Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (491)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Bezvadná parodie na americké gangsterky. Scénář vypiplaný do nejmenšího detailu, skvělé dialogy, plno hlášek, herecké hvězdy i v malých rolích. A jeden z mála filmů, kde hraje naše herecká legenda Lubomír Lipský v hlavní roli. "My jsme všichni GO GO." Marie Rosůlková je hvězda tohoto filmu :-) Tomu říkám "normalizační" dílo par excellence. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Opravdu mi nejde do hlavy, jaktože něco takovéhleho mohlo vzniknout v době počátku normalizace. Naprosto brilantní parodie na brakové komiksové detektivky i tak trochu na svět zamořený komiksem. Příběh tak krásně klišovitý, podaný tak krásně vlídně a směšně, právě tak jak jsme u Oldřicha Lipského, otce české parodie, zvyklí. V hlavních rolích doslova excelují Lubomír Lipský jako neprůbojný (?) učitel George Camel, Jiřina Bohdalová coby energická novinářka Sabrina, Josef Hlinomaz jako hromotluk Gogo, František Peterka jako by gangsterům z USA z oka vypadl, František Filipovský svou rolí policejního komisaře připomíná Louise De Funése, Jan Libíček je kouzelný jako nemotorný ukrmený policajt a další. Na takovéto zábavné filmy a jejich tvůrce můžeme být právem hrdi. ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Zase jeden návrat po letech k oblíbenému filmu z dětství. A jakápak překvapení, dostalo mě to ještě víc než tehdy. Člověk zjišťuje, že předtím některé scény nemohl chápat a baví se o to víc touto geniální parodií. Jedna již zlidovělá hláška střídá hlášku a herci excelují. Natočit toto v té době na západě, jedná se jistě o celosvětově kultovní film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poměrně půvabná komiksová komedie, která ve své stylizaci navazuje na Kdo chce zabít Jessii? Tentokrát ovšem v barvě. Poetika Káji Saudka je skvělá a dodnes funkční. O čem by se ale dalo pochybovat, jsou herecké manýry Rosůlkové, Bohdalové nebo Janžurové, které překračují jemné předivo parodie. A bylo by samozřejmě zajímavé srovnat tuto českou verzi s jugoslávským filmem Mrtvima ulaz zabranjen, který adaptoval slavnou předlohu Nenada Brixyho už v roce 1965. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem to viděl celé. Film má svá pozitiva, ale i negativa. Velmi rušivý element je třeba Marie Rosůlková, kterou bych nejrači sám zabil. To už by těch vražd ale bylo pět - i když ve skutečnosti jich bylo ještě víc a hláška "Čtyři vraždy stačí, drahoušku" ve filmu vůbec nezazní - je tam jen "Tyhle vraždy stačí, drahoušku". Lubomír Lipský je taky  podle mě špatnej herec a jeho humor (resp. humor v jeho podání) mi nepřijde a nikdy nepřišel humorný. Přesto je tato role tou, kterou u něj chválím. Samozřejmě hlavní devizou filmu jsou dobré hlášky a zamotaný veselý bláznivý děj plný mrtvol. K těm hláškám mám ale výhradu, že sice hláška dobrá, ale zahláškovaná často docela suše, mohlo být líp. Ale je mi jasné, že to je taky kvůli mé alergii na některé herce. Ale třeba takovej Josef Kemr, chch, ten neměl chybu. "Dej fem ten fek. Ten fek fem zek." Originální zpestření filmu přinesly kresby a stylizace do Saudkových komiksů, ze kterých je cítit erotický nádech, všude samá sexbomba - i ta, co dělala reklamu na pěnu Ozamex a pod paží měla huňáče. Celkově se divím, že komunisti vůbec něco takového dovolili, a to včetně toho, jak moc amerikanizované to bylo. Komiksy a sexbomby - úplné Sin City. "Ten člověk nevraždí sám, je jich víc. Asi 17." K tomu všemu je složená fakt parádní hudba, to se v českém filmu taky moc nevidívalo. "Budete-li mít chuť vraždit, přijďte. Tady se vždy někdo najde." A samozřejmě nesmím zapomenout na: "My jsme všichni Gogo." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Když se Oldřich Lipský s Milošem Macourkem pustili do psaní scénáře podle detektivky jugoslávského spisovatele Nenada Brixyho "Mrtvým vstup zakázán", pomýšleli na komedii. Že jim z toho ale vyleze taková parodie, sotva tušili. Očití svědkové tvrdí, že Brixy byl po pražské premiéře šokován až rozladěn. Z románu toho ve filmu příliš nezbylo. Když ale viděl divácký ohlas, uznal, že film je dobrý. (alonsanfan)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama