Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovní název) (více)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pod námětem a scénářem komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 najdeme poprvé jména oblíbené autorské dvojice Ladislav SmoljakZdeněk Svěrák. V té době už byli oba známí jako autoři zábavných rozhlasových pořadů, právě se připravovali na osmou sezónu stále populárnějšího Divadla Járy Cimrmana, v menších rolích se objevili i na filmovém plátně, ale svoje skutečné úspěchy měli tehdy ještě před sebou. Hlavním hrdinou jejich prvního filmového příběhu je nesmělý mládenec František Koudelka (L. Sobota), který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, „vědecky“ sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Až po mnoha letech se dozví, že kondiciogram, podle kterého žil, byl určen jeho jmenovci. Mezitím však zažije hodně perné chvíle a neskutečná dobrodružství… Dnes již legendární komedie je jednou z nejlepších, které byly u nás v neveselých časech normalizace natočeny. Dala velkou příležitost komikům nové generace – skutečně úspěšný filmový start zde zahájili Josef Dvořák a Luděk Sobota – ten se na dlouhá léta etabloval do rolí nesmělých až přihlouplých mládenců. Úspěchu napomohl samozřejmě i vynikající scénář, který rozvíjí kaskádu komických situací, a rovněž skvělá režie, která nevynechala jedinou příležitost rozesmát diváka. (Česká televize)

(více)

Recenze (754)

Adámo 

všechny recenze uživatele

...STS Chvojkovice Brod. Jo, zřejmě slušnej oddíl... ...Slezte z toho lustru Donalde, vidím vás!!!... ...K takovémuto omylu dochází nejvýše jednou...dvakrát...třikrát za deset let... ...Ale máte tu nějaké srážky, odbahnění, vysušení, vyčištění...Jo, to bude asi za toho fiata... ...JÁ VÁM DÁM KOUDELKU!!!...a tak dále, citovat celý film nemá smysl. Je plný nejlepších hlášek, které znalí citují dodnes... dokonalá komedie!!! | 12/2009 ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že budu mluvit za nás za všechny, když řeknu, že: "Nemusí pršet, stačí aby kapalo" a díky skvělým hereckým výkonům Luďka Soboty padaly skoro trakaře:-)...85% ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Jen lehce průměrné, jenže ..... Smoljak, Svěrák, Vondruška, Weigel, Čepelka, Brukner - jejich hlášky a jejich humor to jsou perly. To co tam za pár vteřin na plátně stihli nasekat je neuvěřitelné. Napočítal jsem více než 50 hlášek které si z toho pamatuji naprosto přesně a zná je skoro každý. Nýtek, miniatura, kolik třešní tolik višní, stále kvoká, úplatek, lustr, výplata 5,50.-, neber úplatky. Celým filmem se táhne právě tento druh humoru. Kvůli tomu stojí za to i akceptovat Sobotu. ()

bedly 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to snad dvacetkrát a pokaždé se v určitých místech trhám smíchy. Sobotova životní a jediná pořádná role, protože ty ostatní nestály za nic. Komedie plná absurdit a gagů s vynikajícím hereckým obsazením, založená na představě, že život se řídí kondiciogramem - mimochodem,také jsem jeden měl a dodnes lituji, že jsem ten blábol vyhodil, už by to byla relikvie. Nešťastní lapiduši v podání Hlinomaze s Husákem vstoupili do galerie české komiky. Lohniský, který telefonuje do orientálního ústavu, aby si nechal přeložit omluvu do japonštiny, a posléze střílel z tarasnice - to jsou prostě perly.Mimochodem tu strašně hýkající ženskou, co si nechala opravit auto u Bédy Hudečka alias Josefa Dvořáka, měli znovu někde vyhrabat. František Peterka leží někde v nemocnici a je mu přes osmdesát - pro mě zůstává jedinečným trenérem džuda, i když se nechal zaskočit amatérem z STS Chvojkovic - Brodu. Snad jen to muzicírující auto se mně tam moc nehodilo. Ale zase to převážily hlášky, které jsou dnes už součástí českého slovníku. Až Donald sleze z toho lustru, tak nám možná poradí jestli brát tvárnice, jak vyvenčit Gregora a snad mně osobně vysvětlí, co to znamená " Kolik třešní tolik višní " a popíše mně pertinaxový karburátor. Díky, pane Smoljaku. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Počátek tvorby dvou komediálních géniů a Luděk Sobota ve své nejlepší roli. Skvělý humor a hlášky. V dalších filmech se oba tvůrci od crazy-komedie trochu odpoutali do jiné polohy, která je mi bližší, ale i tak patří Jáchym k nezapomenutelným klasikám československé kinematografie a mým oblíbeným filmům. Bohužel dnes už se podobné snímky točí jen několikrát za deset let. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie a jedna z nejlepších od Lipského. Jde u tohoto filmu vypíchnout byt´ jen jediný nedostatek? Já ani jeden nezpozoroval. Toto je prostě absolutní špička v dějinách filmové zábavy, pro mě dokonalý film. Sobota se do hlavní role skvěle hodil, Lohniský jako Chocholoušek byl výborný a nejen on, ale i řada dalších vedlejších postav. "Slezte z toho lustru, Donalde. Vidím vás." ()

Krahulda 

všechny recenze uživatele

Tato úžasná komedie s Luďkem Sobotou v hlavní roli nemá žádnou chybu! Z této komedie si pamatuji slavné hlášky, které tu a tam slýchávám. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Všimněte si mnoho vedlejších rolí - Lipský, Nárožný, Velen, Hlinomaz....v tomto je genialita tohoto filmu no ne? ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě mazec komedie. Tolik vtipných scének a dobrých vtipů v jednom filmu, tím se může chlubit jen málo snímků. Nejlepší mi přišly momenty s Ladislavem Smoljakem a Zdeňkem Svěrákem. ()

J*A*M*B*O 

všechny recenze uživatele

Túto českú komédiu mám rád už odmalička. Videné minimálne 1000-krát a k tomu som ešte ani raz nepovedal zlé slovo na film. Dávam 9/10 bodov. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

"Slezte z toho lustru Donalde vidím vás" Jedna z nejlepších komedií jakou jsem kdy viděl. Vynikající scénář plný absurdních situací a vynikajících hlášek. "Koudelko já tě vidím, já se na tebe nemusím ani dívat, ale já tě stejně vidím. Ty jsi na nejlepší cestě k Chocholouškovi. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Těžké napsat, co již nebylo napsáno. Ztřeštěná komedie, která nepostrádá kouzlo inteligentního humoru pánů S+S. ()

Uberlord 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších komedií, ne-li vůbec nejlepší, kterou jsme kdy natočili. Role pro Luďka Sobotu, jako šitá na míru. Všechno to krásně a jednoduše zapadá do sebe... Ach jo... Takhle je to správně! A ne ty sračky, co dnes produkujeme, jak na běžícím páse... ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Klasika s každému dobře známými hláškami jako "nebudeme se pouštět do žádnejch větších akcí", které už zlidověly a i já ji pojal za svou. No klobouk tomu dává stréc z Moravy na konci, kterej přeje "všecko nélepší s tym Pertinexem" zatímco mávajíc návštěvě, jim Tatra sjíždí do rybníka, kde na začátku filmu Koudelka utopil traktor.. :D Není to pecka na 5 hvězd, ale fajn film na oddech po delší době. 4 z 5 ()

LukeKiller 

všechny recenze uživatele

Vtipe vylez. A čakal som a čakal som a čakal som. A nedočkal sa. Zjavne to tu vyzerá na silnejšiu nostalgiu, než by bolo zdravé. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama