Reklama

Reklama

Rudá duše

(festivalový název)
  • Nizozemsko The Red Soul (více)
Trailer
Nizozemsko, 2017, 90 min

Režie:

Jessica Gorter

Scénář:

Jessica Gorter

Kamera:

Sander Snoep

Obsahy(1)

Na konci osmdesátých let považovalo Stalina za velkého člověka a hrdinu 8 procent Rusů. Podle aktuálních průzkumů dnes toto číslo činí 52 procent. Co dnešní Rusové na Stalinově éře obdivují a co o ní nechtějí vědět? Během Stalinovy vlády zahynuly v pracovních táborech a na popravištích miliony lidí. Přesto v současné ruské společnosti sílí tendence hrůzné stránky Stalinovy vlády bagatelizovat a vyzdvihovat jeho údajné zásluhy. Nizozemská režisérka se vydala za lidmi, jejichž rodiny Stalinova hrůzovláda postihla, i za těmi, kteří sovětskou totalitu považují za lepší než demokratické uspořádání. Potomci obětí navštěvují místa uprostřed lesů, kde hromadné hroby vydávají stále nová svědectví o krutostech gulagů. Proti jejich vzpomínkám na bezcitné násilí na nevinných lidech stojí naivní nostalgie těch, kterým dnešní doba připadá oproti té Stalinově málo spořádaná a srdečná. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vypořádávání se s minulostí zní jako okoukaný nápad, ale správně zpracováno to může být silné. Zvlášť když jako by na sebe ten film vzal veškerou tíhu předchozích desítek let. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Voľne vložená sonda do ruskej spoločnosti. Dokument bez súdenia, ktorý dáva priestor diskusii a názorom bežných ľudí, časom už začína trocha uspávať aj keď sú prezentované zaujímavé postoje. A každý človek to vidí inak, každý má iné spomienky, niektorí ich majú len podedené a je rozdiel či zdedíš spomienky na gulag alebo máš poďobaného Stalina za hrdinu, čo zrobil z Ruska veľmoc, lebo tvoj predok dostal od neho výložku. Niektoré názory sú až komické: "Stalin bol sociálny demokrat. Ten pravý demokrat!" Skutočne demokraticky síce vyvraždil desiatky miliónov ľudí, no ale aj takto niekedy ľudia vnímajú a čím bude časový odstup od éry takýchto demokratov väčší, tým radostnejšie budú spomienky na dobu, kedy žil náš geroj. ()

Reklama

Paradax 

všechny recenze uživatele

Osobně mě dokument dost zklamal. Skoro vůbec není o tom, co popisuje anotace. Je to kompilace různých osudů, která ale neutváří celkový obraz ani náhled, a vůbec nezodpovídá, na co se ptá. Režisérka ze západního světa bez osobní zkušenosti s komunismem bude mít v natáčení dokumentů o (post)komunistických zemích vždy handicap, ne-li přímo pásku přes oči. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama