Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (441)

Joski 

všechny recenze uživatele

Absolútne originálny film!!! Geniálne "reverzné dialógy" organicky dopĺňajú spätný chod obrazu-kamery. Dokonca herci museli vedieť text scenára odzadu kôli otváraniu úst (doslova sa nadabovali sami). Námet filmu je triviálne jednoduchý. Láska-Žiarlivosť-Vražda-Väzenie-Trest Smrti. Obsahovo paradoxne, ale technicky zámerne-logicky film začína trestom smrti pod gilotínou a končí happy endom: Narodením hlavného hrdinu, ktorého vo svojej životnej úlohe kongeniálne vykreslil Vladimír Menšík. Happy end je nehynúca klasika českej komédie a svojím kreatívnym experimentom rozhodne patrí do Zlatého fondu svetovej kinematografie!!! ()

Lasombra 

všechny recenze uživatele

Koho tohle jen napadlo? Ten člověk je geniální! Jak se dá pojmout v podstatě nudná zápletka tak trochu jinak. Tady je všechno naruby! A je to skvělé! ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Divím se, že někomu stálo zato, dělat film kvůli jednomu nápadu. Ale je to natočeno opravdu pečlivě, že zpětný chod neruší a nenudí. Zábavné jsou milostné scény, jak se rozvíjejí z "nezávazné" konverzace. ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Velice vtipné a originální. Dialogy, kde po odpovědi následuje otázka, jsou výborně napsány. Lipský je prostě bůh... ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Snívalo sa mi že som bol vyzvaný na partičku šachu. Partiu som vyhral a išiel som domov. Neskôr v lietadle do Indie som sa dozvedel v hlásení že som vyhral olympijsky šachový turnaj do 75kg v Londýne. Keď sa tá partia začala mal som pocit že sa jedná o priateľsku hru a nie o olympiádu, akokoľvek sny sú rôzne. a mne sa toto snívalo po Happy Ende a ja nemám čo dodať, iba že Oldřich Lipský je božíííí.... ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Navýsost originální počin, ve kterém je nám vysvětleno, že skutečně vše má svůj Happy end. Zvláště scéna se složením manželky a vůbec celková logika snímku, kdy odpověď na otázku přichází před ní, se mě držela po zbytek dne.:) Další z důkazů, že před lety ještě měli čeští autoři na to experimentovat. Jaký rozdíl oproti hořkosladkým komediím posledních mnoha a mnoha let... ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Originální nápad a několik vážně komických scén. Taková věc podmínkách tehdejší republiky se musí ocenit, nadhodnoceno - 3/5 ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý, originální a jedinečný počin, jehož shlédnutí Vám potěší srdce a promasíruje bránici. :-)) ()

dawid 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád výkřiky typu „PSYCHO“ nebo „JÍZDA“, ale tenhle film je vážně neskutečnej. Nevím, jestli by z něj měli radost odborníci na psychiku – mám pocit, že mozek diváka se u něj rozděluje a stává se mozkem schizofrenika. Ta jedna část mozku urputně usiluje o dešifrování dialogů ve filmu (věty po sobě jdoucí mají úplně jiný význam řečené „popředu“ a „pozadu"), druhá část mozku se nechává strhnout geniálním nápadem a nic neřeší. Krom toho se mi zdá, že mistr improvizace Vladimír Menšík musel být tentokrát velmi ukázněný, protože zde skutečně záleží na každém slovu i pohybu. Lahůdka! ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

ínedevorp i dapán jenrobýv ....ynárb z ečím uojuhatyv itsilabtof kaj ,lavodels a labtof an lakuok mesj měn op unidoh ětšej ,ledrp an lad im ,mlif elhnet kat ()

Bane 

všechny recenze uživatele

Ukrutně zábavná jednohubka, která pro svou lehčí komplikovanost oproti jiným Lipského komediím (parodiím) možná nesedne každému. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hroznou blbost. A blbost to taky samozřejmě tak trochu je ( jak jinak u filmu, který je celý "naruby" ), ale úžasně zábavná. Film vás celou dobu udržuje v pozornosti, jelikož se vyplatí sledovat obě dějové linie. Jak tu původní ( v tomto případě tu, která jede obráceně ) tak tu absurdní vytvořenou vypravěčem a opačnou projekcí od konce k začátku. O absurdní a komické situace s tím související tu opravdu není nouze ( záchrana tonoucího na plovárně / veřejné útopení, apod. ) ()

qvark 

všechny recenze uživatele

To je tak, když si člověk myslí, že už viděl i ty nejpůvabnější ,šedesátkové, cz kousky a pak se před ním vykutálí takováto perlička, která komentářem jdoucím vpřed přetáčí pásku filmu směřující opačným směrem a tam, kde zastaví, si suverénně pohrává s časově pokřiveným jazykovým humorem... ()

Slapi15 

všechny recenze uživatele

Tento film mě přivedl k úžasu - jak je možné, že nepatří mezi nejlepší československé filmy? Jak je možné, že o něm nebyla zmínka v žádné filmové anketě? Nápad, dialogy, herecké výkony, hudba - já tam nevidím chybičku. Když jsem hodinu poté koukal na další film, přišlo mi divné, že běží jak má......100%. ()

Svetlusacek 

všechny recenze uživatele

Uzasny to pocin! skvele natoceno, ty dialogy, ktere jsou zabavne a clovek premysli nad tim, jak by to bylo, kdyby to nebylo pozpátku (např. krasny dialog mezi manzelkou a "milencem" Abrahamem ve dverich)...uzasne! ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama