Reklama

Reklama

Pochoduj nebo zemři

(TV film)
  • Slovensko Pochoduj alebo zomri
Česko / Slovensko, 2018, 52 min

Režie:

Michael Kaboš

Scénář:

Luděk Navara

Kamera:

Michael Kaboš

Hrají:

Martin Stránský (vypravěč), Miloslav König (vypravěč), Peter Rúfus (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Po převratu v roce 1948 se řada Čechů a Slováků aktivně zapojila do boje proti komunismu. Ve službách cizinecké legie a později i americké armády bojovali a umírali v nelidských podmínkách na bojištích ve Vietnamu. Válka ve Vietnamu je stále kontroverzní téma. Jednalo se o vrcholný střet studené války, který neměl žádné vítěze, jen poražené. Vietnamská válka tak zůstává citlivým tématem mezi veterány, pro Francouze i Američany. Pro českého a slovenského diváka zdánlivě odtažité téma… Přitom právě vietnamská válka je plná paradoxů, které ukazují, jak se člověk nečekaně ocitne uprostřed událostí, které ani s odstupem času nedokážeme jednoznačně vysvětlit. Dlouhá léta byli Češi a Slováci bojující ve válce ve Vietnamu označováni československým totalitním režimem za zločince a pomatené dobrodruhy. Příběhy těchto Čechů a Slováků tak pro nás představují neznámou kapitolu dějin. Bojů v daleké džungli se zúčastnil překvapující počet našich rodáků. Celkem 1620 Čechů a Slováků bojovalo a umíralo na vzdáleném bojišti jihovýchodní Asie. Spojoval je společný boj o přežití a mnohé z nich i touha bojovat proti komunismu, před kterým utekli z rodné země. Film scenáristů Luďka Navary a Ladislava Kudrny a režiséra Michaela Kaboše je prvním a zároveň posledním zachycením autentických osudů žijících pamětníků. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

korok 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument protkaný výtečnými záběry o válce v Indočíně, potažmo ve Vietnamu, o čechoslovácích, kteří se rozhodli jít bojovat po bok francouzů a později američanů a jihovietnamců proti komunistům ze severu. Zaujal hlavně názor veterána, který prohlásil, že účast v této válce byly nejlepší roky jeho života, přestože se posléze šťastně oženil a měl 3 děti. Někteří lidé se zřejmě opravdu narodili pro válku a mír je pro ně nudný stav. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má smysl už jen proto, že by mě ani nenapadlo, že těch bojujících Čechů ve Vietnamu bylo tolik. O tom, že tam snad měli nějací bojovat jsem tušil, ale více než 1600? To už je opravdu hodně. Absolutně nesmyslná a totálně zbytečná válka tak dostává pro náš národ zcela jiný rozměr. Těžko říct, zda by někteří šli bojovat dnes znovu, po svých zkušenostech. Jak jsme ale mohli slyšet, u mnohých byl původní záměr zažít dobrodružství a poznat svět. Druhá stránka mince je pak to, jak se spojenci ke svým vojákům zachovali. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Dokument o známé - neznámé válce je zajímavý hlavně proto, že je podaný českým (československým) pohledem, a to očima (pamětí) několika dosud žijících Čechů, kteří se těchto bojů dobrovolně zúčastnili. Kromě jiného mě zaujal názor veterána americké části války, který, oproti americkým vojákům, naprosto přesně věděl, proč tam bojoval. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama