Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velký pražský orchestr odjíždí vlakem na hudební festival do Jugoslávie. Pouze zpěvačka Soňa Klánová odjezd zmeškala. V aeroliniích se jí podařilo koupit letenku do Bělehradu od paní Navrátilové, které se cesta nehodila. Dirigent orchestru si mezitím zoufal. Na hranicích telefonoval do Prahy a když se dozvěděl, že Soňa odjela z domova taxíkem, domníval se, že je dožene po silnici. Improvizovaným koncertem pro celníky a cestující zdržel orchestr odjezd vlaku. Soňa pochopitelně nedorazila a navíc nestačili včas dojet do Splitu, kde jim ujela loď a museli použít jinou. Soňu z letiště omylem odvezl řidič Drago, který čekal na paní Navrátilovou. Po vysvětlení situace se rozhodl odvézt hezkou zpěvačku až k moři. Ještě několikrát se orchestr a zpěvačka na cestě minuly, aby se nakonec všichni šťastně setkali a zahájili festival slavnostním průvodem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Postupně prý vzniklo asi deset verzí scénáře, protože požadavky na tuto družební česko-jugoslávskou koprodukci se měnily - jednou to měla být agitka, podruhé muzikál, potřetí vážné sociálně-kritické drama... No, nakonec je z toho úplná ptákovina, vzniklá za trapné účasti mnohým dobrých herců. 20% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Smutné jako teoretický třetí Anděl, o něco lepší jako samostatná vykonstruovaná koprodukce. Tématika letních i zimních ROH radovánek pro otrlé už byla vyčerpána. Na každý pád je to opulentní ulítlost hodící se najmë do kolonky český film koprodukuje ;) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který si ode mě ale moc hvězd nevysloužil. Přiznávám bez mučení, že se mi víc líbili pasáže obsazené chorvatskými a srbskými herci. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadalo, když nebyly mobily... I když rozhodně nedosahuje úrovně některých pozdějších Lipského filmů, tato komedie vůbec není špatná! Uznávám, že scénář není nic extra nápaditého, pěvecká čísla trošku brzdí a některé záběry jugoslávské krajiny jsou kýč jako prase, ale stejně jsem se, především zásluhou herců a jejich hlášek, bavila moc dobře. Uhlazené tenory sice nemusím, ale ten bubeník je neuvěřitelnej ďábel. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Podivnost, odsouzená k nezdaru už ve chvíli, kdy byla počata. Za vidění stojí pouze z dokumentárních důvodů. Nic moc dokonce ani pro filmové masochisty, oblibující béčkové a céčkové filmy. Tohle je prostě jen nuda... 20 % ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách tak šílený průser, až z toho má člověk takovou tu sadistickou radost (podobný typ zážitku očekávám od Podskalského Revue na zakázku). Film který vznikl jako podpora družby a turismu mezi Jugoslávií a Prahou, takže se celý odehrává v ikonických oblastech obou destinací, plných srdnatých a ochotných místních. V určitých bodech buduje tu skvělou optimistickou atmosféru internacionalismu a otevřenosti budovatelských filmů, kterou se maskoval tehdejší útlak a útlum (akorát se zde nevyskytuje jakýkoli antagonista). Na letišti vedle sebe stojí Francouzi, Rusové, Arabové i černoši, z turistických autobusů ve Splitu se ozývá "It is beautiful, darling." a společnou řečí mezi lidmi a přísnými celníky je veselé hudební číslo. V tomhle čtení tomu jdu ale hodně naproti, protože jinak je to naprosto nekoherentní zmatek s neschopností vyjádřit se o kom nebo o čem vlastně ten film je.  Nemluvě o tom, že se zde přechází mezi několika podzápletkami i styly vyprávění v naprosto neexistující dramaturgii a příšernýma, příšernýma písničkama. PS: Bonusové body za to, že mladá (sic!) Zázvorková zde vypadá a hraje jako Klinger z Mashe a mladý Kopecký (sic!) je naprostý John Torturro své doby. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vtipné k popukání. 1) Převeselý socialistický vodvaz začíná přejezdem Karlova mostu v autě a pokračuje ve vlaku, v letadle, v lodi a v dalších dopravních prostředcích. 2) Z vystupujících mě nejvíce zaujal 36letý Miloš Kopecký jako průvodce Čedoku Šoustek (nepřehlédli jste se). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice hodne naivni a kycovity koprodukcni snimek, kde spousta hercu prehrava. Pusobi to i jako reklama na letni katalog Cedoku, presto se mi tato prazdninova tour orchestru do Jugoslavie libila a clovek si u filmu odpocine. Par zajimavych postav a vtipnych situaci, ktere si myslim, nikoho nemohou urazit. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nenáročné dílo na způsob západních hudebních muzikálů se zpěvy, tancem a určitým humorným zlehčením. Zde je navíc i cestovatelský rozměr se skvosty architektury a historie, jako je Diokleciánův palác ve Splitu a město Dubrovník. Herecké obsazení je velmi kvalitní, bohužel se to nedá říci i o ději, který je spíše naivní a někdy snad i hloupý. Cesta hudebního souboru a normálních turistů z Prahy na mezinárodní hudební festival v Dubrovníku ve stylu nenáročných komedií o nehodách, náhodách, míjení a šťastného vyústění. A to i s romantickou třešničkou. Z postav: zpěvačka Soňa Klánová (Gordana Miletić, s hlasem Aleny Kreuzmannové, při zpěvu s hlasem Jarmily Veselé), která se díky zmeškání vlaku, dostává do Dubrovníku sama, pouze ve společnosti ochotných jugoslávských mužů, šéf a dirigent hudebního souboru (Rudolf Hrušínský), neustále nervózní z nepřítomnosti zpěvačky souboru, řidič náklaďáku Drago (Joža Gregorin), zamilovávající se do své pasažérky Soňi, jeho potrhlý parťák Čkalia (Ljubomir Didić), spolucestující se souborem Lída (Barbara Połomska s hlasem Jaroslavy Adamové), snažící se přes postel zaplnit prázdné místo zpěvačky, cestující Pětioká (Stella Zázvorková), snažící se prodávat v Jugoslávii gumové pláštěnky, cestující Alfréd Nečásek (Rudolf Deyl), neustále nespokojený s pomalým postupem výpravy, ředitel festivalu v Dubrovníku (Antun Nalis), nervózní ze zpoždění pražského hudebního souboru, průvodce výpravy Šoustek (Miloš Kopecký), popletený z neustávajících zmatků, cestující Strouhal (Eman Fiala), starající se o přechytračelého klučinu Pepíčka (Zdeněk Chudáček), členové souboru Pištělák (Jaroslav Štercl) svérázný bubeník, zpěvák Rudy Bárta (Rudolf Cortés), sbírající ženské suvenýry, kytarista Egon Zejda (Karel Effa), klarinetista Vostřák (Vladimír Menšík), trombonista Holpuch (Lubomír Lipský), trumpetista Bříza (Josef Hlinomaz), přednosta železniční stanice Koťátko (Rudolf Princ), nadšený ze zastávky vlaku s hudebním souborem, svědomitý celník (Václav Trégl), a průvodčí ve vlaku (Jiřina Bohdalová). Výsledkem je odreagování, které ničím neuvízne v paměti (až na chorvatské skvosty v zašlých časech), ale ani ničím neurazí. ()

AD P 

všechny recenze uživatele

Aj napriek zaujímavému obsadeniu, pre mňa najslabší ( najnudnejší ) titul, od môjho veľkého obľúbenca O. Lipského . ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Nepodarený film. Scenár bol zmesou hlúpostí, nemalo to žiadnu koncepciu. Herecké výkony to nevytrhli. Niečo " nepochopiteľné" boli kŕče pripomínajúce padúcnicu v podaní J. Štercla. No aspoň si herci užili dovolenku pri Jadrane. Hodnotím 25%. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru druhý nejhorší film Oldřicha Lipského. Ze snímku lze jasně vyčíst, že scénář nebyl z nejkvalitnějších a celý příběh je založen na celkem jednoduché zápletce. Ikdyž byl film obsazen velmi kvalitními herci, výsledek je bohužel nevýrazný a bez nápadu. Navíc koprodukce s tehdejší Jugoslávií filmu spíše uškodila. Osobně dávám jednu hvězdu pouze za herecké výkony pánů Miloše Kopeckého, Rudolfa Hrušínského, Lubomíra Lipského, Josefa Hlinovaze a Vladimíra Menšíka. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Veselá komedie jakoby svým vyzněním a atmosférou chtěla navázat na starší snímek ´Hudba z Marsu.´ Ohromný orchestr jedoucí na vystoupení do Jugoslávie zažije perné chvilky, když si jejich zpěvačka splete nádraží, čímž nestihne vlak. Veselý film plný humoru a písniček obsahující i skrytou agitku, ale to vlivem doby vzniku nijak nepřekvapí. Příběh zpěvačky snažící se za každou cenu po vlastní ose dostat k hudebníkům připomíná obdobný námět filmu pro mládež ´Tři od moře´ (1979), kde se takto po vlastní ose snažili dostat ke svému oddílu tři pionýři, taktéž po nečekaném odjezdu vlaku. K vidění je plejáda herců své doby, avšak bohužel se stalo, že byl snímek kvůli politicky nepohodlné Jugoslávii zakázán. Není však tak hrozný jak vypadá. Jedná se o zábavný film své doby a i přes své určité nezmary umí i dnes pobavit. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Hloupost zpěvačky, která se dobrovolně nechá odvézt někam do jugoslávského vnitrozemí, je impozantní. Ještě že, každý druhý Jugoslávec hovoří lámanou češtinou. Autoři spojili veselý hudební film se školením o něčem tak praktickém, jako je vesmír. Malý klučina zábavnou formou přispěje k osvětě obecenstva. Pepíček: „Moře zabírá 70,8 % povrchu naší zeměkoule.“ Paní odpoví: „No to snad ani není možné.“ – a má pravdu. Pepíček přidá další vtip, když prohlásí, že poletí na Mars. Zpěvák vědom si nekonečnosti vesmíru přihodí: „Víte, Země je tak malá.“ Symbolika: 2:00 Hrušínský: tři šestky; 26:45 jugoslávský závozník: skrytá ruka. 31 % ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Koukám, že havlistům zase praskla žilka. Film je to průměrný, největším kladem je divoká jazzová hudba. Záporem jsou chybějící titulky, které by přeložily srbštinu (nebo chorvatštinu? Nevím...), některé části filmu jsou tak nesrozumitelné. Předposlední snímek kameramana Pečenky. ()

Reklama

Reklama