Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (493)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Už jsem asi někde psal, že Oldřich Lipský je bez pochybností nejlepší československý režisér všech dob. Je to především tou nekonečnou studnicí invence, kterou do svých filmů dával, a tak mohly vzniknout takové bomby jako například "Čtyři vraždy stačí, drahoušku". Na dobu, ve které to vzniklo, to nemá chybu. 90% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Táto komédia rozhodne nezostarla. Aj keď v niektorých momentoch môže pôsobiť neohrabane, parodický tón je všadeprítomný a nepoľavuje až do samotného konca. Boli časy, boli komédie. Dnes by to bola zrejme záplava CGI trikov, podradných hereckých výkonov dnes samozvaných ,,celebrít´´ a lacného, dnes tak preferovaného, akože humoru. Vtedy stačili kresby Káju Saudka, majstrovstvo komediálnych hercov typu, Bohdalová, Lipský, Janžurová, či Filipovský a krčmových, nekorektných hlášok. ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

"Jo holka, Beethoven, to není Strauss, ten má nějakou váhu." Pobavily i cigarety značky Morituri, nebo souboj negližované Bohdalky s negližovanou Janžurkou v pěně. Všeobecně má drahoušek mnoho vtipů a skvělých scén, ale rozhodně nedosahuje kvalit těch nejlepších parodií své doby, Kdo chce zabít Jessii, Adéla ještě nevečeřela a Limondový Joe (můj nejmilovanější triumvirát). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Budete-li mít chuť někdy vraždit, jen přijďte, tady se vždycky někdo najde.“ S každým dalším zhlédnutím mám tenhle snímek radši a stále víc musím oceňovat jeho nápaditost. Ať už jde o „vymazlené“ hlášky, jednotlivé vtipné situace (jak malý kluk se těším zejména na každé Camelovo otevření dveří) nebo ústřední propojování komiksu s filmem (navíc ty zdařilé reklamy). A samotnou kapitolou je pak casting, resp. herecké výkony, kdy si užívám profláklé komiky i v těch nejmenších roličkách. Na druhou stranu je to pořád velkým dílem crazy komedie, která se pravděpodobně nezavděčí úplně každému divákovi (zejména směrem ke konci, který je plný zdánlivě neřízené anarchie), mně ovšem maximálně (čemuž odpovídá i moje hodnocení). „Ty jsi si opravdu myslel, že bych s tebou mohla něco mít? To bych si připadala jak jednička na desetidolarovce.“ - „Jak to?“ - „Ta za sebou taky pořád tahá nulu.“ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Táto Lipského crazy komédia ma neoslovila ani pri viacnásobnom pozretí. Bavil som sa porovnateľne s komédiou Kdo chce zabít Jesii? Teda minimálne. Prekážal mi najmä silný odkaz na komiksy, ktorých ukotvenie v Československu bolo minimálne. Hlavne preto pôsobili na mňa oba filmy príliš cudzorodo. Pritom je zaujímavé porovnať ich s Limonádnikom, ktorý je paródiou na westerny a predsa veľmi úspešne nakrútený. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Film zostal bez pozornosti odborného a bežného tisku. Snímke so zvláštnym prepojením dvoch žánrov nevenovali svoju pozornosť ani kritici. S nástupom normalizácie sa film na nejakú dobu vytratil z distribúcie. Za rovnakých okolností bol Kája Saudek na vrchole svojich tvorivých síl viacmenej ignorovaný. Bohužiaľ sa po tomto filme k práci na filme už ani raz nedostal. (Raccoon.city)
  • Recept na filmem proslavený hu-hu koktejl obsahuje 1 dcl rumu, 1 dcl žloutku, kvasnice, mentol a kyselinu mravenčí. Postup přípravy je následující. Ingredience vložíme do dvojdílného šejkru (tzv. Bostonu), při uzavření šejkru dáváme pozor, aby se nevytvořil vzduchový polštář. Velmi krátce a energicky protřepeme. Zdobíme podle chuti. Podáváme ve flipovém poháru nebo i v malém goletu a na vlastní nebezpečí, neboť ve filmu se po této směsi umíralo. (alonsanfan)
  • Když se Oldřich Lipský s Milošem Macourkem pustili do psaní scénáře podle detektivky jugoslávského spisovatele Nenada Brixyho "Mrtvým vstup zakázán", pomýšleli na komedii. Že jim z toho ale vyleze taková parodie, sotva tušili. Očití svědkové tvrdí, že Brixy byl po pražské premiéře šokován až rozladěn. Z románu toho ve filmu příliš nezbylo. Když ale viděl divácký ohlas, uznal, že film je dobrý. (alonsanfan)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama