Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťané A (Milan Lasica) a B (Július Satinský) mají speciální úkol. Mají prověřit malou modrou planetku, ale hlavně její obyvatele, a podat detailní zprávu o jejich životě, chování a vůbec. Hned po přistání kontaktují jednoho úplně průměrně obyčejného člověka, doktora Jánského (Jiří Menzel), kterého svým chováním takřka přivedou do blázince. Ale oni nejsou zlí, oni je chtějí poznat nás, lidi ... Film jsem viděl poprvé asi před dvaceti lety, a pamatuju si, že jsem z něj byl maximálně nadšenej. Jenže přece jen, doba pokročila - a i když film nabízí spoustu více či méně vtipných scének, jako celek již trošku nudí. Výborná scéna s dotazníkem o mimozemských civilizacích (- Co byste dělal, kdybyste potkal mimozemskou civilizaci? - Víte, já se o politiku vůbec nezajímám. Do práce chodím, okna zdobím, tak chci mít klid!) a návštěva 100% přírodního národního parku. Nicméně herecký výkon obou hlavních mimozemských představitelů, stejně tak nešťastného Jiřího Menzela je úžasný. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku originálne, typický L+S humor prenesený z divadla do filmu. Kopa absurdných situácií, zabáva pre všetky vekové kategórie, pobavili sme sa hlavne na automatoch vydávajúcich všetko možné. S prechodom filmu na vážnu tému sa to pokazilo a pri najvyššej forme inteligencie, teda vedeckom sympóziu, už nebolo čo pozerať. ()

Reklama

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Osobitého vtipu dvojice Lasica - Satinský využil mistr humoru Oldřich Lipský a udělal dobře. Ve svých báječných komediích vystřídal v hlavních rolích spoustu výrazných osobností a neopíral svoji tvorbu o několik stále stejných obličejů, jako je tomu dnes. Tato komedie sice patří mezi slabší v Lipského bohatém odkazu, ale má svoje kouzlo, atmosféru a originalitu. Zamýšlené ekologické poselství, s výrazným přispěním nezapomenutelných animovaných sekvencí Vladimíra Jiránka, naplňuje film efektivněji, než Greenpeace přikovaní k buldozérům. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Komedie o přistání dvou přitroublých ufounů v plechovém kontejnéru (na místo talíře), na Zemi v podání Lasici a Satínského. V parodickém duchu a se skrytou utopickou propagandou, budování komunismu. Jak výstavba panelákových městských králíkáren je prý naprosto dokonalá. Jednu hvězdičku dávám jen za pěknou scénu s Luďkem Sobotou. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Za Doktorem Jánským přijede nečekaná návštěva. Kdo by také čekal za dveřmi dva mile se tvářící mimozemšťany s hromadou dotazníků v aktovce. Tato dvě individua zděšeně poznávají pozemský život a na svou rodnou planetu posílají agentem Jiránkem šifrované animované zprávy. Podaří se jim dokonce využít mezery na trhu práce a získat zatracenou zkurvenou práci. Při ní zjišťují, že lopata ani krumpáč nemají spouštěcí tlačítko, nejsou ani řízeny centrálně, nýbrž fungují na manuální pohon. Socialistickou prací nadšení mimozemšťané během chvíle vykopou jámu o rozměrech Panamského průplavu, ale přesto život na zemi a zejména rozmnožovací akt je pro ně stále nepochopitelný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu se na pár vteřin mihne herec Zdeněk Svěrák, který se ptá, kde by v budově našel doktora Cimrmana. Jára Cimrman či Jára da Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, kterou vytvořili Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. Cimrman se poprvé objevil roku 1966 v rozhlasovém pořadu „Nealkoholická vinárna U Pavouka“ v Československém rozhlase. (Willy Kufalt)
  • Filmom sa inšpirovala Česká pojišťovna a natočila v podobnom žánri reklamný spot, v ktorom účinkovali aj predstavitelia hlavných rolí Milan Lasica (A) a Július Satinský (B). (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama