Reklama

Reklama

McQueen

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh Alexandra McQueena je moderní, leč poněkud gotická pohádka o obyčejném chlapci z dělnického Východního Londýna, který spoutal vlastní démony a stal se globální hvězdou módního návrhářství. Film McQueen sleduje mimořádný osud jednoho z nejvýraznějších umělců našeho tisíciletí, který v 27 letech stanul v čele Givenchy, aby následně založil svou vlastní úspěšnou módní značku. Ukazuje divokou krásu a odvážnost jeho originálních modelů, které šokovaly veřejnost a nadchly zástupy celebrit od Lady Gaga po Sarah Jessicu Parker, a současně nahlíží do niterného světa inspirativní i zmučené duše radikálního génia. Skrze rozhovory s jeho nejbližšími kolegy a přáteli, rodinou i s návrhářem samotným poprvé rozkrývá i jeho osobní traumata, která silně ovlivnila jeho tvorbu a zřejmě mu také předčasně zkrátila život. (Aerofilms)

(více)

Recenze (23)

sheen 

všechny recenze uživatele

Úchvatné. Božské. Dokonalé. Vizionářské. Depresivní. Pohled pod pokličku jednoho z nejvíce kontroverzních módních návrhářů. Jedni ho milovali, druzí jím opovrhovali. [Bio Oko] ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Móda pro mě má stejnou životní hloubku jako dívka Blesku. Snobové si ji přivlastnili, jakoby žili na Olympu. Nemám ji rád. Ale McQueen mi dal nakouknout, že móda (módní přehlídka) je někdy vážně kus promyšlenýho umění. A to mě baví. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumentu o životě módního návrháře Alexandera McQueena mluví velké množství postav. Pamětníci, rodina, modelky. Alexander také. Říká „Buďte si znechucení, buďte si nadšení. Hlavně chci emoce, jestli se nedostaví, pak jsem svou práci odbyl.“ Dokument mohl čerpat z velkého množství obrazových záznamů. Hrdina se oběsil v roce 2010. Právě díky jeho tvorbě film účinkuje spíše jako jevištní verze Vetřelce než coby životopisná procházka mezi více či méně efektními hadříky. Hned první kolekce ve stylu Jacka Rozparovače naznačuje výstřední stylizaci s temnými tóny, kterou nešlo přehlédnout, provokativní dekadenci, jež vynikne nejostřeji v konfrontaci s hMcQueenem a jeho blízkými. Sestra zosobňuje prototyp usedlé anglické dámy včetně domáckého prostředí a on sám je na pohled prozaický obtloustlý chlapík v nudné košili či mikině. Někoho může frázovitá sebestřednost říše módy odradit. Nakažlivá je hrdinova vášeň. Kromě mód jde o takovou velkou pódiovou show. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

McQueen bol človek, ktorý tvrdí, že už v šiestich rokoch zistil, že je teplý. Kto vie, ako sa to stalo. Že by miništroval? Potom ušil pár šiat. Pri niektorých modeloch budete mať pocit, že pozeráte nejaký sci-fi film, pretože tak vyzerajú aj tie šaty, aj tie modelky, ako nejaké hybridy. McQueen potom nevedel čo od rozkoše, tak začal brať drogy, trocha zadepkaril a spáchal samovraždu. Pozoruhodný príbeh na dvojhodinový dokument, že? Ale ja toho človeka mám a mal som v prdeli. Samozrejme nie doslova. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době dokument, který se vymyká. Zatímco zprvu se to jevilo jako obvyklá přehlídka mluvících hlav (byť v překrásných interiérech), které chválí slavného návrháře, už za chvíli bylo jasné, že tvůrci kreativně pracují s výtvarnou stránkou, dělí vyprávění na kapitoly podle přehlídek, využívají archivní profi i amatérské záběry, dávají dohromady skládanku, kdy se nízké mísí s vysokým, přehlídková mola se zákulisím a oficiální rozhovory se soukromými. Perfektně vytipovali postavy, které McQueena ovlivnily nebo které naopak ovlivnil on. A když se po čase přidaly hodně soukromé vzpomínky z dětství, získal tento portrét i psychologický rozměr a možná i vysvětlení cesty, kterou se návrhářův život ubíral. Měl talent na šaty, ať už nositelné nebo inspirující, a i na show, jak je prezentovat. Dechberoucí, opulentní, oslňující a jedinečné! SHRNUTÍ: Vizuální hold výjimečnému návrháři. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

"Vášeň, oddanost, hněv, strach, naprostá úzkost" - dokument popsaný ve zkratce. V roce 2010 přišel svět o neuvěřitelného módního vizionáře. Nebál bych se ho nazvat Steve Jobs of fashion industry. McQueen byl neuvěřitelně jedinečný a dokazuje to každou svou kolekcí, každou větou, kterou v dokumentu pronese. Bohužel, díky nepozornosti svých nejbližších, svůj život ukončil. Zařadil se tak po bok mnoha dalších, kteří prohráli svůj boj s depresí (namátkou z poslední doby Chester Bennington, Kate Spade, Tony Scott, Rick Genest, Avicii..). Samotný dokument je poskládaný z nahrávek za McQueenova života, z rozhovorů jeho nejbližších, módních přehlídek atd. Perfektně poskládáno do šesti aktů jako divadelní hra. Naprosto dokonalý je pak i hudební doprovod, kerý má na svědomí Michael Nyman. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Fascinující a výřečná osobnost. Nepopiratelná vášeň i pro samotné řemeslo. Oslnivý talent. Nepřehlédnutelné umění. Přiblížení tlaku módní branže a snahy dostát své pověsti. Někde mezi: Praktická móda to nebyla, ale McQueen srozumitelně vysvětlil, že to má jen přitáhnout pozornost k značce (a Tom Ford ocenil, že McQueen byl i zdatný obchodník). Nabízelo by se, že jde o další potvrzení negativního gay stereotypu, ale těžko předpokládat, že heterák by nemohl spáchat sebevraždu i kvůli pochybnostem o nevyčerpatelnosti svého talentu nebo smrtelné nemoci (ano, AIDS). Mínusy: Nebylo ale příjemné koukat na McQueenova synovce, který vypadal jako další oběť násilné rodinné historie a jakkoli pochopitelné, možná ale stejně nezdravé připoutanosti k matce. Pons nebyl sympatický skoro vůbec. Hodnocení: 83%. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

moda pro mě znamená rozchod a změnu dívky. vždy u té nové se dozvím, jak ta předchozí mě oblékala totálně nevkusně. přitom já bych stále chodil v té pubertácké 100x propálené mikině ve které jsem ztratil panictví. Jo ty víš, žes mi jí vyhodila ty!!! a já ti to nikdy neodpustil!!!!!!! jinak jsem si potvrdil názor na modu jako na něco totálně povrchního, co dělají zfetovaní buzíci objevující svou sexualitu. děkuji TV Mall za ukázku zdarma.... ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Dokument McQueen je dojemným i extravagantní sondou do světa módy, ale ne jen to. Je také pohledem do koutů lidské duše vyjimečného a kreativního člověka. Geniální britský návrhář s vizáží skinheada a citlivou duší malého chlapce. Absolutní talent od Boha a vnímání vnitřních běsů i demonů , které úžasný Lee Alexander McQueen utišil, až svým dobrovolným odchodem z tohoto světa. Fenomenální dokument o ikoně světového formátu. ()

Sharleen76 

všechny recenze uživatele

Dokument o britském módním návrháři Lee Alexandru McQueenovi vás nechá nahlédnout do zákulisí světa haute couture. Nečekejte však povrchní dokument. Je to citlivě natočený hold geniálnímu umělci, vizionáři a chuligánovi s duší romantika, který jak už to bývá zaplatil za úspěch daň nejvyšší. ()

Sakee 

všechny recenze uživatele

...and the darkness created the genius. Kdybych si měla vybrat jen jedny šaty od jednoho jediného návrháře, bude to McQueen. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Plachý obézní kluk z East Endu, šik návrhář po liposukci, umělecký ředitel GIVENCHY, 14 kolekcí ročně, kokain, milovaní psi, skvělý šokující přehlídky, precizní zvládnutí řemesla. Látky si platil z podpory v nezaměstnanosti, oběsil se v noci před matčiným pohřbem. Krása/děs, život/smrt. Zářící kometa, chtěl vyprávět svoje příběhy látkami. Chtěl šokovat, dostat se do titulků, zbohatnout. A když se to stalo, stejně nebyl šťastný. Pohltil ho módní průmysl nebo on změnil pohled lidí na módu ? Drzý a dojemný dokument. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taký obyčajný ničím výnimočný autobiografický dokument, ktorý hovorí o živote, pohnútkach, osobnom živote a aj osobnej tragédii známeho módneho návrhára. To je ale tak všetko. Pokiaľ nie ste fanúšik módy, je to pre vás zbytočné, a pokiaľ ste, tak si aspoň prídete na svoje a ponoríte sa na dve hodinky do vôd showbiznisu ako takého. Mne to nič nedalo. 50 % ()

