Reklama

Reklama

Limonádový Joe aneb Koňská opera

  • angličtina Lemonade Joe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1885 a v Arizoně je pořádné dusno. Obyvatelé Stetson City se napájí whisky a morální hodnoty citelně upadají. V Trigger Whisky Saloonu řádí skutečně vykutálená skupinka gangsterů. Majitelem vyhlášeného lokálu je Doug Badman (Rudolf Deyl ml.), k chlípnému pobavení zpívá Tornádo Lou (Květa Fialová) a své hříšné a podlé plány osnuje gangster od přírody Horác alias Hogo Fogo (Miloš Kopecký). Posledními spravedlivými v tomto otřesném a korupcí prolezlém městě je lékárník Ezra Goodman (Bohuš Záhorský) se svou dcerou Winnifred (Olga Schoberová). Jednoho dne přijede na bílém koni obchodní zástupce firmy Kolaloka, jistý Joe (Karel Fiala), který se alkoholikům rozhodne nabídnout napravení v podobě nealkoholické limonády. Je snad jasné, že alkoholici své mety neopustí tak snadno. (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (700)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neprůstřelný kladný hrdina, pistolník Joe, se poprvé objevil v několika povídkách, které Brdečka napsal na počátku německé okupace. Parodoval v nich oblíbené rodokapsy z prostředí divokého západu. Vzhledem k pozitivnímu ohlasu se k téže postavě vrátil prostřednictvím divadelní hry a románu. Nakonec využil Limonádníka Brdečka i v loutkovém snímku Jiřího Trnky Árie prérie. Oldřicha Lipského zaujal Limonádový Joe poté, co režíroval jeho rozšířenou divadelní verzi. Právě pod jeho vedením doplnili Jan Rychlík a Vlastimil Hála písničky, které díky filmu zlidověly, a tato divadelní verze se stala východiskem pro celovečerní film. Brdečka se zasloužil o rehabilitaci žánru v československém prostředí, protože do té doby byl western ocejchován coby úpadkový žánr. Film byl příznivě přijat i v prostředí Hollywoodu, kde obdivovali jeho nadhled, perfekcionismus a originalitu. Myslím, že o Limonádníkovi se není nutné v českém prostředí více rozepisovat, protože jde o jeden z nejznámějších snímků vůbec. Celkový dojem: 95 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Citovat profláknuté filmové hlášky, je vždy zbytečné zbytečné. O to víc v případě, kdy je hláškou snad každá replika scénáře. Co ale pochváit musím je technická dokonalost a chytrost tohoto snímku. Ta mě i přibývájícími osobními reprízami nepřestává, příjemně překvapovat. Střihy, švenky, nebo speciální efekty, na tohle všechno mohou být tvůrci i po letech opravdu pyšní, protože zde šli svojí cestou a s přehledem se vyrovanli zahraničním produkcím s x-násobným rozpočtem. A pak samozřejmě herci, ti hlavní jsou jasní, ale Limonádový Joe má casting vychytaná až to né nejposlednější miniroličky. Všichni ti hrobníci, barmani, telegrafisti jsou jako živí a jen povzbuzují dojem, že všichni na filmu dělali s obrovskou radostí z práce. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Vinnetou, Limonádový Joe.... když na tomhle vyrůstáte, tak máte opravdu trochu pokřivený obraz o tom, co že je to vlastně ten western. Proto mi až relativně po dlouhé době docvaklo jak dokonalá parafráze vlastně tohle je. Dodnes nechápu, jak mohlo něco takového v zemi s nulovou westernovou tradicí a reflexí vzniknout. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Brdečka neBrdečka, mě už v tomhle saloonu popíjet whisky neuvidíte. Jak tak koukám, tohle pití se tváří fajnově, ale je to pěkný patok. Nějak mně z něj není nejlépe. Z náhražky dobrý pití neuděláš. A tak to platí o tomhle westernu, který je parodií na westerny, ale mám pocit, že nebylo daleko, aby spíše parodoval (nepříliš invenčně) sám sebe, než nějaké, v té době zde málo známé "západní" vzory. Už ta "kolalokova" limonáda zní podezřele. Prosím vás, který pistolník pije takový humus. Kdyby tvůrci měli koule a nebyli přizdisráči, vrzli tam rovnou Coca-Colu, a to by byl panečku šrumec. Nějaká trapná břečka to fakt nezvedne. Asi nejhnusnější na filmu je kamera. Nevím, koho napadlo to nemožné filtrování, ale je to tedy peklo. Mně to vůbec nedělalo dobře na oči. LEDce z toho mrdlo a odešly pixely. Velké krédo mělo mít herecké obsazení. Mně neučaroval nikdo. "Arizonská pěnice" Tornado Lou byla celkem přestárlá vydra, vůbec žádný sexappeal, pistolníci představovali celkem zajímavé leporelo, ale "limonádník" tehdy proti režimu solidně brojil a zastával se potlačované gay komunity. Stačilo se na něj podívat a už jste si chránili řitní otvor více, než jiné partie. Padouch Hogofogo mě zklamal. Zkrátka nebavil mě takovým způsobem, jaký jsem od něj čekal. Winnifried jednoduše píča vhodná maximálně k gangbangu s pistolníky. Když to shrnu, děj neděj mě nebavil. Absolvoval jsem s ním nudné přechody z hnusného obrazu do ještě hnusnějšího obrazu s jakousi barevnou, nepojmenovatelnou mutací. Pár gagů se našlo (Hlinomazem sežrané housle), anebo i ta buzerantská písnička "Tu mejkmi šuk máj es, mučačí péro in ma maut", ale že bych byl z toho všeho "vodvařenej", to fakt ne. Notoricky známý kousek od mistra Oldřicha Lipského netřeba dvakrát představovat. Někomu se líbil, i když ani neví proč, a já jdu proti davu. Fakt mě nezaujal. Podotýkám, že pro mě to byl od Lipského jeden z jeho nejslabších kousků. Takový jeho, jím nikdy nerealizovaný, "Šerif nemá odpoledne čas", je pro mě "kultovka". Fistulkové buzno limonádníky nebrat, a nebo se smířit s osudem natržené řitě místo prostřeleného srdce. Už alespoň vím, proč pistolníci nosí ko(ko)lty proklatě nízko. A můžu mít klidné spaní kritika. Opět to v žebříčku nej filmů nemá co pohledávat. 40% ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PLIVNU NA JEHO RAKEV!" - "JÁ TAKY, ALE JAK HO DO NÍ DOSTAT?" - "JSTE PŘECE MUŽ!" - "JSME PŘECE MUŽI." Kouzelná westernová parodická groteska s hravou kamerou a střihem (filtry, rodokapsové ilustrace a spousta nápadů, co projdou ale jen v grotesce, např. celá přestřelka Joea s Hogofogem převlečeném za černocha), brilantními dialogy ("JSEM TVOJE! KDYŽ DOSTANU Z TÉ PROVIZE ASPOŇ 4 PROCENTA!" - "ALE MILÁČKU, KLIDNĚ I 4 A PůL!"), hláškami (v podstatě každá druhá věta), písničkami a gagy a ozdobená nezapomenutelnými hereckými výkony Fialy jako ultrakladného neprůstřelného Joea, Kopeckého jako největšího českého filmového padoucha Hogofoga a Hlinomaze coby Grimpa a půvaby Květy Fialové a Olgy Schoberové ("JSI ŽENA NEBO ANDĚL?"). "A CO ZA TO?" - "VŽDYŤ VÁS MILUJI." - "NO PRÁVĚ. TO MĚ TEPRV BUDE NĚCO STÁT." ()

Galerie (57)

Zajímavosti (80)

  • Limonádový Joe (Karel Fiala) používa vo filme zbraň Smith & Wesson New Model No.3, Horác Badman alias 'Hogofogo' (Miloš Kopecký) Remington 1866 Derringer, Grimpo (Josef Hlinomaz) Rast-Gasser M1898 a Winchester 1892 Saddle Ring Carbine. (Raccoon.city)
  • Květa Fialová (Tornádo Lou) vo filme aj fajčí takzvané cigarky, v skutočnosti však nikdy nefajčila a bola veľkou odporkyňou všetkých tabakových výrobkov. (Raccoon.city)
  • Popularitu nápoja Kola loka sa snažia využiť dve firmy zo slovami Kola loka v názve. Obe firmy sídlia v Juhomoravskom kraji a zaoberajú sa výrobou nápojov. (Raccoon.city)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama