Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (494)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadcasova klasika, ktora bavila ludi v roku 1971 a bude aj v roku 2011 a urcite aj neskor : to je film Ctyri Vrazdy Staci Drahousku. Spusta skvelych hercov a hereciek, vyborny scenar, strih a to vsetko pod taktovkou rezisera Lipskeho. K tomu si treba pripocitat spustu hlasok. Skvela oddychovka, 95 % ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkovy nebo Lipského parodie, to je samostatná zářná kapitola československého filmu. Čtyři vraždy natočené v počátcích husté normalizace nabízí parodii na americké šestákové detektivky a výtvarná stránka filmu je naprosto úžasná - kresby mistra českého komiksu Kájy Saudka, kulisy nebo kostými herců. Herecké výkony české gardy jsou výborné, svoje roličky si snad všichni zúčastnění užívají na plné koule, což je radost vidět, ať už je to např. Janžurová v roli zabijáka, Filipovský jako vyšetřovatel FBI, Zázvorková v roli prostitutky, Rosůlková jako otravná paní domácí a tak by se dalo pokračovat že. Pokud se necháte unést hláškami, stylem a prostě úžasnou pohodou, která z filmu čiší, užijete si to. Pokud vás to nebere, možná vám bude vadit slabší, trochu suchý příběh a proto pro mě Čtyři vraždy nesahají na nebeskou úroveň Adély nebo Tajemného hradu v Karpatech. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Opravdu mi nejde do hlavy, jaktože něco takovéhleho mohlo vzniknout v době počátku normalizace. Naprosto brilantní parodie na brakové komiksové detektivky i tak trochu na svět zamořený komiksem. Příběh tak krásně klišovitý, podaný tak krásně vlídně a směšně, právě tak jak jsme u Oldřicha Lipského, otce české parodie, zvyklí. V hlavních rolích doslova excelují Lubomír Lipský jako neprůbojný (?) učitel George Camel, Jiřina Bohdalová coby energická novinářka Sabrina, Josef Hlinomaz jako hromotluk Gogo, František Peterka jako by gangsterům z USA z oka vypadl, František Filipovský svou rolí policejního komisaře připomíná Louise De Funése, Jan Libíček je kouzelný jako nemotorný ukrmený policajt a další. Na takovéto zábavné filmy a jejich tvůrce můžeme být právem hrdi. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poměrně půvabná komiksová komedie, která ve své stylizaci navazuje na Kdo chce zabít Jessii? Tentokrát ovšem v barvě. Poetika Káji Saudka je skvělá a dodnes funkční. O čem by se ale dalo pochybovat, jsou herecké manýry Rosůlkové, Bohdalové nebo Janžurové, které překračují jemné předivo parodie. A bylo by samozřejmě zajímavé srovnat tuto českou verzi s jugoslávským filmem Mrtvima ulaz zabranjen, který adaptoval slavnou předlohu Nenada Brixyho už v roce 1965. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Táto komédia rozhodne nezostarla. Aj keď v niektorých momentoch môže pôsobiť neohrabane, parodický tón je všadeprítomný a nepoľavuje až do samotného konca. Boli časy, boli komédie. Dnes by to bola zrejme záplava CGI trikov, podradných hereckých výkonov dnes samozvaných ,,celebrít´´ a lacného, dnes tak preferovaného, akože humoru. Vtedy stačili kresby Káju Saudka, majstrovstvo komediálnych hercov typu, Bohdalová, Lipský, Janžurová, či Filipovský a krčmových, nekorektných hlášok. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Pro herce Zdeňka Kryzánka, který nezapomenutelně ztvárnil hromotluckého člena zločineckého gangu Billa, to byla první filmová role poté, co byl propuštěn z vězení. „Komunistické zřízení ho obvinilo z činnosti neslučující se s postoji socialistického člověka. Dostal tři roky,“ prozradil filmový historik Jan Matějíček. (alonsanfan)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama