Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (231)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mimozemská civilizace nebyla nikdy tak prudce inteligentní a inteligentně vtipná. Takový styl humoru, s provokativním proti režimním nádechem v pozadí a sociální kritikou v popředí, si v minulosti mohli dovolit jen ostřílení bardi (československého) humoru, a to proslulá dvojice, Lasica/Satinský, opravdu byli. Ne náhodou si je do svého filmu vybral vynikající režisér Oldřich Lipský a podle svého vlastního scénáře jim svěřil "zodpovědné" úlohy mimozemských návštěvníků žasnoucích z nových poznatků o naší planetě. Jenže toho poznávání bylo v některých fázích až moc, aniž by se děj nějak výrazně hnul z místa. Jiří Menzel v roli fundovaného doktora tak nějak vyplnil to okolní dějové vzduchoprázdno, dvojice chytrých humoristů se postarala o pěknou porci hlášek k zasmání i zamyšlení, ale film jako takový nedospěl k tomu rozpětí, v němž filmová řeč bude mít navrch. To je jeden z mála filmů, ve kterém Lipský používá o něco více situačních gagů, než je u něj zvykem a jednoznačně to má navrch coby vyzrálá "two-men show", než jako plnohodnotná filmová komedie. O přidání kreslených pasáží Vladimíra Jiránka lze spekulovat, zda splnily svoji funkčnost anebo by se to bez nich obešlo. Mně nepřišly nijak vtipné. Bez Lasici a Satinského by se tenhle film rozhodně neobešel a nedovedu si v jejich rolích představit nikoho jiného. Jejich zastínění všeho okolního, bylo vlastně jen ku prospěchu věci, protože legendární režisér tentokrát svoje dílo nepovýšil na mimořádně zdařilé, a chtěl v něm obsáhnout víc, než bylo nezbytně nutné. Výsledek pak pozemštany neoslní. Kvalitní a originální humor proslavené dvojice však na planetě Zemi zůstal. Mé hodnocení: 60% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

99% slovenských komiků si představuje humor tak, že postavě je třeba v první řadě odoperovat mozek, následně ji vybavit libovolnou vadou řeči a orazítkovat "Maďar" nebo "Záhorák". Nezbytnými rekvizitami jsou valaška, láhev borovičky a jadrná mluva. Takový humor to nemá snadné, jako nic, co se snaží prodrat k divákovu srdci hýžděmi. Pánové Lasica a Satinský byli z jiného těsta. I oni ze sebe programově dělali pitomce, ale pitomce vybavené určitým vzděláním. Byli rozkošně vtipní tím, jak si každou systémem vštípenou informaci nebo znalost vyložili zcela po svém. Takže nápad, aby právě oni hráli naivní UFOny, chodili a glosovali rutinované lidské úkony, byl ohromný. Neumím si představit lepší protagonisty. Jiná věc ale je, že Srdečný pozdrav ze zeměkoule je zbytečně překombinovaný. Chvílemi připomíná jevištní dialogy L+S, často je jiránkovskou lamentací nad stavem světa, na jednom místě se dokonce improvizuje (L+S se ptají lidí z ulice, jak by reagovali na návštěvu mimozemských civilizací), v poslední třetině je to divoká crazy... No, Oldřich Lipský natočil i vyrovnanější filmy, ale ani na tento by se nemuselo zapomenout. 60% ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ve chvílích jemně se vznášejícího nadhledu nad nepochopitelností konání moderního člověka z opravdu vnějšího pohledu kouzelné a vtipné. V okamžicích s velkou nadsázkou ironizujících vztah dnešních lidí a přírody trefné a tragikomické. V mezičase však povětšinou tupě groteskovité a fraškovité. S výjimkou "Zprávy o stavu civilizace" šedě průměrné. Silné ***. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem měl vždycky rád, třebaže se doba změnila, a tak satirické ostří bylo poněkud otupeno. Přesto tenhle neotřelý námět pohledu na naši tehdejší skutečnost pozorovateli z jiné planety byl velice trefný a scénárista Oldřich Lipský za pomoci gagů, které sami pro sebe vymýšleli Lasica se Satinským, opět ukázal, že skutečně uměl vymýšlet překrásné koniny. A že nám takový scénárista (který by si třeba vzal na mušku dnešek, ale co dnes satirovat, když co není zakázáno, je dovoleno, a nesmí být zesměšňováno, že...) chybí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jiránkovy kreslené postavičky propojené s hraným filmem v parádní komedii. Pranýřuje nešvary tehdejší doby, ale zároveň je i docela nadčasová. Pohled na lidskou civilizaci očima návštěvníků z vesmíru je dobrý námět. Zvlášť když mimozešťané jsou duo Lasica Satinský. Ti jsou ve svých rolích zcela suverénní. Vynikající. 90% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Filmom sa inšpirovala Česká pojišťovna a natočila v podobnom žánri reklamný spot, v ktorom účinkovali aj predstavitelia hlavných rolí Milan Lasica (A) a Július Satinský (B). (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama