Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

honajz 

všechny recenze uživatele

I z dnešního pohledu dokonalá satira tehdejšího způsobu života, z něhož jsme si do současnosti přenesli snad jen to nejhorší. Plné vtipných a tragikomických, někdy spíše tragických postřehů o naší slavné civilizaci, a plné dokonalých hlášek (Jen nudle ne, Ukradli mi auto, Vesmír je zakřiven takto, My tady normálně zahýbáme, Jsem křišťálová studánka, napij se ze mne, Nemáte sirky, pane doktore?, Sedm miliard v prdeli...). Režisér Oldřich Lipský prostě uměl, dokázal těm filmům dát určitou nadsazenou atmosféru a udržel je koncepčně od začátku do konce. Například u jeho posledního filmu, který nedokončil, je velmi zřetelně poznat ta tlustá čára, kde Lipský skončil, a kde Podskalský nedokázal úspěšně navázat. Plus zde nesmíme zapomenout na dokonalé dokumentující Jiránkovy animace. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ve chvílích jemně se vznášejícího nadhledu nad nepochopitelností konání moderního člověka z opravdu vnějšího pohledu kouzelné a vtipné. V okamžicích s velkou nadsázkou ironizujících vztah dnešních lidí a přírody trefné a tragikomické. V mezičase však povětšinou tupě groteskovité a fraškovité. S výjimkou "Zprávy o stavu civilizace" šedě průměrné. Silné ***. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako taková ta nesnesitelná lidová satira, která se s ironickým úšklebkem dívá na naše prosté lidské snažení, což je vždycky naprosto nesnesitelná disciplína. Naštěstí se film díky cenzorním zásahům v druhé polovině překlene do parádně dadaistické změti přehnaných situací a zmatených jak postav, tak hereckých výkonů. Tím se přiblíží k etalonům československého dadaistického sci-fi Talíře nad Velkým Malíkovem či Monstrum z galaxie Arkana, přičemž jeho hlavním problémem je, že se nedostal na jejich úroveň horečnatosti. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podle mě černý kůň české komedie. Vynikající dvojice Satinský - Lasica, ale i například Luděk Sobota ve svém posledním dobrém filmu dělají z filmu kvalitní zábavu. Ovšem ne tak kvalitní, aby tomu tak bylo po celou téměř stovku minut, poslední circa čtvrthodince docházel značně dech. I přesto jsem se bavil královsky, hlavně při prvním poznávání, během návštěvy samoobluhy, průzkumu veřejného mínění, ukradení auta, jeho následné nalezení atd. O nálepku "skvělé" si též řeklo hodně hlášek. Jednu z nich jsem zařadil na konec příspěvku. A nelze též nezmínit zajímavé poselství filmu. Nakonec dávám pět hvězd, není to sice tak skvělé, jako třeba Jáchym, Mareček atd., ale na 67 procent a modré označení to také není. "Maminko, maminečko, nudle ne, jenom nudle ne." Kdo viděl, pochopí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jiránkovy kreslené postavičky propojené s hraným filmem v parádní komedii. Pranýřuje nešvary tehdejší doby, ale zároveň je i docela nadčasová. Pohled na lidskou civilizaci očima návštěvníků z vesmíru je dobrý námět. Zvlášť když mimozešťané jsou duo Lasica Satinský. Ti jsou ve svých rolích zcela suverénní. Vynikající. 90% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Vo filme si zahral aj režisérov otec Vilém Lipský, a to drobnú úlohu vedca na kongrese, ale bohužiaľ premiéry filmu sa už nedožil. (Raccoon.city)
  • Ve filmové anketě "Jak by Jste reagovaly na návštěvu mimozemských civilizací" by "klidně, jakou na každou jinou návštěvu" reagoval sám spoluautor scénáře Vladimír Jiránek. (Ganglion)
  • Režisér Oldřich Lipský si pôvodnú podobu scenára presadiť nedokázal. Dramaturgovia na Barrandove mu ju tak zoškrtali, že z neho zostalo len akési leporelo anekdôt. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama