Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (441)

TraceurKK 

všechny recenze uživatele

Originální, promyšlené. Popředu by to byl hodně tuctový příběh, ale pozpátku to má krásné pointy, ale i tak mě film neoslovil, tolik jak jsem čekal. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tohle není ten typ oddychovky, kterou si pustíte, když přijdete večer z práce a nemáte už sílu na nic jiného, než tupě zírat na tv. Vlastně se musíte občas hodně soustředit, aby jste vůbec tušili, co se děje. Je to daň za originalitu. Opačný průběh děje, kdy jde všechno pozpátku, je mnohdy ale velmi vtipný, což tu zátěž na diváka trochu vyvažuje. Z mnoha vtipných scén mě nejvíce pobavila ta, ve které jí manželka a milenec sušenky... =) ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Dost nadhodnocený experimentální film, který je celý vyprávěn pozpátku. Trošku jinak, než třeba Memento. Postavy orříkávájí svou část diallogu, ale vlastně reagují na to, co teprve bude vyřčeno, takže z toho vzniká jednak spousta vtipných kombinací, ale zároveňˇv tom má hlava pěkný guláš, protože ednak vnímá ten vtip v po sobě jdoucím absurdním dialogu a zároveň se snaží dát dohromady původní tok rozhovoru. Příběh sám je samozřejmě prostý a jedinou zajímavot mu dává to, že je odvyprávěn od konce. A vypravěč, také pan Menšík, k tomu má standarně odvyprávěný komentář, který otočený děj vtimně komentuje. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Vynikající a neobvyklé. Dávající smysl na obě strany, dialogy mistrně zpracovány, často dvojsmyslně, tohle je klenot. Ale na 5* to zase není, 4,5 bych ale dal, pro ten nápad a jedinečné a nevšední provedení. ()

ZaFi. 

všechny recenze uživatele

O tom, že někdy někdo v Česku/Československu natočil takovýto kousek, jsem nikdy neměl ani ponětí. Film zcela pozpátku, který je doprovázen naopak chronologickým komentářem? Vskutku neobvyklé, ale zato bravurní. Ze začátku mi vnukla myšlenka, že tohle můj mozek neutáhne, ale nebylo to tak hrozné, jak jsem čekal. Stačí jen trochu dávat pozor a nic podstatného by Vám nemělo uniknout. Filmový příběh je přiměřeně složitý, tak akorát dlouhý, z běžného života a líčí trable pana Menšíka, jako např. skládání manželky, kterou se pak snaží vrátit rodičům, ale ne a ne se mu to podařit, narození tchána, úmrtí dcery, utopení manželčina nápadníka apod. Byl jsem opravdu příjemně překvapen. Prostě humorné a nesmírně originální dílo, na které se znovu rád podívám. ()

PanJelen 

všechny recenze uživatele

Díky tomu robátku se nám vedlo čím dál tím líp. Představte si, dávala nám až dva litry mléka denně, což znamenalo 700 litrů mléka ročně. Tak jsme se časem domohli slušného majetku. Život pozpátku není žádná legrace když se narodíte pod gilotinou a musíte si sám sestavit ženu a ještě k tomu bojovat se záletným povalečem, který vám vletěl do okna, aby ničil vaše štěstí. Geniální záležitost, ale popředu bych to vidět fakt nechtěl. ()

Fender 

všechny recenze uživatele

Je velkou škodou, že to je skoro pozapomenutý film, jelikož se jedná o naprostou parádu, která mi svou hravostí, vynalézavostí a důvtipem připomíná nadčasové grotesky Bustera Keatona či Chaplina. Jsem rád, že jsem na tento klenot narazil, jelikož opravdu stojí za to ho vidět. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Originálna komédia, ktorá postavila životný príbeh hlavného hrdinu Bedricha doslovne na hlavu. Jeho životný príbeh totiž plynie opačne od smrti k narodeniu. Vtip je skrytý v tom, že spätné plynutie života je zároveň prezentované ako dopredné. Perfektnou konštrukciou dialógov tak vznikajú zábavné výmeny, ktoré sú v normálnom poradí v poriadku ale v opačnom vyznievajú smiešne. Vladimír Menšík je skvelý a produkcia je kvalitná. ()

arpage 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot československého filmu!!! Nápad natočit celý film na principu zpětného chodu kamery je prostě geniální. ()

Ramesse 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená, netradiční komedie, která na mě skutečně zapůsobila hlavně svou formou. Po skončení jsem si dlouho nemohl zvyknout na to, že všechno zase běží normálně, a ne pozpátku. Oldřich Lipský znovu prokázal, že si zaslouží své místo mezi elitními českými režiséry, nelze zapomenout ani na Vladimíra Menšíka a jeho doprovodný komentář. Zkrátka „zlatá šedesátá“ zůstanou navždy fondem nejlepších českých filmů. ()

midgard 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, dlouho jsem se tak nepobavil. Na to, že jsem na něj narazil čirou náhodou je to zázrak. Nejspíš se o něm moc neví, což je obrovská škoda. Rozhodně v televizi by se měl (ještě popř. se slaměným kloboukem) vyskytovat častěji místo různých kameňáků a podobných "komedií"... ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama