Reklama

Reklama

Adéla ještě nevečeřela

  • angličtina Adela Has Not Had Her Supper Yet (více)
Trailer
Československo, 1978, 105 min (Alternativní 102 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Michal Dočolomanský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Václav Lohniský, Ladislav Pešek, Naďa Konvalinková, Květa Fialová, Martin Růžek, Olga Schoberová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po čtrnácti letech se sešli režisér Oldřich Lipský a scenárista Jiří Brdečka – tvůrci slavného Limonádového Joea – opět k realizaci další výtečné parodie, tentokrát na rodokapsové příběhy neohrožených hrdinů. V komedii Adéla ještě nevečeřela je tímto hrdinou slavný detektiv Nick Carter, kterého do Prahy pozval policejní komisař Ledvina, aby mu pomohl vyřešit záhadný zločin – zmizení psa hraběnky Thunové. Carter brzy zjistí, že jeho protivníkem je jeho věčný rival, ďábelský botanik, zločinec mezinárodní pověsti hrabě von Kratzmar. Musí se samozřejmě vyrovnat s řadou nebezpečných a důmyslných léček, překonávat „nepřekonatelné“, což slavnému hrdinovi, který je nepřemožitelný, neprůstřelný, nebojácný a neohrožený, nedělá žádné zvláštní potíže. Nevadí mu ani nové, neznámé prostředí, protože jeho společníkem a průvodcem je bodrý komisař Ledvina, který ho neopomene protáhnout pražskými hospůdkami… V komedii, která získala řadu ocenění u nás i v zahraničí, se zaskvěla dlouhá řada výborných herců. V roli velkého detektiva to byl neodolatelný Michal Dočolomanský, jeho českého kolegu hrál Rudolf Hrušínský, role zlosyna byla nezapomenutelnou kreací Miloše Kopeckého. Kostýmy jsou dílem Theodora Pištěka a na animované části filmu se podílel Jan Švankmajer. K úspěchu filmu přispěla i výborná kamera Jaroslava Kučery, který skvěle zachytil půvaby a atmosféru secesní Prahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (591)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Úžasná parodie, jeden z mála českých snímků, kterých si skutečně vážím. Vynikající scénář, herecké výkony i režie. Nesmírně originální a zábavné... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V době tuhé normalizace, kdy se točily filmy o soudruzích z radnice, dělnících pijících mléko a opravářích praček, vznikl tento skvost, což považuji za malý zázrak. Nebo spíše velký. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Až tak skvělý, jak ho všichni vychvalují mi tenhle film nepřijde. Samozřejmě, že je to na český film netradiční námět i zpracování, ale to mi nestačí k tomu, abych ho hodnotila nějak lépe. Popravdě rozhodovala jsem se mezi 3 a 4*, ale k vyššímu hodnocení jsem se přiklonila pro kultovnost a nápad. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Komedie jakých je v české kinematografii málo (co do kvality, myslím:)), a o to víc vynikající nad ostatní. Ne že by Nick Carter byl v našich luzích a hájích obvyklou postavou, ale tím to není. Je to spíš tím, že se v jednom příběhu sešel geniální padouch Miloš Kopecký s geniálním detektivem Michalem Dočolomanským a nezapomenutelným policajtem Rudolfem Hrušínským, protože to co tahle sestava předvádí, na to se opravdu nezapomíná (viz nezapomenutelný Kopeckého sjezd schodiště:)). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Parodie plná skvělého českého humoru navozuje hlavně díky Jiřímu Brdečkovi kouzelně "starou" atmosféru brakových šestákových románů. KVĚTUŠ SAMA VINULA! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Řikal jsem si, že než se rozjede film, plácnu do sebe ještě jednu chlazenou kuželku Gambáče, jenže já se napil přesně v době, kdy Nick Carter odpovídá na otázku kde je Praha se znaleckým výrazem v obličeji : Ve Vídni ! V tu chvíli vyletělo pivo z mé držky na všechny strany. Po celou dobu trvání tohoto filmu jsme se už gambáče ani nedotknul, protože zábavnost snímku byla tak velká, že bych smíchy poprskal celou zeď, takhle mám poprskanou od piva jen postel a to mě nevadí, holkám totiž tvrdím, že je to novej parfém od Diora. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je hodně českých komedií, kterým se člověk zasměje a za pár let už ani neví, o čem byly. Je málo českých komedií, u kterých se člověk směje pořád a i po letech si vybavuje spoustu vtipů, které se v nich objevily. Adéla patří do té 2. kategorie. Naprosto úžasná parodie na neomylné americké detektivy v podání Michala Dočolomanského, který opravdu exceluje. Ranní rozcvička spojená s ukázkou karate, jedinečné maskování za Švandu dudáka, a spousta dalších vtipů a vtípků. Skvěle jej doplňuje Rudolf Hrušínský, ale i hlavní padouch Miloš Kopecký je úžasný. O tomhle filmu by se dala napsat slohová práce, tak jen krátce - BOMBA. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak se mi tento film může líbit stále dokola. Je v něm nějaké neznámé kouzlo. Z každého záběru jde vůně zvláštní doby. Lehce smíchaná 20-30.léta a lehký postupný zásah "moderní" techniky. Geniální herci své doby Rudolf Hrušinský, Miloš Kopecký, Naďa Konvalinková a další .... Celé pod taktovkou Mistra mistrů Oldřicha Lipského. Úžasné dílo!! ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Opet jeden z tech nadprumernych filmu Oldricha Lipskeho, kterymi dokaze naprosto dokanale okouzlit publikum vsech generaci. A to jsme ještě nebyli u Pinkasů.... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

K tomu nejlepšímu, co česká kinematografie vyprodukovala, patří trojice parodií velezkušeného režiséra Oldřicha Lipského a scénáristy Jiřího Brdečky. Vedle Limonádového Joa (parodie na westerny), Tajemství hradu v Karpatech (parodie na románový svět Julese Vernea) vznikla jako druhá v pořadí právě Adéla ještě nevečeřela, parodie na levné ,,šestákové" detektivní romány. Spolu se stylizací zrychleného světa němé grotesky, plné gagů a situačního humoru, se ústředním leitmotivem a hlavní estetickou složkou filmu stává dokonalé napodobení dějových klišé brakových detektivek i přidružených pokleslých žánrů (červenou knihovnu například paroduje osudové vzplanutí Nicka ,,Ledviny" Cartera a slečny Květušky Bočkové). Specifickou složkou humoru je humor jazykový - usazení celého filmu do 19. století, doby národního obrození, a s tím spojené použití některých příznakových slov a spojení je nosným pilířem filmu - např. puristické tendence (Nick Carter díky své příručce Česky snadno a rychle hovoří o lučbě a silozpytu...), použití příznakové fráze v běžné řeči (,,Ach, jak jsem rozvrkočena..." ,,Perfidní čmuchale!"), zaměňování slov na základě podobnosti (,,babočka jenerál, dědečku...") atd. K tomu, že film nezestárl, přispěly nemalou měrou také geniální animace a trikové postupy Jana Švankmajera, stejně jako nebývalá výpravnost celého snímku. Stejně tak architektonické a především výtvarné usazení do uměleckého slohu secese. Pro filmové tvůrce, co se týče kostýmů, komparzistů atd., byla 70. a 80. léta 20. století doslova zlatými časy - po ideové stránce tomu bylo samozřejmě naopak. Přesto parodovat ,,západní" pokleslé žánry bylo dovoleno a bavit lid dokonce žádoucí. Vzniklo tak skutečně nadčasové dílo, které baví diváky již několikáté generace. Film, který nezestárl. Výjimečný film... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je naprosto dokonalej film, kterej uz sem videl sice asi desetkrat, ale da se na nej divat porad, tohle se Lipskymu fakt povedlo, ale kterej film se mu nepoved. Jinak pribeh je naprosto skvele napsanej, ale je samostatnej, neni to takovej ten typ, ze clovek musi znat original, aby se zasmal nejaky parodovany scene, tohle je spis pocta zanru. Jinak je tu taky perfektni hudba, na dobu vzniku slusny triky a hlavni trojka Hrusinsky, Kopecky, Docolomansky je naprosto perfektni, cimz ale nechci shazovat vedlejsi postavy, jako Pesek nebo Lohnisky, ty jsou taky skvely. Proste jasnejch 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Ach, jak jsem rozvrkočena!" Oldřich Lipský nějaký čas vážně uvažoval o tom, že pro hlavní roli osloví Roberta Redforda. Strana a vláda mu to zatrhly, ale myslím, že i tak je to vynikající film s velmi dobrými a naplno využitými hereckými party. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Tolik rozvrkočených a samo vinutých hlášek v jednom nádherném českém snímku. Hravý filmový dar přítele Lipského, krásný jako babočka generál... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další parádní komedie Oldřicha Lipského, který tentokrát zparodoval detektivky. Špičkové herecké obsazení v čele s padouchem Milošem Kopeckým, detektivem Michalem Dočolomanským a policajtem Rudolfem Hrušínským, kteří předvedli další ze svých nezapomenutelných výkonů. Vše navíc umocňuje fakt, že tenhle skvost vznikl v době komunismu..... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo, než jsem se k této klasice dostal, protože jsem měl z různých útržků zafixováno, že se mi to nebude líbit. Opak byl pravdou. Je to jedna z mála parodií, která se mi fakt líbila. Famózní je opět Rudolf Hrušínský jako věčně nenažraný Ledvina. Stejně tak Miloš Kopecký. Zajímala by mě jedna technická věc. Proč předabovali Petra Bruknera? Jeho hlas by se do parodie báječně hodil! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vždy ve střehu." Nick Carter by měl znovu vyrazit do Prahy - samozřejmě do tý ve Vídni. Tentokrát se sice neztratila žádná doga, ale někdo nám vysává státní rozpočet. Vsadím klidně dar přítele Rentgena, že kdyby měl Carter k dispozici komisaře Ledvinu, všechny pražský výčepy, babočku minerála, létající bicykl a kdyby se vyvaroval nadměrný konzumace pampeliškového vína, tak by nepřizpůsobiví občané brzy museli do práce a politici do pruhovanýho. Nicku, vrať se, Evropu rozkládají olomoucký syrečky a má bránice tě potřebuje. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní, do detailu propracovaná parodie, která vyznává lásku tvůrců k brakovým příběhům. Skvělé ve všech ohledech, možná nejlepší Lipského film vůbec. Dokonalost sama. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Papej, Adélko, papej. Už jsi dlouho nic nehamala. Ještě, že ten hafík měl skoro metrák...... Jedna z najvtipnejších komédií (paródií) čo som kedy videl. Milé na tom je, že má vymyslený vlastný príbeh (napríklad ako prvé dve časti Bláznivých striel) a tak neparoduje konkrétne scénky filmov (ako to robia už tie dnešné paródie, ktoré parodujú celé filmy). Skvelí herci, hravé nápady, všadeprítomný humor (nadhľad), milé triky a pútavý detektívny príbeh. Adéla ještě nevečeřela by sa mohla smelo rovnať aj so západnou zaoceánskou tvorbou. Je to jednoducho klenot..... Přejme vědě slávy více, nejvíce však botanice. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Český parodie mam hrozně rád a obvzvlášť takový jako jsou Adéla ještě nevečeřla nebo Limonádový Joe. Většinou se totiž parodujou americký filmy a opavdu zdařile, tohle mělo být asi něco jako mix James Bonda a amerických detektivů. Nick Carter má taky spoustu vychytávek a naprosto dokonalý převleky(scéna s maskou mi připoměla Mission Impossible) a ještě ho naprosto dokonale zahrál Michal Dočolomaský, stejnětak dobře zahrál padoucha Barona von Kratzmara Miloš Kopecký nebo Rudolf Hrušínský policejního komisaře Ledvinu. K tomu geniální scénář se spoustou vtipných scének a neni co řešit. Tahle parodie je prostě jasným pětihvězdičkovým filmem ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

24.08.2014

Téměř 5 let od uvedení svého ceněného celovečerního debutu 3 sezóny v pekle (11 nominací na cenu Český lev) začal Tomáš Mašín natáčet svůj druhý celovečerní film. Přední český tvůrce reklam hned po… (více)

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (více)

Reklama

Reklama