Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Pozoruhodná na Happy endu ovšem zůstává hlavně základní myšlenka pracující s tím, že zpětným chodem se divák dopracuje ke zcela protikladnému vnímání původního významu: rozřezávaná manželka je „složena“, smrt se jeví jako zrození, pohřeb tchána jako „doručení“ v rakvi… Především se však tragický – a banální – příběh podváděného manžela-vraha mění v nevšední komedii s dobrým koncem. (KVIFF.TV)

(více)

Recenze (441)

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Totální úlet a šílenost v jedné podobě. Happy end na mě zapůsobil tak moc, že jsem ještě notnou chvilku po skončení přemýšlel a říkal si, že by to nebylo vůbec špatný, kdybych život začal v tom sympatickým dřevěným balení s inkubátorem:D Menšík a Abrhám dokonalí, Obermaierová roztomilá... ale největší pochvalu si zaslouží dialogy, které při přehrávání pozpátku získávají nový, geniální, význam:) ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velice zajimavy experiment. Kloboucek dolu pred scenaristou. Napsat totiz scenar, aby daval smysl (a dokonce byl i vtipny) i v retrospektive, no to je kauf. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh Happy Endu je banální a úsměvně krvavý, to co samozřejmě z filmu dělá vyjímečné, je nápad děje běžícího pozadu s Menšíkem, který svůj příběh vypráví jako by to byl sled situací normální. Prostě filmový experiment. Místy se zasmějete nad tím, jak vtipně zní prohozené dialogy a budete se zaujetím sledovat jak se například uklízí zdemolovaný pokoj. Celkem zábava se zjevně se rýsujícím talentem génia Miloše Macourka, ale ty pravé macourkovské pecky vypuknou později... Docela by mě zajímalo, co si o filmu mysleli v té době diváci a kritika :) ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Mě ,milovníka filmových podivností tahle skvěle napsaná (hlavně dialogy a monology-neskutečně glosující jěd) a hádherně odehraná (všemi herci) aksetorg nadchla. --(Škoda že Lipský s Macourkem nejdou naklonovat.Je tu mezera jako sviňa.) ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Nápad geniální, dialogy ještě víc - je až neuvěřitelný, jako to sedí v obou směrech. Jen se po chvíli zdá, že se všichni až moc vyžívali ve scénách jídla a tance pozpátku, čímž se film tak natahuje, že by možná bylo lepší, kdyby k tomu happy endu došlo už třeba po půl hodině... nebo po tři čtvrtě... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* pozoruhodný počin, který (asi zatím) nemá ve světě obdoby. Za socialismu dřímal nejspíš v trezoru, tak patří mezi ty méně známé. Ale jinak je na stejné úrovni jako ostatní Lipského komedie. Absurdní zábava na jedničku. Výsledné hodnocení za 5 s hvězdičkou. Přeberte si to jak chcete ;-) [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Mohlo by se zdát, že Happy end je poněkud zpátečnický. Ovšem i přes svůj jednoduchý příběh svým divákům po celou dobu servíruje několikachodové menu humoru, na čemž mají lví podíl hlavní představitelé - především tedy Vladimír Menšík jakožto Bedřich Frydrych. Námět je velmi originální, realita pokřivená a surrealistická: milenci pomáhají manželům s gruntováním bytu, jateční zvířata jsou vypouštěna do volné přírody apod. Co ale vyniká hlavně (kromě hereckých výkonů), jsou dialogy, které mají dvojí metr, ale úsměvné jsou pochopitelně především z pohledu, z jakého sledujeme Bedřichův životní příběh. Všemu tomu absurdnu nasazují korunu Menšíkovy komentáře, které vtipně glosují neustálé dění kolem. 85% ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s "EdaS".. Originální pojetí vítězí nad zábavností, ale popravdě jsem se taky docela zasmál. Opravdu skvělý nápad a výborný Menšík z toho udělali solidní nadprůměr. Určitě v TOP300 je právoplatně. 86% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako oddychovka tento filmecek funguje perfektne aj po vyse 40 rokoch. Maximalne prijemna zalezitost s naprosto genialnym scenarom, reziou a hlavne imnokýv imýkcereh 90 % ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, odkud se v těch amerických blockbusterech vzaly úvodní titulky na konci! Teď vážně. Happy end je fascinující tím, jak dává smysl v obou směrech, ale pořád je to jen taková hříčka. Úvodní palba do režimu (z vězení vyšlo mnoho politiků a generálů) bohužel dlouho nevydrží. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Víc už jsem se nasmál jen u děl dua Smoljak - Svěrák. Film dává smysl přehrávaný popředu i pozpátku jak po stránce dialogů, tak po stránce dějové. Pln vtipu a černého humoru. Opravdu ojedinělá záležitost. Určitě to skouknu víckrát. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Nejvíce ze všeho mi to připomínalo díl "Pozpátku" z III. řady Červeného trpaslíka a Putanelu ze seriálu Arabela se vrací (kde Miloš Macourek použil stejný nápad – život pozpátku od stáří k dětství), ale musím se přiznat, že kdyby tento film byl roztažen do seriálové podoby, pak bych měla problém pamatovat si konec až do začátku, ne, začátek až do konce, nebo přece konec do začátku? Hm, to jsem se nějak zamotala ... No, ale jako filmový experiment je to zajímavý počin a věřím, že nejvíce zábavy se užilo při psaní scénáře. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Očekával jsem prvoplánovou záležitost, kde forma podkope vše ostatní ale není tomu tak. Od prvních minut jsem se řechtal jako kůň. Klobouček před těmi, kdož jsou zodpovědní za dialogy, které krásně fungují oběma směry. Divák se nejdříve zasměje absurditě rozhovoru a poté pochopí jak to vlastně (ne)bylo. Prasata krávy a tak podobně. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Sympatická hříčka aneb komediální Memento počesku. Bavil jsem se moc a divím se, že se jim to pod rukama rozsypalo, byť jsem ke konci byl konceptem lehce utahaný. Někdy žasnu nad tím, co se tu všechno okolo rozvolněného 68 natočilo. Někdy dialogy naprosto špičkově přeházené. Zase se ale na druhou stranu nedivím, jestli to někdo zabalí po dvou minutách, taky mi to papírově připadalo šíleně nudné. 8/10 ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jak z bad endu udělat Happy end? Pusťte si film pozpátku, čímž získá zcela nové kontexty. Poprava je v něm zrození, vražda manželky v tomto výkladu naopak oživováním. A tak to je se vším. Vše je navíc krásně podloženo až dětinským výkladem hlavního hrdiny, který tento způsob zpětného děje komentuje. Výborný experimentální kousek, který je pro diváka dvojím filmem. Jedním s bad endem a druhý s happy endem. Tak a teď v případě rozchodu s mou přítelkyní budu doufat v kouzelný ovladač se zpětným tlačítkem, který mi dovolí to co zde.... udělat ze špatného konce dobrý. 85% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do Oldřicha Lipského řekl, že by někdy natočil experimentální film. On teda kromě toho, že ho natočil, dokazuje, že i experimentální film se dá natočit tak, aby nenudil, avšak s tímhle nápadem se dá dost vyhrát, což se Lipskému povedlo na výbornou. Tady je pozpátku snad úplně všechno a on i ten svět tam funguje pozpátku, takže smrt=zrození, atd. A ono je to celé neskutečně dobře promyšlené, film dává smysl obrazově i dialogy jak pozpátku, tak normálně, je to vtipné, zábavné a rozhodně je to i něco originálního. Možná to je snad i první film, který je vyprávěný pozpátku. Je tu dost překvapivá věc - jsou to odkazy na filmy Gaspara Noeho, který v téhle době ještě ani netočil, možná tak chodil do školky. Já vám to tady rozeberu - hlavní postava je řezník, děj filmu je vyprávěný pozpátku, taky tu platí, že smrt je výjimečný zážitek, protože tu taky platí to, že smrt=zrození. Možná Lipský tímhle předpověděl Noého filmy, ale já už těch konspirací nechám. Happy end je dost dobrý film, který funguje jak po stránce klasického filmu, tak i po stránce experimentálního filmu (a o kolika jiných experimentálních filmech by se tohle dalo říct...). Jen mi je líto, že to "zapadlo", mě se třeba tohle líbilo víc, než tolik slavná Vesničko má středisková... 5* ()

ad 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejoriginálnějších a "nejujetějších" českých komediích vůbec !!! Pekelně vtipná a ironická záležitost, jen škoda toho utnutého konce... ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama