Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karpatia, Vyšné Vlkodlaky: Hrabě Teleke z Tölökö se svým věrným sluhou Ignácem narazí při svém putování na polomrtvého lesního adjunkta Vilju, který se snažil odhalit tajemství podivného Čertova hradu, na němž prý straší. Hrabě zjistí, že rozpadající se hrad je sídlem zloducha barona Gorce, jež ke svým zločinným záměrům využívá fantastických vynálezů šíleného vědce Orfanika a tuší, že Gorc ve svých zříceninách skrývá jeho snoubenku, operní pěvkyni Salsu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (584)

golfista 

všechny recenze uživatele

Je to záhada, ale tenhle film na mě nefunguje. Možná mi Dočolomanský v Adéle stačil, nevím. V mém žebříčku nejhorší Oldřich Lipský. Ale je to pořád můj oblíbený rejža :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Asi je trochu problém v tom, že narozdíl od spousty jiných českých klasik jsem neshlédla v dětství, takže pro mě není tím bezelstně obdivovaným českým filmem, jako ve spoustě jiných případů. Takhle vidím "jen" výtvarně skvěle zpracovanou poctu Julesi Verneovi ve formě ztřeštěné parodie s poměrně hustou koncentrací výborných hlášek. Bohužel se neubráním srovnání s ostatními (nejen) Lipského filmy a třeba "Limonádovému Joemu" bohužel "Tajemství hradu v Karpatech" nesahá ani po kotníky. Momentálně dávám 3*, i když třeba jsem jen na tenhle styl zrovna neměla náladu (přitom viděla jsem jistou podobnost s třeba mím oblíbeným Terry Gilliamem) takže ještě nad hrabětem Teleke z Tölökö nelámu hůl... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Legendární, velmi svérázná a velmi volná parodie na Fantoma Opery a spoustu dobrodružných románů devatenáctého století, napěchovaná skvělými scénkami, hláškami a úchylnými vynálezy, to vše korunováno děsivým výkonem Miloše Kopeckého. Prostě klasa. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vtipné takřka od začátku až do konce, ale s minimem zapamatovatelných hlášek a vtipů, u nichž by se člověk nahlas rozesmál. Příjemné, úsměvné. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Láska z raného dětství, u které teprve teď začínám oceňovat ladné tvary gagů a křepké křivky nadsázky. Herecký úlet pánů Hrušínského a Kopeckého. Nádherné brdečkovské štěky, které svou stylizací jasně odkazují k limonádovému přízraku české kinematografie. Fantastické jsou parodie operního patosu, bodrých lidových archetypů (ach ti chrabří horalé!) i klišé filmových dobrodružství. Výtečné je i to, že Tajemství hradu v Karpatech má v sobě kousek verneovské atmosféry (jakoby filtrované dětinským nadšením, jaké známe třeba ze Zemanových filmů). Příklad filmu, který věkěm nestárne, ale získává. Takže vzhůru na čórtův hrád, gde sa ďáli strášní skutkové! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský je pro mě jeden z nejlepších českých režisérů. Na trůně je společně s Karlem Zemanem. Tito dva podle mě znamenali více než si někteří lidé připouští. Tajemství hradu v Karpatech připomíná Adélu, ale ne moc. Je to úžasný film opět s génii profese nazývané herectví. Miloš Kopecký, Dočolomanský, Brodský, Hrušinský.... To je PAN herec vedle PANA herce. Krásná nadsázka a trochu černější až ironický humor dodává, této již né pohádce, obrovské kouzlo. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Oldrich Lipsky ve sve nejlepsi forme - neskutecne zabavny, propracovany ulitly pribeh, famozni herecke vykony - na to se da koukat porad. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Hrabě Teleke z Tölökö sedí na své pérdely ve Vyšných Vlkodlakách kde jeden generál bitvu presrál ale dobre sa vyspál,na Čórtově hradu strašá hrabě Gorc z Gorců,který hraběti unesl milenku. Tölökö z Teleke se tedy se svým sluhou Ignácem a lesním andjuktem Viljou vydají ji zachránit.Lepší než Adéla a Limonádník že ano Orfaniku.A teď si půjdu ohřát párek! A pak si někoho zapíchnu basou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherná filmová pocta světu románů Julese Vernea. Tahle česká parodická škola (Adéla ještě nevečeřela, Limonádový Joe aneb Koňská opera...) pánů Lipského a Brdečky patří k tomu nejlepšímu, co kdy v československém filmovém umění vzniklo. Vždy se sejde naše herecká špička, spojí se s bravurní režií, brilantní trikovou (Jan Švankmajer) a hudební složkou, ale základem zůstává vycizelovaný geniální scénář - jemné předivo jazykového humoru, aluzí k významným dílům daného žánru, jemně ironický podtext, dějová linka kopírující schematismy žánrových klišé a jejich občasné záměrné zkarikování, a navíc spousta vlastní invence a kreativity - zde usazení do slovansky mluvících Karpat (jazyková složka hraje vždy ve filmech Oldřicha Lipského podstatnou roli) a celý ten v naší kultuře tak akcentovaný archetyp nezkaženého světa venkovského prostého lidu, crazy vynálezy šíleného vědce, poetika světa opery a operety a s ním spojeného prazvláštního patosu a jakoby nějakého mlhavého éterického oparu, neskutečně charismatický záporák (kongeniální Miloš Kopecký a jeho škatulková role), postava hraběte Teleke z Tölökö coby odkaz ke zvláštní zdejší reflexi aristokracie, celé to usazení jakoby kamsi do Uher či na východ monarchie, světa spíše mýtického či mytologického než skutečného... Jeden z vrcholů československé komediální tvorby a obecně československé kinematografie... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No, zatiaľ niet dôvodu na sťažnosti...“ Krásna verneovsko-švankmajerovsko-montypythonská atmosférická čachtická jazda s parádnymi nápadmi, originálnymi hláškami („Hrabě? Tajtrlik.“; Evakuace provedena.“; „Kapituloval před sílou mého talentu.“) a parádnymi „preháňajúcimi“ hercami (Dočolomanský mi vždy svojím suchopárnym „cnostným“ herectvom pripomínal preceňovaného Chudíka, ale na rozdiel od neho mal šťastie na kvalitných režisérov, ako Jakubisko, Lettrich - alebo Lipský). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z tech slabsich filmu Oldricha Lipskeho. Cely je to takovy az zbytecne moc ujety a vtipnejch scen tu je pomalu. Taky mi moc nesedla hudba, misty byla dost otravna. Vse ale zachranuje rezie a spousta skvelejch ceskejch hercu. Sice jsem se vubec nenudil, ale ani sem se nak extra nebavil a velmi dobrej konec to nezachrani. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Karbonizujte koksohydráty! Termujte nukleáty! Akcelerujte moderáty! Ohřejte mi párek!" Jiří Brdečka psal zoufale málo, ale když, tak to stálo za to. A v trilogii parodií, režírovaných Oldřichem Lipským, napsal vynikající postavy svému dlouholetému příteli Miloši Kopeckému. A tenhle film má navíc nádherně absurdní, krvavé finále (vražda basou je jeden z nejoriginálnějších způsobů usmrcení nepřítele v dějinách), maniakálního Rudolfa Hrušínského II. a samozřejmě ten úžasný folklór a nářečí... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Hrabě Teleke z Tölökö a lesník Ilja Dézi versus baron Gorc z Gorců a z Čórtova hradu Čachtice s jeho osobním vynálezcem Orfanikem a sluhou Tomou Hluchoněmcem, vše v režii mistra Oldřicha Lipského. "Je to šílenec. Nicméně geniální."... - "Karbonizujte koksohydráty,.., ohřejte mi párek." - "Vy jste poslouchal za dveřmi? - Samozřejmě, je to velmi praktické."..."Pólicija, pólicija, Sálašáry, práha Jóva. Z césty príva, z césty práva, sympatica korpora. Populari karpatula ljubi svojho policara." ... "Co mohu očekávat od člověka bez plnovousu? Přilož ho k náložím." - "Božský Beethoven beranidlem? Konečně, napsal jenom jednu operu."- "Tak, a sme v pérdeli." A tak z Čórtova hradu "nezbylo ani zblo". Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=AtZFO8g7Clg ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Právě vystřeluji svou 421. raketu na Měsíc. Tentokrát se určitě strefím.” Hrábě Teleke z Tölökö, nikoli Tölökö z Teleke, je vynikající, ale není v tom sám. Baron Gorc z Gorců, vynálezce Orfánik, lesní adjunkt Vilja Dézi nebo Tóma Hluchoněmec představují takovou sestavu kreténů, že praotec Verne pravděpodobně ani netušil, co to vlastně vymyslel. Chvilku mi trvalo, než jsem se zorientoval v konání a mluvě postav, ale nakonec jsem si s nimi zajódloval celkem slušnou árii. A teď si jdu zkarbonizovat koksohydráty, termovat nukleáty, akcelerovat moderáty a ohřát si párek. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský svým Tajemstvím vysekl přenádhernou poctu všem Julesům Vernům a jim podobným. Vše až z dětinským zápalem dohnal ke krajnosti a má bránice doteď rezonuje pod návaly hurónského smíchu. Velice rád se nechám pozvat na hrad, kde "strašáá", obzvláště pokud je to s tak milou společností, jakou je právě gentlemanský Dočolomanský a jeho troubovitý společník Jan Hartl. Ostatně poté ani tatíček nic nenamítal... ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Časy se mění. Jako malý chlapec ;o) jsem tento film žral se vším všudy a byla to pro mně jasná 100% záležitost. Postupem času se hodnocení snížilo na 80%. A dnes? Ať to beru z jakékoliv strany, tak mi z toho nevychází lepší hodnocení než 60%. Až na pár dobrých vtípků a pár výborných fíglů (sekvence alá staré grotesky etc.) ve mně tento film nic nezanechal. Se vší úctou ke kvalitní české kinematografii dávám 60%, ale přiznám se: bojím se na ten film podívat znovu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že Tajemství zůstává příliš ve stínu Adély, ačkoliv ne zaslouženě. Tenhle film je ještě ulítlejší a šílenější, místy mi dokonce připomíná Terryho Gilliama nebo dokonce samotné Monty Pythony. Skvělé hlášky, bláznivé nápady, spousta výtečných gagů, k tomu ta zvláštní atmosféra, spojující parodii s poctou žánru, jednoduše lahůdka! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Karbonizujte koksohydráty, termujte nukleáry, akcelerujte moderáty, ohřejte mi párek." Dvojka Lipský - Brdečka měla fantazie a humoru na rozdávání a kdyby tvořili v anglicky mluvící zemi, tvrdím, že by se stali stejnou legendou jako třeba Monty Python. Asi žádnou komedii si nepouštím tak často jako tuto, tudíž naprostou většinu replik umím zpaměti. "Tož bitvu sem presrál, ale dobre sa vyspál." - "Slova jak z mramoru." A když bude nejhůř, vše zachrání Póóólicíja, Póóólicíja... ()

Související novinky

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

24.08.2014

Téměř 5 let od uvedení svého ceněného celovečerního debutu 3 sezóny v pekle (11 nominací na cenu Český lev) začal Tomáš Mašín natáčet svůj druhý celovečerní film. Přední český tvůrce reklam hned po… (více)

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (více)

Reklama

Reklama