Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Recenze (989)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Osvědčené spojení Oldřich Lipský (režie), Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak (scénář) vykrystalizovalo ve své nejhumornější podobě a vznikl komediální klenot, charakterizovaný přímo dadaistickou replikou z filmu „Marečku, podejte mi pero! ... Já jsem Tuček, soudruhu profesore...“ Jeden z nejlepších filmů smutných normalizačních let...a živý artefakt, který tu po (svaté) trojici českého filmového humoru zůstane ještě za desítky a desítky let... ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Už nemohu spočítat, kolikrát jsem tenhle film viděl. Při záškoláctví na SŠ jsme na něj chodili pravidelně do kina, a i dnes když jde v televizi nemůžu chybět ! Lipský byl na komedie génius. Ti "hrdobci", kteří hodnotí *** a méně, nevědí co je sranda :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vynikající¨komedie, možná i naše nejlepší. Spousta kultovních hlášek, bezchybných herců - prostě radost pohledět a bránice potrhat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné hlášky a hřejivá lidskost plus herecký koncert všech zúčastněných, tak to mi vychází na výborné čtyři hvězdičky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výtečná komedie s nezapomenutelnými scénami typu "Inu, nepotěšil jste mě, a ani já vás nepotěším" nebo "Hliník se odstěhoval do Humpolce". Je ještě někdo, kdo to nikdy neviděl a nebo komu se to nelíbí? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které ani stovkou opakování neztratí nic ze svého kouzla, hlášky z nich se neoposlouchají a my je budeme nadšeně opakovat až do zblbnutí. A toto je jeden z nich. A teď už půjdu metelesku blesku:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a geniální nápad mistrů Smoljaka a Svěráka. Skoro dědečkové zasednou do školních škamen = pak je na mnoho legendárních scén, tvořících vlastně celý film, jistojistě zaděláno. Inteligentní legrace o dělnících v době normalizace, která snímkem ani na maličkou chviličku neprostupuje. -VY NEKOUŘÍTE? -NE...JÁ KDYŽ KOUŘÍM, TAK ZVRACÍM... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z bravurních komedií pana Lipského. Mnoho známých herců a výborný scénář jsou zárukou skvělé zábavy. Některé hlášky se staly legendami, kromě té titulní např. "Hliník se odstěhoval do Humpolce." nebo recitace Jana Nerudy "Jak lvové bijem o mříže...". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií, které se kdy urodili v rukou Svěráka a Smoljaka, i když fakt je, že každý film, který v jejich rukou vznikl, pokaždé stál za to. Nasmál jsem se, bavil se, pokaždé když jsem tento film viděl, a nic na tom nemění ten fakt, že když se na to podívám znova, opět se budu bavit a opět stejně jako dřív. Není, co bych tomuhle filmu vytkl. Když se stará garda vrací do školy, je to trochu nadsázka, ale s tím Svěrák se Smojlakem nemá nejmenší problém, a proto také nechali vzniknout parádním hláškám, kterým se pokaždé zasměju s radostí, a které často slýchávám kdekoliv a kdykoliv. Tento film u nás prostě zlidověl a tak to taky zůstane. Minimálně u mě rozhodně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá komedie mistra O. Lipského. Klasika, kterou znají snad všichni. Hlášky typu Hliník, Hujer meteleskum bleskum apod. jsou slavné a přežijí ještě mnoho let stejně jako tento český klenot. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální hláškoidní scénář Svěráka a Smoljaka a geniální herecké obsazení, které ty hlášky úžasně interpretuje (můj favorit jsou Weigelovy "první vlaštovky"). Vtipných citací by se dalo napsat bezpočet, ale proč? Raději se na to ještě stokrát podívejte sami. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší česká komedie všech dob. Kam se na to hrabe Jáchym. Geniální Sovák, geniální gagy, geniální vedlejší role, geniální megakultovní hlášky, no prostě bomba. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Mámo, nalej polífku..... Ja pravdepodobne nemám pochopenie pre české komédie, ale musím uznať, že toto je jedna z tých najlepších. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dej mu polívku. Víc si nezaslouží.“ Tu je snáď 100 geniálnych hlášok. Ak ich nie 100, tak ani jedna. Tony kultových hlášok („Střetneme se na cintoríne“) a dialógov ("Hliník!“ - „Hliník se odstěhoval do Humpolce.“ – „Ale to mě nezajíma, píšu mu nepřítomen.“), nezabudnuteľné nápady (Mlhovi pardon Plhovi rodičia), špičkové herecké výkony, ktoré však napriek istej karikatúre neprestali byť uveriteľnými ľuďmi (vtierka Hujer, dvojka Šlajs a Tuček, češtinár Hrbolek). Absolútne zaslúžená klasika televíznych obrazoviek, ktorá vždy zlepší náladu. Smoljak so Svěrákom bodujú. A skvelá Iva Janžurová k tomu: "Dobrý večer!" - "Večer." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi z Lipskyho perfektnich komedii, tentokrat se navic mohl oprit o skvelej scenar Sveraka a Smoljaka. Plati tu vlastne to samy, co u dalsich Lipskyho filmu, takze skvelej pribeh, perfektni hlasky a suprovy herci, ze kterejch nejvic potesi Frantisek Kovarik, ten je naprosto genialni. Zkratka film, na kterej se da divat porad. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Kam až sahají Hujerovi?" Führer všech konzervativců Václav Klaus svého času prohlásil, že Mareček je nejhorší český film (to mě nepřekvapilo - smysl pro humor a sympatie k liberální dvojici Svěrák-Smoljak jsou to poslední, z čeho bych Herr Klause podezíral). A v následném průzkumu veřejného mínění vyšlo najevo, že mu dramaticky klesla popularita u voličů (to mě naopak hodně překvapilo a byl to jeden z těch vzácných okamžiků, kdy jsem byl na Čechy hrdý). Poradci dali Velkému Reformátorovi na čepec a jeho další názory na téma film proto vyhřezly až v době, kdy byl historickým dopatřením zvolen prezidentem (nelíbil se mu třeba Shrek, věřili byste takové ignoranci?). Ale k Marečkovi. Co si budeme namlouvat, ten film samozřejmě pár chyb má. Iva Janžurová snad poprvé šlápla vedle a dobový kontext taky nesmažeme. Jenže to pozitivní, krásné a vtipné prostě převažuje. Tak třeba: nikdy u nás neexistoval hvězdný systém, takže skoro o každém českém filmu můžeme říct, že je "hvězdně obsazený". Ale zatímco jinde je to třeba jen z kosmetických důvodů, v této komedii má každý od Sováka až po Trégla v nejmenší roli co hrát, každý má svůj hvězdný výstup a pointu. A z každé druhé repliky vykrystalizovala "hláška". Vyšší index citovanosti mají z českých filmů jen Pelíšky. 80% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Už víte proč tento po všech stránkách výborný ale hlavně nesmrtelný a snad nikdy neokoukatelný film, Václav Klaus a jemu podobní nemají rádi:-)? V. Klaus=Hujer:-) ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama