Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovní název) (více)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pod námětem a scénářem komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 najdeme poprvé jména oblíbené autorské dvojice Ladislav SmoljakZdeněk Svěrák. V té době už byli oba známí jako autoři zábavných rozhlasových pořadů, právě se připravovali na osmou sezónu stále populárnějšího Divadla Járy Cimrmana, v menších rolích se objevili i na filmovém plátně, ale svoje skutečné úspěchy měli tehdy ještě před sebou. Hlavním hrdinou jejich prvního filmového příběhu je nesmělý mládenec František Koudelka (L. Sobota), který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, „vědecky“ sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Až po mnoha letech se dozví, že kondiciogram, podle kterého žil, byl určen jeho jmenovci. Mezitím však zažije hodně perné chvíle a neskutečná dobrodružství… Dnes již legendární komedie je jednou z nejlepších, které byly u nás v neveselých časech normalizace natočeny. Dala velkou příležitost komikům nové generace – skutečně úspěšný filmový start zde zahájili Josef Dvořák a Luděk Sobota – ten se na dlouhá léta etabloval do rolí nesmělých až přihlouplých mládenců. Úspěchu napomohl samozřejmě i vynikající scénář, který rozvíjí kaskádu komických situací, a rovněž skvělá režie, která nevynechala jedinou příležitost rozesmát diváka. (Česká televize)

(více)

Recenze (754)

mortak 

všechny recenze uživatele

Každý národ má komiky, jaké si zaslouží. A češi mají Sobotu, který vyjadřuje bodrý duch naší provinční kotliny potřebující k uspokojení provinční satiru. Lidé okolo mě říkají, že svět nechápe naše hezké české filmy. Když vidím Jáchyma, ani se světu nedivím. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Přehlídka nesmrtelných scén a hlášek z dob kdy Luděk Sobota byl vtpný! Jedna z mých nejoblíbenějších českých klasik! 5 hvězd. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Až po rokoch sa mi podarilo zhliadnuť film celý, od začiatku do konca. Komédia, ktorá v istých momentoch dobre pobaví, napr. scéna protiúplatkového kurzu v autoservise. Vo viacerých scénach však ide príliš do extrému a zbytočne veci šponuje. Sobota je v pohode, pritom bol v tom čase ako herec iba málo známy. Škoda, že druhá polka už nie je tak nápaditá a ešte viac humorné veci šponuje...ku koncu je tak z toho iba groteska so zrýchlenými zábermi a pod. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Příjemná česká komediální klasika, které však nemohu dát plný počet z toho důvodu, že si od českých komediálních klasik díky Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja a Pelíšky (dají se ty dva poslední počítat do českých komediálních klasik? no, já bych je tam rozhodně zařadil) slibuji zkrátka víc. A to tím způsobem, že to bude mít pořád nějakou myšlenku. Tady jsem hledal a nenašel. Což teda ale vůbec nevadí, jelikož i komedie točené čistěpro pobavení jsou skvělé, a tato není vyjímkou. Od vtipného námětu po geniální hlášky. A ten konec je jen špičkou ledovce! Parádní film 8/10 ()

otík 

všechny recenze uživatele

Skvělá česká komedie, kterou považuji za jednu z nejlepších a nejzábavnějších. Zde Luděk Sobota podal životní výkon. Co druhá scéna výborná hláška, vše s judem totálně dokonalé, vedlejší postavy Chocholouška a zřízenců snad ještě lepší než hlavní hrdina. Jedna z top českých komedií. ()

Rockwood 

všechny recenze uživatele

Na takovýchle filmech jsem vyrůstal a do dnes zůstanou v mém srdci. Staré české filmy mají co do sebe. Už z toho důvodu, že nepotřebují tisíce mrtvých, hromadné dopravní nehody... Je toho hodně. Luděk Sobota podal dobrý výkon, a některé ty scénky mě fakt dostali :-) ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Prvá 3/4ťka filmu bola neskutočne vtipná. Ku koncu som sa už začal nudiť. V každom prípade nutnosť pre každého, kto má rád staré české komédie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kdo tuto klasiku haní, do vlastních gatí si kadí, kdo to haní, ten mi vadí, asi se tomu hovnu pak klaní! Nejlepší film Luďka, to bez diskuzí. Jedna z nejlepších českejch komedií, to každopádně. Množstvím hlášek se to vyrovná skoro i Dědictví aneb... A tyto hlášky jsou pak i prakticky použitelné v běžném životě, to je další plus. Jo, jasně, najde se tam pár míst, kdy to moc nesedí, ale zbytek převyšuje všechno! A šerif nemá odpoledne čas. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nebude úplně náhoda že se Miloň Čepelka objevil v malé roli japonského překladatele. sám se totiž věnuje prastarému umění japonské poezie "haiku". A věta z filmu která později zlidověla "Kolik třešní , tolik višní" je ukázkou takové formy japonské poezie. Japonsky by  zněla takto: Ikutsu no cherī, totemo ōku no sawācherī. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten nejvyšší zen. Jak vidno Luděk Sobota je dobrou režií úplně v pohodě zvládnutelný. Film nemá hluchého místa, většina vtipů je dnes už lidovou klasikou. Zrcadlo humoru českého národa....100% ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepsich neli vubec nejlepsi ceska komedie ke ktere neodmyslitelne patri Ludek Sobota. Dale samozrejme tento film dela skvela rezie Oldricha Lipskeho, suprovej scenar a dialogy a samozrejme plejada ceskych vynikajich hercu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů, nestárnoucí klasika. Luděk Sobota je výborný komik a scénář této komedie je nezapomenutelný. Blázincové záměny, prďola, Donald a spoustu dalších hlášek a situací, u kterých se stoprocentně vždy dobře pobavím. ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Některé české komedie máte rádi, aniž byste chtěli. Viděla jsem to několikrát a když tomu filmu absolutně nemůžu přijít na chuť, ráda se u toho zasměju. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Neber uplatky, neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš..." "Vy nás teda zásobujete pane Karfík"...Tenhle film mám spojený se svým dětství, když jsme měli od známých půjčené video a k němu mj. i videokazetu s tímto filmem. Tehdy jsem ten film viděl tolikrát, že se mi trošku až přejedl... Ale zpětně musím říct, že něco na tomto filmu být musí, když řada jeho hlášek doslova zlidověla....Zkrátka a dobře "je to marný, je to marný, je to marný." :D ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

K tomu není třeba co dodávat, co věta ve scénáři, to legendární hláška, kterou zná notoricky každý. Mimo to si lidé pamatují herce, které dřív neznali, jako třeba Lohniského, když se řekne "Chocholoušek", okamžitě si vybaví plešatého psychiatra. A Sobota ve svých začátcích... ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Můj zcela nejoblíbenější film z naší tvorby. Sobota hraje svou životní roli a jeho postava patří mezi ty největší sympaťáky filmu vůbec. Budu srovnávat těžko srovnatelné, ale tento snímek mi v mnohém připomíná Gumpa (hlavní postava, lehká vítězství jakoby mimochodem - závod či judo) i když je samozřejmě mnohem lehčí, bláznivější a celkově pro hlavního hrdinu vyznívá o mnoho pozitivinějc. Tak jako tak, superšpička, která by podle mě obstála i v celosvětové konkurenci. (95%) ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama