Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (554)

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve nyní, po mnoha letech odříkání, mi došlo, jak bylo pošetilé vyhýbat se českým dětským filmům jenom proto, že jsou české a dětské. Duchové, s inteligentním scénářem Zdeňka Svěráka, chytlavými písničkami Jaroslava Uhlíře, geniálními trikovými sekvencemi (nad těmi trpaslíky zůstává dodnes rozum stát) a dětskými herci, kteří nejsou rozmazlenými spratky podněcujícími ve vás agresivní choutky, patří bezesporu k tomu nejlepšímu z daného žánru, který nemá podobnou tradici snad v žádné jiné zemi. Obrovská škoda, že dnešní tvůrci sázejí více na hrubozrnný humor teenagerských komedií, při jejichž sledování se cítí trapně jak dospělí tak puberťáci (ti rozumnější z nich), což u Duchů rozhodně nehrozí. Některé písničky jsou možná příliš rozjásané, ale proč ne, když vás to doslova nadopuje pozitivní energií. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, DaViD´82, Trellíno, Le_Chuck, SLOTH ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je pro mě jedna z nejlepších která byla kdy natočena, krásné písničky, úžasná atmosféra a hlavně sympatičtí, jak dětští tak jejich zkušenější starší herečtí kolegové. Zároveň je zde patrný příjemný nadhled a humor. Tento film je i dnes jednoznačně nadčasová záležitost, jako ostatně každá podařená pohádka či film pro děti a nejen pro ně. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Malé děti a muzikál jsou slova, která prý občas mumlám v těch nejhorečnatějších nočních můrách. Duchové mají sice celkem hezkou prázdninovou atmosféru, ale ve výsledku je to taková zmatená pionýrská agitačka, kde se děje všechno tak nějak náhodou, protože si všichni (krom Němečka, na jehož fígle s trpaslíkama jsem koukal skutečně uznale a fakt jsem ten trik nerozluštil, dokud jeden pajzl neseskočil na konci z tribuny mimo perspektivu) jen tak nějak blbnou před kamerou a plácaj hrozný hovadiny. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, nejdokonalejší, nejúžasnější, nejskvělejší. Každý den, Hajný je lesa pán, Šupy dupy dup a spoustu dalších, to je prostě jedna hitovka za druhou, který budu milovat do konce života. Neni zde jediný hluchý místo, každej si v tom najde něco, co se mu líbí. Svěrák s Uhlířem odvedli jako vždycky skvělou práci! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na světě neexistuje lepší pohádka než je tahle. Je plná smíchu, radosti, dětské bezstarostnosti a pohodové atmosféry. Navíc Leontýnka byla úplně první holka na světě, do který jsem se platonicky zamiloval a když se poprvé ve filmu objeví, a začne zpívat "Stěžuji si svému stínu, kdo mě podá kopretinu, kdo mě srdce zahřeje, když mám na něm závěje" vždycky začnu ve svým pokoji hledat kopretinu. A jak tak čtu zdejší klučíčí komentáře a nebo jsem se ptal kluků u pivča, nejsem ani zdaleka jedinej z mé generace, pro kterýho byla Leontýnka první velkou filmovou láskou. Pokud chci alespoň na chvilku utéct do bezstarostného dětského světa, tak zábavnějšího a lepšího průvodce než pohádku Ať žijí duchové mít ani nemůžu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Jiří Sovák jako Rytíř Brtník z Brtníku v této roli použil stejnou repliku jako o rok dříve v jiném filmu. Konkrétně se jedná o nepříliš často používanou vyhrůžku: „Běda vám, běda vám!" Prvně ji vyslovila jeho postava Jiřího Kroupy v Marečku, podejte mi pero! (1976). (Posheidon)
  • Reklama na Pribináček ve formě písničky „Každý den“ stála tehdejší podnik Pribina pouze několik kartonů Pribináčku dodaných na natáčení. Paradoxně šlo přitom o nelepší reklamu, jakou produkt v historii své existence měl. (Jirka_Šč)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama