Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Recenze (989)

Slam7 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií, rozhodně do první trojky se vejde, aspoň co se mě týče!!! Dneska to dávali v TV a viděl jsem to asi tak plus mínus (spíš plus) podesátý a přísaham, že jsem se tlemil jako poprvý! Já nevim, ale když to vždycky vidim s tim dostatečnym odstupem času, tak se mi tenhle film nikdy neohraje. Věřim, že se bude líbit i mejm dětěm (jestli nějaký budou), protože to má takový kouzlo, že to dostane i hodně dalších generací, i v tak moderní době jaká bude! Myslim si, že i když někomu tenhle film vyloženě nesedne, míň jak 3* dát nemůže:) ()

Todd_Hewitt 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je jeden z těch mála českých, který totálně zbožňuju. Pro mě druhý nejlepší český film všech dob. Ani nespočítám, kolikrát jsem tenhle film viděl. Přidávám hvězdičku za "No co s vámi. Nepotěšil jste mě, a ani já vás nepotěším." A taky za hrdobce. Lipský je opravdu jeden z nejlepších českých režisérů. Nezapomenutelné hlášky, např. "Hujer, metelesku blesku," "Vy nekouříte? Ne, já když kouřím, tak zvracím," nebo třeba při chemii "A nyní se přesvědčíme, zda je přítomen Hliník. Hliník se odtěhoval do Humpolce." ()

principessa 

všechny recenze uživatele

Prostě klasika! Parádní komedie jejíž hlášky se vepsaly do dějin a kdo tohle neviděl, tak opravdu neví o co přišel! Koho by dneska při vyslovení slova hliník nenapadlo, že "Hliník se odstěhoval do Humpolce!"? Pokaždé, když mi někdo nabídne švestku, tak já ze sebe namísto "děkuju" samozřejmě vyloudím staré známé "Tady jsem si dovolil ze své zahrádky pár švestiček."... No méně vtipný pak ale bylo, když jsem pravidelně na gymplu slýchávala: "No, Dano, nepotěšila jste mě, ani já Vás nepotěším." - což mým učitelům přišlo vtipný samozřejmě náramně!.... Plha je můj oblíbenec! A Kroupa s paní Kroupovou jsou hned v závěsu za ním: „Já se bojím, že z toho zblbne. Do tří do rána tluče hlavou do skříně a v noci na mě ze spaní křičí: My přídem blíž, mi přídem blíž... On do tý školy neměl chodit!”... ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Vynikající hláškoidní film. Celá řada skvělých herců a vtip za vtipem. Smoljak a Svěrák jsou fakt borci. Tato komedie je opravdový klenot. 95% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Keď sa spojí námet zo školského prostredia a druhá polovica 20. storočia, tak neviem, či by najlepšie nedopadla práve česko-slovenská filmová tvorba. Od Cesty do hlubin študákovy duše cez Marečka až po Obecnú školu tu možno badať absolútne filmové skvosty, ktoré si pozriete aj 500x a budete chcieť to vidieť aj 501 krát. Skvelý námet, fantastické herecké výkony zlatej školy česko-slovenského filmu a dokonalé hlášky. 90 % ()

Meow86 

všechny recenze uživatele

"Hujer? O patro výš, kreslírna!" Stačí jen slovíčko či heslo a našinec ví, která bije: Humpolec, hliník, Hujer, hrdobec, metelesku blesku, švestičky, Máňa aj. Kdysi Václav Klaus řekl: „Nemohu ale přežít Marečku, podejte mi pero. To považuji za děsivě, děsivě špatný film.“ Pevně doufám, že V.K. není registrovaným uživatelem ČSFD. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

S odstupom času som si pozrel tento klenot českej kinematografie, a dávam klobúk dolu. Čo veta, to perla, čo scénka, to kvalita. Humor, ktorý vznikol vďaka nezabudnuteľným postavám českej hereckej scény, je nenapodobiteľný; tento film je unikát, akému podobný už zrejme natočený nebude. Oba palce nahor! ()

Rychloskot 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček, ale s odřenýma ušima. Žáci, vracející se do lavic, kde obvykle sedí jejich synové. Smoljak+Svěrák měli tentokrát štěstí. Je to jejich rozhodně nejlepší film. Není to vyložené vtipné, ale konec konců, co je, že? Ale je to plné nápadů, důvtipu a inteligence. Smoljak+Svěrák měli zůstat u Lipského. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů dějin kinematografie. Viděno teď opět asi po stopadesáté, takže mi můžete věřit. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Inteligentní humor..ač znám prakticky tento film nazpaměť,ráda se posadím do školní lavice a prožiju si to s aktéry znovu..... ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Kazdy kto chodil do skoly a to je v CSSR, CSFR, SR alebo CR snad kazdy, sa tam musel spoznat aspon v jednej scenke. NESTARNUCI* film, respektive zrajuci ako francuzsky cognac (Cim starsi tym drahsi!)... 90% ()

Simako 

všechny recenze uživatele

No prostě paráda!!Ani nevím kolíkrát jsem to viděl!!Budu stručný!!! Pane Simako, meteleskum bleskum, dekuji!!!Za pět!! ()

chucky 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající dílo. Film, který nikdy nezklame svým humorem. Skvělé herecké obsazení a nezapomenutelné hlášky. Jeden z vrcholů české kinematografie............ ()

FrankieSS 

všechny recenze uživatele

Originalita starších českých komedií nezná mezí. Asi nejlepší česká komedie všech dob. Nejlepší film ze školního prostředí. Školní prostředí nezobrazuje typickým způsobem, ale velice netradičně to lavic zasedou starší pánové a dámy. Právě proto je film zajímavějším, než kdyby tam chodili obyčejní studentíci ... Ale přitom je film napsán tak, že kdybyste staré studenty vyměnili za mladé, nic by se nezměnilo. Ve třídě se je šplhoun, neobyčejně nechápavý a natvrdlý Kroupův soused. Studentka, která „balí“ mužskou polovinu třídy, třídní šašci v první lavici, ... Existuje aféra s psaníčkem, která se řeší až u ředitele ... Učitelé si zachováají typické vlastnosti. Přísný a sucharský matikář, stařičký senilní češtinář Hrbolek, polobláznivý chemikář v podání Františka Filipovského, který si matlá křídu a chemikálie všude po těle a hlavně po hlavě. A takhle by se dalo pokračovat dále ... Prostě nesmrtelná komedie, kterou mužu vidět i pětkrát za rok a budu se smát stejně jako když jsem ji viděl poprvé. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama