ako politik TOTÁLNE zlyhal- plakal a pocikal sa, keď ho vzali do Moskvy, a jeho tútor Leonid Iľjič Brežnev mu v Primaciálnom paláci, keď odchádzal z rokovaní, povedal na schodoch: Sáša ,Sáša Ty si dobrý 4lovek, ale hlupák- (Саша Саша, Ты хороший человек, но дурак.) Brežnev ako oblastný tajomník KSSZ držal nad Šaňkom ochrannú ruku, nakoľko starý Dubček bol ako remeselník pomáhať v SSR po občianskej vojne pri výstavbe krajiny. .A v Trenčíne A. Dubčeka poznajú ako Okresného tajomníka OV KSS- a tam narobil paseku, nemali ho tam radi...Takže fraška tanec nad pozostatkami Dubčeka v prevedení....ale domyslite si sami... ()

Matulko_ 

všechny recenze uživatele

Štvrtá (možno aj tá tretia) hviezdička je len za myšlienku, inak sa prikláňam k hodnoteniu, na ktoré som narazil v tlači: „dalo sa z toho vyťažiť viac.“ Nikdy som nevedel pochopiť, prečo sme aj v relatívne nových učebniciach dejepisu v škole aj pol roka riešili dobu bronzovú a toho či onoho pruského panovníka, a učivo týkajúce sa 2. polovice 20. storočia bolo zhrnuté do troch tém, aj to veľmi zľahka zmapovaných, pričom každá z nich bola o polovicu kratšia, než ktorákoľvek iná téma v učebnici. Možno práve preto by bol Halamov Dubček úplne ideálnym doplnkovým materiálom k takémuto učivu. Relatívne dobre sa pridŕža oficiálnych faktov k tejto problematike, nie je náročný na pochopenie a nieje ani obalený do nánosu „ľúbostných“ príbehov (ktoré neboli, ale mohli by byť) a konšpiračných špionážnych vedľajších línií (ktoré ani nemohli byť, ale sú divácky atraktívne). Na druhej strane, pre niekoho, kto vtedy nežil, alebo kto nedostával tieto príbehy od rodičov s detskou stravou, môže byť toto spracovanie práve preto dosť fádne a vzdialené. Som zvedavý, či nakrúti svojho sľubovaného Dubčeka Končalovskij. ()

Hirador 

všechny recenze uživatele

Relatívne zaujímavý film, pri ktorom je vhodné mať aspoň základný prehľad histórie toho obdobia, v ktorom sa odohráva dej a príbeh. Predsa len je Dubček významná osobnosť v rámci ČSR. Mohol by sa púšťať napríklad aj v rámci vyučovania na Dejepise ako ďalší materiál k danej problematike tej doby. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy se skřípěním zubů. Dívat se na to dalo, Jastraban ve své životní roli asi, i když charakter, chování a způsob vyjadřování se mu vystihnout nepodařilo. Obávám se, že byl k tomu veden záměrně. Kromě něho bych ještě vyzdvihl Jiřího Zapletala. Velkým mínusem filmu byly masky. Většina protagonistů si nebyla ani trochu podobná. Na tom se mělo zapracovat líp. Stran předlohy - Dubčeka jsem z mnoha důvodů neuznával, ale film si zasloužil. ()

DavidWark 

všechny recenze uživatele

Ironie osudu aneb rozhodně nesprávná koupel: politický hrdina Havel je ve své filmové podobě slaboch, zatímco politický slaboch Dubček je ve filmové podobě hrdina. Filmů o osmašedesátém nebude nikdy dost a poctivé historické drama o něm ještě nikdo nenatočil, nejblíž je pořád Kaufman se spíš průměrnou Nesnesitelnou lehkostí byti, ale tento Halamův pokus mířil mimo terč. Průměrně natočené i zahrané, reálie zachyceny ok, ovšem osobní Dubčekův příběh na historicky věrném základě je tady velmi přikrášlený,  ba vylhaný. V čem vylhaný, to zde dobře vystihl ve své recenzi Aky. ()

nightowl 

všechny recenze uživatele

Dost mi to pripominalo dil z meho oblibeneho serialu Ceske stoleti - musime se dohodnout (1968), ale film Dubcek byl samozrejme podrobnejsi a bylo vysvetleno vice detailu a to celkem poutavou formou a za to jsem rad. Film splnil me ocekavani a vree doporucuji vsem. ()

Haytham 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film o dôležitej osobe našich dejín,ktorú dnešný ľudia veľmi nepoznajú .Herecké výkony boli vynikajúce a dobové záznamy dávali filmu väčšiu dôveryhodnosť.Divák sa vedel stotožniť s Dubčekom .Proste každý Slovák a Čech by si mal tento film pozrieť. ()

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama