Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Recenze (554)

waits 

všechny recenze uživatele

Bezvadně obsazení Sovák, Brodský, Lipský plus většina dětí (Leontýnka Dany Vávrové!) a skvělé písně Uhlíře/Svěráka. Dokonce si je vždycky potichu prozpěvuju, i s Bekem a pak tu poslední, jak Leontýnka už v džínách běží polem. Triky nestály nic a přitom nestárnou, fungují, co by za to daly některé novější kousky, že..Tenhle film jsem dětem vždycky rád pustil. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Legenda, která ve svém žánru nemá konkurenci, a vlastně ani není, co jí vytknout. Zlidovělé hlášky, chytlavé písničky, které jsem si v dětství dokázala zpívat celý den, sympatické normální(!) děti a triky, které dnešní čeští tvůrci jen stěží napodobují (třeba taková supermoderní nová Saxána by se měla rozhodně co přiučit). "Ty jsi živá?" "Javor" "Říká se jasan"... ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Dřív jsme jako děti koukaly na takhle super veselé pohádky. Dnes už děti koukaj na Muzikál ze střední. ()

jirka.jindra11 

všechny recenze uživatele

První československý film o squattingu, alternativě, solidaritě, budování "zdola" a horizontální hierarchii; a také důkaz toho, že "diktatura proletariátu" byla zvráceným autoritářským režimem s vnitřními kapitalistickými tendencemi. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála mých oblíbených pohádek z dětství, na kterou se znovu vždycky ráda podívám. Snad jediným důvodem, proč pohádce nedávám všech pět hvězdiček, jsou zpívané části, které jsem ani jako dítě nijak zvlášť nehltala. Jinak se ale u Ať žijí duchové dokážu zasmát úplně stejně jako ve svých dětských letech. ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Film, který možná není dokonalý. Film, který možná nepatří mezi to nejlepší, co bylo natočeno. Film, který je tak jednoduchý, až z toho jde hlava kolem. Film, který by bez hudby a textů písniček jen tiše seděl v závětří a čekal až jej hajný odpráskne, ale na druhou stranu, je to film, který zahřeje u srdce, rozjasní dětskou duši dřímající v každém dospělém, rozjitřní šedavý podvečer a rozveselí rozesmutnělého dospěláka... ■ (C) [95/100] ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tady je všechno - hezký pohádkový příběh pro děti i pro dospělé, který pohladí na duši, nádherné melodie Jaroslava Uhlíře, teprve jsem si uvědomil, že Rangers zpívají jednu z průvodních skladeb tohoto muzikálu (Svatba na jehličí)... A ovšem i nezbytná satira nejen na sobectví vedoucího Jouly (dnes by z něho byl všemi obdivovaný úspěšný podnikatel), ale i na formalismus našeho režimu (jeho "plácání" při projevech, zmínka o tom, že dneska je to s původem trochu jiné než za feudalismu...). Skvělé výkony herců, výborné triky s trpaslíky. Pět hvězdiček. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství i já bez mučení přiznávám, že Leontýnka byla mou první platonickou láskou. Kde ty časy jsou... ()

blazenka 

všechny recenze uživatele

"Bojíš se hodně?" - "Středně." - "A jak je to středně?" - "No, vršek by šel a spodek nechce." Pohlazení na duši. Návrat do dětských let. "Tvrdá pomsta Jouzovi." - "Jaký i/y Jouzovi?" - "Tvrdá pomsta, tak trvdý." Hodně, hodně dobré. 85% ()

xargos 

všechny recenze uživatele

"Ten divnej?" "Jo, ten vlivnej." - "Tašku, pravíš?" - "Tfujtajb, vespolek!" - "Jsi smrtelná..." "Ale živá!" - "Stěžuju si svému stínu, kdo mi podá kopretinu, kdo mi srdce zahřeje, když mám na něm závěje..." Leontýnko! Sbohem, má kopretino z dětství... ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Veselá hudební komedie pro děti, na které jsem vyrůstal. Vždy mne fascinovaly na tu dobu úžasné triky kameramana Vladimíra Novotného. Co všechno se dá vytvořit pomocí perspektivního triku a "nedokonalosti " kamery se můžete přesvědčit samy. Pro Jaroslava Uhlíře to byl debut jako skladatele filmové hudby. ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Dětský vřískot se vám překvapivě rychle vetře pod kůži, dostanete možnost ocenit pár hitovek, roztržitého Sováka, sympatického Brodského, a než se vaše náklonnost k Leontýnce začne pozvolna transformovat v lehce pedofilní fantasmagorie, letíte si koupit Pribiňáčka. Pěkná podívaná. ()

Eva_Krejcova 

všechny recenze uživatele

"No vidíte děti žádný duchové ale obyčejný Jouza". Zavřeno za účelem přejímky zboží. Řekl pan ředitel školy. Je to úžasná pohádka mám jí moc ráda. A další hláška "Boháček nechoď tam picne tě hajnej"!! ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem se tomu filmu x let vyhýbala v domnění, že tohle nebude nic pro mě, tak jsem ho nedávno zhlédla a zjistila jsem, že je to opravdu tak hrozný, jak napovídaly ukázky. Nezajímavý děj, spoléhající na samotnou přítomnost hejna protivných dětí, které ve mně pozitivní emoce rozhodně nevyvolávají, a nemastná neslaná zápletka. Těch pár vtipů, které mě oslovily, už to nezachránilo. Měla jsem opravdu problém dokoukat do konce. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Moderní česká pohádka pro celou rodinu o dvou duších, polorozpadlém hradu, traslících a pionýrech, kteří si neustále jen prozpěvují. Všechno je tak líbezné, hravé, především ti trpaslíci. A komu se nelíbí ty písničky, tak jistě ocení geniální propracované triky s hýbací podlahou ve sklepení, procházejícím rytířem zdmi, pití Alpy neviditelným rytířem a hlavně těmi trpaslíky. Pěkně je napsaný i scénář, především Tomáš Holý perlí a značně mu sekunduje maličký. [32231. hodnocení, 499. komentář, 81%] ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhezčích pohádkových, rodinných filmů, co kdy byl z nás kdy natočen. Skvěle obsazeno, dětští herci výborní, Lipský, Brodský, Sovák velmi silná trojka, Bek také super. Písničky mají super text i chytlavou melodii a některé hlášky se staly nasmrtelnými. Dvojice Leontýnka a Dlouhý Honza vpravdě pohádková. Docela se divým, že některé narážky na režim vůbec prošly cenzurou. Za mne alespoň dset hvězdiček. ()

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama