Reklama

Reklama

Morava 360

Trailer 1
Česko, 2018, 40 min

Režie:

Pavel Karas

Scénář:

Pavel Karas

Hrají:

Bolek Polívka (vypravěč)

Obsahy(1)

Myslíte si, že znáte svůj kraj? Jste si zcela jistí? Někdy se totiž stačí podívat na notoricky známá místa z jiného úhlu pohledu a najednou vypadají… skutečně neuvěřitelně. Příběhy vepsané do vrásek krajiny vypráví Bolek Polívka, autorem celé koncepce je vizuální kouzelník Pavel Karas. (Hvězdárna.cz)

Recenze (7)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo zklamání. Nechci hanit úsilí tvůrců, ale dle mého to nemělo ani hlavu, ani patu. Skákání z místa na místo, od jednoho tématu k jinému, žádný koncept, žádná hloubka. Po vizuální stránce to lze také stěží pochválit, když je obraz neustále rozmazaný (projekce na ploše kopule v digitáriu). Pochválit můžu komentovanou ukázku noční oblohy v jednotlivých fázích roku, která předcházela dokumentu, ta byla fajn. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Nápad pěkný, provedení pěkné a byť chápu, že sestavení dokumentu z časosběrných fotografií muselo dát neskutečnou práci (mimochodem stál by za zmínku celkový počet fotek), čekala bych ještě větší profesionalitu v záběrech, v rozlišení i větší pestrost ve výběru lokací, případně o fous kratší stopáž. Tu čtvrtó přihazuju jen proto, že su rodilé Moravák. :-) ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekala víc. Ano, záběry na části jižní Moravy jsou fajn a i doprovodný komentář Bolka Polívky občas pobaví, ale není to tak intenzivní, jak by se z ukázky mohlo zdát. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Úžasný filmový zážitek. Pavel Karas nás zavádí na jižní Moravu poněkud jiným způsobem než jsme zvyklí. Ukazuje nám pomocí dronů, tuto nádhernou krajinu z ptačí perspektivy a ještě blíž. Přímo jsem si užíval všechny různé záběry, které ukazují krajinu, přírodu i historické objekty a památky, jenž tu můžeme nalézt. Celý tento vzdušný výlet velmi vkusně a zároveň vtipně komentuje Bolek Polívka, který jako pravý moravák byl tou správnou volbou. Navíc pokud některé sledované místa osobně dobře znáte, tak vám běží mráz po zádech, alespoň já sem to tak pociťoval. Jedinečný prožitek získáte pouze v digitálním planetáriu, kde vás obraz doslova obklopí ze všech stran, až se vám může zatočit hlava, což rozhodně není můj případ. Ocenil bych ale i klidně o malinko delší stopáž snímku, jelikož bylo by ještě mnoho míst, které by stály za to vidět tímto způsobem. I přesto chválím autora a celý tým, který se na tomto unikátním dokumnetárním filmu podílel. ()

Putna 

všechny recenze uživatele

Nápad za jedna, provedení za pět. Některá zajímavá místa chybí, jiná jsou natočena z divných stran, jejich uspořádání je zcela nelogické a rušivé. Výběr míst bych ještě dokázal respektovat, ačkoliv s ním nesouhlasím, ale proč se v dnešní době mám dívat na rozmazané záběry a ještě za to platit? Velké zklamání, cítil jsem se podveden. Bolkův komentář v pořádku, hodící se. ()

Leuan odpad!

všechny recenze uživatele

Dekadence. Tos mě zas na*ral, Bolku! Kdybys byl v mém smartfounu, už tě mažu, vo*le.Začnu asi úplně od začátku. Název: Morava 360. Tento zdánlivě nevinný název, byl způsobilý vyvolat omyl v návštěvníkovi, že se bude jednat o pořad, který bude o Moravě. Pravdou je, že převážná část je Brno, jižní Morava. Místo projekce: Digitárium, Monte Bú, Brno. Jediné plus, kdo neviděl, tak ho na chvíli program zabaví. Obraz je rozmazaný, natočený v kolísavé nízké kvalitě (ve smyslu špatná kvalita, nedívatelná kvalita). Pro osoby, které netrpí oční vadou, bych to přirovnal ke krákozrakosti na úrovní -1,5 doptrií. Často jsou záběry přetaženy jakousi mlhovinou. K obsahové části: Asi jsem příliš náchylný na jméno Lichenštein, v celém programu bylo tomuto moravskému problému věnováno až příliš času. Rovněž sakrální a klerikální stránka věci byla asi naprosto zbytečná. Romaticko pubertální povzdechy, že jezera zatopila Mušov a LUŽNÍ LESY, je skutečně již obtěžující. Kdo problém zná, nepotřebuje poslouchat Bolka, jak zpracovává neznalé masy. Didakticky je to nepřehledné, zavádějící a pro moravské vlastence pobuřující. Autor přeskakuje z tématu na téma, vytrhává někdy až zbytečné detaily...Spíše je to náhledem do jeho vnímání "Moravy". Což bylo pro mě největším zklamáním. Záběry, které nebyly z ptačí perspektivy (točené klasicky), jsou na nízké úrovni a dýchaly pojetím točení před dvaceti lety a vůbec se tam nemusely dávat. Vrchol ovšem považuji v naprosto dehonestujícím vidění a prezentaci Moravy jako KRAJE. Skutečně jsme klesli tak hluboko, že rodák z Vizovic, žijící v Průhonicích si na olšanském sídle, očištěném od dluhů, pomocí režírovaného insolvenčního řízení může dovolit říkat: že v budoucnosti tu v Česku, budou roboti a na Slovácku samozřejmě obleční v krojích? Tohle je skutečně výsledek republikánského zřízení po sto letech pod nadvládou Čechů? ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film s názvem Morava 360 jsme viděli na brněnské hvězdárně, když jsme zde završili krásný celodenní výlet do této metropole a jejího okolí. Byli jsme zde poprvé od rekonstrukce celého objektu, když jsem sem předtím několikrát z Olomouce zavítali a jako vždy jsme si nenechali ujít promítání v planetáriu v sále zvaném digitárium. Tentokrát jsme zde neviděli ale žádné záběry z vesmíru, ale z docela blízkého kraje, z Jižní Moravy. Záběry natáčel Pavel Karas zrcadlovkou rok a půl a protože tento kouzelný kout naší země dobře známe z nespočtu výletů a dovolených, velice jsme se těšili na netradiční pohledy umocněné kopulí planetária. Celým 40 minutovým dokumentem nás provázel hlas Bolka Polívky, moravského patriota, což si myslím bylo zvoleno velmi vhodné. Komentář vyzněl velmi pěkně, vkusně obohatil netradiční záběry z dronu, který nesl již zmíněný fotoaparát a sem tam zaznělo i něco vtipného. Spoustu míst, kde se natáčelo jsme již znali, ale ne takto. Znovu jsme si připomenuli návštěvy třeba poutního kostela Panny Marie ve Křtinách, Macochy, Punkevních jeskyní, Pálavy s hrady Děvičky a Sirotčího hrádku, krásné záběry byly z bývalého Mušova či Novomlýnských nádrží. Také jsme si zavzpomínali na prohlídku památek v Brně, jako třeba na kostel svatého Petra a Pavla, známého z desetikourny, zajímavou Stránskou skálu a vtipné pro nás bylo dívat se na vysílač Hády, nedaleko něhož jsme v ten den zrovna byli. Jediné co by se dalo vyčítat bylo to, že bylo nemožné dívat se na celou plochu kopule, na to lidské oči prostě nestačily a také se nám točila hlava. Každopádně to bylo pro nás zážitek a přáli bychom si více takových pořadů z naší krásné české země. Morava 360 tak ode mne dostává čtyři moravské hvězdy ****. ()

Reklama

Reklama