yanw 

všechny recenze uživatele

Nezaměňovala bych podmanivost objektu s kvalitou dokumentu, byť evidentně se podařilo za sebe naskládat velký objem extrémně zajímavého materiálu, pro mě osobně ale jaksi bez řádu a bez hlubšího vhledu. Příležitostné pokusy o analýzu působí ploše a nahodile (inspirovalo Ho to či ono, ovlivnila Ho taková či onaká událost, říkají postupně jednotlivé mluvící hlavy - s výjimkou záběru na blízkého spolupracovníka kousajícího si nehty, když přijde řeč na tragický konec života návrháře, jako by z obrazu vystupovaly emoce jenom ze záznamů přehlídek a samotného McQueena). V kontrastu s jakousi plytkostí dokumentární práce je překombinovaný předělový lebkový vizuál, který sledujeme bez vysvětlení dlouhé minuty a až z titulků se mimochodem dozvíme, že je (jen některé?) vytvářel McQueenův synovec. Pro téma ale jednoznačně stojí za vidění. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný dokument, výborná temná hudba a hlavně ultra módní zážitek z nitra londýnských a pařížských šicích dílen a náhled do mozku tohoto zvláštního návrháře, který si tvořil podle sebe, žil podle sebe a ve svých 40 letech i ukončil svůj život rázně po svém. Nad záznamy jeho proslulých přehlídek se mi tajil dech, slušný odvaz a přesně jak to ve filmu řekl McQueen: "Z mých přehlídek musejí lidi odcházet naprosto šokovaní, jinak jsem odvedl špatnou práci!" Takže...to sedí. ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Nič som o ňom nevedel ale po zhliadnutí tohto dobre správneho dokumentu akoby som ho poznal a prežil s ním jeho vzostup i pád. Emocionálne ale nie pateticky. Veľký talent vie veľmi obohatiť ale aj nesmierne zaväzuje a vyčerpáva ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Tento dokument sa skladá z 4 rozmerov - 1. súkromné zábery zo života Alexandra McQueena, ktoré mnohé sú natočené nekvalitne na videokazetu (ako sa súkromne filmovalo v minulosti v rodinách), 2. súčasný komentár rodiny, priateľov a kolegov, 3. zábery z tvorivej atmosféry v dielňach McQueena, ked tvoril a pripravoval sa na módne prehliadky a 4. zábery z módnych prehliadok. Alexander McQueen bol citlivý chlapec, typický Angličan s anglickým humorom, s nadváhou a s naviazanosťou na matku, ale čo ho odlišovalo, bolo nadanie tvoriť od Boha a tiež, že sa nebál byť originálny a drzý. Najväčšou devízou tohoto dokumentu sú zábery z módnych prehliadok, keď McQueen každú jednu prehliadku a modely v nej považoval za udalosť a vymyslel ku každej takejto udalosti vlastný príbeh. Jeho modely boli jedinečné, pozoruhodné, exotické a extravagantné. A hoci niektoré boli aj šokujúce, všetky boli žensky elegantné. Proste aj komu sa McQueen nepáčil, aj toho zaujal. Ja sa o vysokú módu nezaujímam, ale modely McQueena boli ako umelecké diela. A ja navštevujem výstavy umelcov (živých aj mŕtvych) veľmi rada. A táto návšteva "výstavy" diela predčasne zosnulého McQueena bola nezabudnuteľná! P.S. A hudobný podtext Michaela Nymana výborne dopĺňa tohoto "génia loci". ()

pencho 

všechny recenze uživatele

Dokument obdivuhodný spíše díky tomu o kom je než díky tomu, že by byl sám o sobě strhující. Steve McQueen byl ikonou a jeho díla nebyla jenom kusem extravagantního hadru, ale měla smysl, byla součástí šou, které dělal, byla jednou částí velkého díla, na které se s úžasem díváte, bez myšlenky, jen se pohlceně koukáte na krásu a horor. Přidal oblečení nový rozměr a už jen díky tomu stojí za to se na tento dokument podívat. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Byl to génius, a jako takový i skončil. Bohužel. Ale stačil se navěky zařadit na módní Olymp, a to je jenom dobře. Komercionalizaci a podlézání progresivistům typu současné diorovské Marie Grazie Chiuri by pravděpodobně s chutí poslal do pi... někam. ()

Související novinky

Herní Grand Theft Auto míří do kin

Herní Grand Theft Auto míří do kin

14.10.2018

Salon Pictures, společnost, která produkovala oceňovaný dokumentární počin McQueen Iana Bonhôteho, oznámila práce na novém celovečerním dokumentu o herním fenoménu Grand Theft Auto. Snímek ponese… (více)

Reklama

Reklama